Carnagiul rutier de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, de la începutul acestei luni, când un şofer brăilean a intrat pe contrasens, apoi a virat brusc stânga şi a spulberat cinci oameni care aşteptau autobuzul în staţie, a ajuns din nou în atenţia instanţei de judecată. Ieri dimineaţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila a admis contestaţia procurorilor care s-au ocupat de caz, iar conducătorul auto, Marius Negoiţă, a ajuns în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile. Iniţial, acesta a fost plasat în arest la domiciliu de către Judecătoria Brăila, exact în urmă cu o săptămână. Decizia Tribunalului este definitivă, nu mai poate fi contestată.
De îndată ce a fost emis mandatul de arestare preventivă, poliţiştii brăileni au venit la adresa la care Marius Negoiţă a fost dus, marţi, după externarea din Spitalul 3, pentru a-l ridica. Din cauza operaţiei suferite la piciorul stâng în urmă cu 13 zile, inculpatul abia s-a putut deplasa din casă şi până la poartă, cu ajutorul cadrului ortopedic şi al tatălui său. Din acest motiv, oamenii legii au solicitat totuşi sprijinul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, care a trimis o salvare acasă la Negoiţă. Astfel, autorul carnagiului de la TUG a fost transportat cu ambulanţa mai întâi la instanţă, pentru confirmarea mandatului de arestare. Apoi, inculpatul trebuia să ajungă la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, însă, din cauza stării de sănătate şi a tratamentului post-operator pe care Negoiţă trebuie să-l urmeze, poliţiştii au decis ca acesta să fie încarcerat la Penitenciarul-spital Rahova. Aşa că autospeciala SAJ l-a transportat pe inculpat la Bucureşti.
La ieşirea din casă, Marius Negoiţă a ignorat întrebările venite din partea jurnaliştilor şi a evitat să-şi ridice privirea din pământ. Din când în când, ofta. Singurul gest care a trădat într-o oarecare măsură iritarea sa faţă de prezenţa reprezentanţilor mass-media a fost atunci când, după ce s-a urcat în ambulanţă, a împins puternic uşa autospecialei pentru a o închide cât mai repede. Apoi, Salvarea a plecat spre Palatul Justiţiei din municipiu. După confirmarea mandatului de arestare, aşa cum presupune procedura, Negoiţă a fost încarcerat la Penitenciarul-spital Rahova.
S-a bucurat de «patul de acasă» doar 24 de ore
Marţi dimineaţă, Negoiţă a fost externat din Spitalul 3, la 13 zile după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la piciorul stâng. Şoferul s-a lovit puternic în accidentul pe care l-a provocat pe 4 aprilie, aşa că medicii l-au băgat în aceeaşi zi în sala de operaţie. Păzit în salon de poliţişti, acesta a stat internat la secţia Chirurgie, pentru recuperare. După aproape două săptămâni de la intervenţia chirurgicală, medicul care s-a ocupat de Negoiţă a decis să-l externeze, iar marţi dimineaţă, şoferul a fost dus cu o ambulanţă de la spital până la o adresă din zona Centrului Vechi al municipiului. Pe tot parcursul drumului, autospeciala SAJ a fost escortată de o maşină a Poliţiei Brăila.
După ce a fost coborât din salvare, Negoiţă a intrat în curte, acolo unde îl aştepta tatăl său, ajutându-se de cadrul ortopedic, sub atenta supraveghere a oamenilor legii. Nu s-a bucurat prea mult de "patul de acasă", pentru că ieri dimineaţă, Tribunalul Brăila a judecat recursul formulat de procurorii de caz vizavi de măsura arestului la domiciliu, luată de prima instanţă de judecată. Aşa cum am mai precizat, judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis contestaţia procurorilor, iar faţă de autorul carnagiului de la TUG s-a dispus arestul preventiv pentru 30 de zile.
Aşa că, la 24 de ore după ce a călcat pragul casei părinteşti, Negoiţă s-a trezit iar cu poliţia la uşă pentru a-l ridica.
Rudele victimelor au anunţat că renunţă la protest
Timp de trei seri la rând, rudele victimelor din accidentul de la TUG au ieşit pe platoul din faţa Primăriei în semn de protest faţă de decizia primei instanţe. Copii, surori, soţi, dar şi oameni străini victimelor au cerut într-un glas "să se facă dreptate", ceea ce însemna în viziunea lor ca şoferul care a produs accidentul să ajungă în spatele gratiilor. Sora Mirelei Iosub, una dintre femeile spulberate în "staţia morţii", ne-a declarat că, din punctul ei de vedere, Negoiţă ar merita câte 10 ani de închisoare pentru fiecare victimă a sa şi tot ar fi prea puţin. Părerea acesteia a fost împărtăşită şi de fiica Nicoletei Pârlog, prezentă şi ea la manifestare (n.r. - Nicoleta Pârlog, o altă femeie ce şi-a găsit sfârşitul în "staţia morţii"). Toţi cei strânşi în Piaţa Independenţei au aprins lumânări la crucea de pe platou şi au lipit pozele victimelor pe monument, protestul fiind unul paşnic.
