S-a întâmplat exact ceea ce era de aşteptat. Şoferul turc vinovat de producerea tragediei de la Baldovineşti a plecat liniştit din ţară, fără a-l interesa că urma să se judece contestaţia procurorilor, care îl vroiau după gratii. După ce prima instanţă, Judecătoria Brăila, a dispus cercetarea în stare de libertate a lui Sevinc Cemil, procurorii au formulat contestaţie. Gândindu-se că ar putea ajunge la arest, turcul de 27 de ani a dispărut subit. Surse judiciare ne-au confirmat că Cemil Sevinc a fost absent din sala de judecată în momentul în care preşedintele completului a luat în discuţie contestaţia procurorilor. Altfel spus, a fugit din România ca să scape de justiţie.
Ieri, Tribunalul Brăila trebuia să decidă dacă îl trimite sau nu la arest pe Cemil Sevinc, însă judecătorii au avut parte de o surpriză: nu au avut pe cine judeca, întrucât în sală a fost doar avocatul şoferului, care a declarat că acesta a plecat din ţară. Nici nu avea motive să rămână, în condiţiile în care nu i se pusese vreo interdicţie, după ce a ucis trei copii aflaţi în autocar şi a băgat în spital aproape 30 de persoane! "Amână cauza pentru lipsă inculpat şi relaţii", este soluţia dată de judecătorii Tribunalului Brăila. Instanţa superioară a dat termen de judecată marţi, 1 septembrie 2015, însă este greu de crezut că turcul va reveni pe meleagurile brăilene şi se va prezenta în faţa judecătorilor.
Tragedie la Baldovineşti
Reamintim că tragedia a avut loc în dimineaţa zilei de 19 august, când un autocar plin cu femei, bărbaţi şi copii din Republica Moldova, apartinând firmei turceşti "Ortadogu", s-a răsturnat la Baldovineşti. Au fost ucişi trei copii şi răniţi alţi 27 de pasageri. Cauza este anchetată de însuşi prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, care a susţinut încă de la început că răspunzător de producerea accidentului este şoferul turc.
După ce a văzut cu ochii lui dezastrul de la Baldovineşti, magistratul a considerat că locul şoferului turc ar trebui să fie după gratii, privarea de libertate a inculpatului fiind necesară pentru a nu influenţa persoana vătămată şi martorii. În ziua în care s-a petrecut accidentul, prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea a dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Din primele cercetări a rezultat că în dimineaţa fatidică, inculpatul conducea autocarul 34-YIG-06, înmatriculat în Turcia şi aparţinând firmei turceşti "Ortadogu", pe DE 87, circulând dinspre municipiul Brăila către municipiul Galaţi, cu o viteză mult prea mare, peste 100 km/h, în condiţii de ploaie torenţială. "În autocar se aflau 36 de pasageri, bărbaţi, femei şi copii, cetăţeni moldoveni. În localitatea Baldovineşti, pe fondul neatenţiei şi vitezei excesive, neadaptate la carosabilul acoperit de apă - întrucât afară ploua abundent - inculpatul a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare a autovehiculului, care s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma evenimentului rutier, a rezultat moartea minorilor N. Elena, în vârstă de 16 ani, N. Vladimir, în vârstă de 14 ani (fraţi) şi C. Borislav, în vârstă de 5 ani, toţi trei fiind cetăţeni moldoveni", precizează reprezentantul acuzării. Victimă colaterală a carnagiului rutier a fost pompierul brăilean Gheorghe Stamate, de 43 de ani, care a făcut accident vascular cerebral, după ce a intervenit pentru salvarea răniţilor de la Baldovineşti. Pompierul a fost dus la Spitalul "Bagdasar Arseni" Bucureşti, Secţia Neurochirurgie. Răniţii din autocar au fost transportaţi la UPU Brăila şi UPU Galaţi, unde li s-au acordat îngrijiri medicale.
Concluzia procurorilor este aceea că turcul conducea cu viteză excesivă: cu aproximativ 5 secunde înainte de producerea accidentului, viteza de deplasare a autovehiculului era de 105 km/h (!), şoferul frânând apoi brusc, ceea ce a produs carnagiul.
Reţinut pe ordonanţă, în ziua de 20 august 2015, Cemil Sevinc a fost prezentat pe 21 august, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. În aceeaşi zi, instanţa a respins propunerea de arestare preventivă, iar procurorii au declarat apel.
"Offfff, ce mă fac eu fără copilaşi, cum să mă duc acasă?!"
Imediat după tragedie, la faţa locului, zeci de trupuri se zvârcoleau, iar pasagerii care scăpaseră cu viaţă stăteau ca nişte statui şi priveau dezastrul. Peste vaietele generale, răsuna ascuţit bocetul mamei care şi-a pierdut ambii copii în accident: "Copilaşii mei, scoateţi-mi copilaşii, scoateţi copiii, eram în autocar..... Mi-a ucis copiii, nu am văzut nimic, doi copii mari, sunt morţi. Ce să fac eu, Doamne! Vă rog, scoateţi-mi copilaşii. Offfff, ce mă fac eu fără copilaşi, cum să mă duc acasă.....cum să mă duc fără dânşii acasă, Doamneeee, i-am crescut şi au murit, cum mă duc acasă...".
Iniţial, nu se găsea unul dintre pasageri. Copilul de şase ani, descoperit mort după câteva zeci de minute în motorul de la autocar. Era de nerecunoscut. Puţinii oameni care mai aveau puterea să vorbească relatau, la unison, că şoferul avea viteză mare: "Din viteza aia i-a aruncat în plafon pe copii. Era imposibil să ajungem acasă cu viteza care o avea", plângea o femeie. O alta îşi făcea cruce şi spunea hohotind: "Nenorocitul de turc a băgat viteză. Nu s-a mai gândit la oameni. Păcat de copii. A luat-o pe de-a dreptul pe acolo, pe marginea şoselei, a fugit piatra aia, nu avea cum să nu se răstoarne. Şi viteză, şi ploaie, şoferul a scăpat, dar au murit copiii. Doamne, ce nenorocire!"