Practic, rudele îndoliate nu s-au putut acomoda cu ideea că Marius Negoiţă a fost arestat la domiciliu, şi nu plasat în spatele gratiilor. În speranţa ca autorităţile să le vadă durerea din suflete şi dezamăgirea faţă de decizia instanţei, manifestanţii intenţionau să picheteze astăzi în faţa Palatului Justiţiei, între orele 12.00 şi 13.00. După ce au aflat ieri de schimbarea arestului la domiciliu în arest preventiv, oamenii s-au răzgândit şi au anulat manifestarea.
A ignorat legislaţia rutieră şi dreptul la viaţă în cazul celor cinci persoane
Procurorul care s-a ocupat de caz, Ionuţ Dedulescu, a prezentat instanţei încă de săptămâna trecută mai multe probe împotriva şoferului Marius Negoiţă, pentru a convinge judecătorii că acesta trebuie arestat preventiv. Odată închis pentru 30 de zile, starea de pericol pentru ordinea publică ar fi fost înlăturată, a susţinut Dedulescu. Numai că Judecătoria Brăila a decis că arestul la domiciliu e suficient pentru autorul carnagiului de la TUG.
De ce a fost considerat Negoiţă pericol public? Pentru că, în dimineaţa de 4 aprilie, acesta a virat stânga, încălcând linia dublă continuă de pe Şoseaua Râmnicu Sărat. A intrat pe contrasens fără a se asigura, deşi din sens opus venea o autoutilitară, care l-a ocolit în ultim moment. "Inculpatul persistă în atitudinea ofensatoare asupra normelor legale rutiere şi asupra respectului faţă de valoarea fundamentală a existenţei omului, viaţa, astfel că măreşte viteza de deplasare şi continuă să se deplaseze pe contrasens, deşi din sens opus venea un alt autoturism; considerându-se «stăpânul şoselelor», inculpatul a considerat că ceilalţi participanţi la trafic trebuie să-i elibereze banda de mers pe care se deplasau regulamentar, însă, surprins de reacţia fermă a conducătorului autoturismului Peugeot Partner, care şi-a păstrat direcţia de mers, s-a văzut nevoit să evite coliziunea, a tras brusc de volan în stânga, dar, pe fondul vitezei excesive, de 110 km/h, a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei şi a intrat cu partea frontală într-un grup de cinci persoane, din care patru le-a proiectat în peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, pe fondul unei viteze de aproximativ 115 km/h, cauzând decesul acestora", a precizat procurorul Dedulescu în actul de sesizare al instanţei.
Trebuie precizat faptul că, înainte de a izbi stâlpul de beton care delimitează imobilele de la numerele 67 şi 69 de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, Marius Negoiţă a mai făcut o victimă, o persoană care se deplasa pe trotuar, în spatele "staţiei morţii".
Reamintim că în ziua accidentului rutier, Marius Negoiţă a fost supus mai multor investigaţii medicale imediat cum a ajuns la Spitalul Judeţean. Testele de atunci efectuate de cadrele medicale au scos la iveală urme de amfetamină, benzodiazepină şi o altă substanţă din aceeaşi gamă. Aceste rezultate ar fi fost date de medicamentele pe care Negoiţă le-ar fi luat pentru epilepsie. Numai că acele teste calitative făcute de medicii brăileni nu sunt luate în considerare în cazul unui proces. Aşa că, probele biologice au fost trimise la Institutul Medico-Legal Iaşi. Medicii legişti nu au mai identificat însă aceste substanţe psihotrope în urina şi sângele recoltat de la autorul carnagiului rutier. Rezultatele obţinute în laboratoarele IML Iaşi sunt cele pe care instanţa de judecată le ia în considerare.
Tatăl lui Marius Negoiţă a făcut apoi declaraţii în presă şi a afirmat că fiul său nu este epileptic, ci ar lua medicamente antidepresive. Acest lucru a fost infirmat de medici, care ne-au spus că şoferul Negoiţă a fost luat în evidenţă cu epilepsie încă din anul 2007.