Mergi la conţinutul principal

Şi-a desfigurat propria-i fiică

Caz şocant într-o comună de oameni gospodari, situată la mai puţin de 20 de kilometri de Brăila.
Părăsite de mama care a plecat "la muncă" în străinătate şi nu s-a mai întors, două fetiţe, prima în vârstă de 12 ani, elevă la gimnaziul din localitate, cealaltă de 15 ani, elevă în clasa a IX-a la unul dintre cele mai râvnite licee brăilene, au ajuns să fie terorizate de tată, care s-a apucat de băutură, vărsându-şi nervii şi frustrările asupra propriilor copii. Sandu Cînipeanu, în vârstă de 48 de ani, a fost anchetat de poliţie în două dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunii de "lovire sau alte violenţe asupra unui membru de familie". Primul dosar penal s-a finalizat cu o clasare, pentru că fetiţa lovită s-a împăcat cu tatăl bătăuş, retrăgându-şi acuzaţiile. Sandu a fost însă pus sub acuzaţie şi anchetat în al doilea dosar penal, după ce a lovit-o cu palmele şi cu pumnul în figură pe fiica sa în vârstă de 15 ani, cauzându-i leziuni grave la nivelul feţei, ce au necesitat şapte zile de îngrijiri medicale. Victima a fost evaluată psihologic de către specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila (DGASPC) care au concluzionat că, pe plan afectiv, minora agresată de propriul tată "prezintă manifestări specifice participării la cel puţin un episod de agresiune fizică".

Strigăte de ajutor pe strada Constantin Sandu-Aldea din Tichileşti

Agresiunea s-a petrecut în urmă cu un an, mai precis în seara zilei de 22 aprilie 2015. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în jurul orei 18:30, minora în vârstă de 15 ani tocmai se întorsese de la şcoală (la acea dată, era elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Tichileşti). Tatăl minorei, Sandu Cînipeanu, consumase băuturi alcoolice şi a început să-i reproşeze acesteia "aspecte comportamentale". După aceea, fără niciun motiv, i-a tras fetei două palme zdravene. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "Pentru a scăpa de furia tatălui său, persoana vătămată ... a încercat să părăsească locuinţa, însă inculpatul a urmărit-o şi a lovit-o încă o dată, de data aceasta cu pumnul în zona feţei, cauzându-i o hemoragie externă la nivelul gurii şi a nasului. Speriată de violenţa tatălui şi de consecinţele acţiunilor acestuia, persoana vătămată a reuşit să scape şi să iasă în stradă, în dreptul porţii de acces a locuinţei, unde a început să strige după ajutor".
În acel moment, alarmaţi de strigătele de ajutor ale fetei, mai mulţi vecini au ieşit în stradă. Doi dintre aceştia s-au apropiat de victimă şi, văzând-o sângerând, au întrebat-o ce s-a întâmplat. Copila le-a explicat că a fost lovită de tatăl său, care, în acel moment, înjura de mama focului în curtea locuinţei. În aceste împrejurări, un sătean a apelat numărul pentru urgenţe 112, sesizând poliţia.

Minora bătută: "După ce mama ne-a părăsit, tata a devenit violent"

Fetiţa în vârstă de 15 ani, desfigurată de propriul tată (a doua zi, îşi sărbătorea ziua de naştere!) a fost transportată în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. Potrivit raportului întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila (SJML), victima agresiunii familiale de la Tichileşti a fost diagnosticată cu "traumatism cranian facial minor prin agresiune. Contuzie piramidă nazală şi buză superioară", leziuni care au necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale.
"În urma evaluării psihologice a persoanei vătămate de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, s-a concluzionat că, la aceasta, pe plan afectiv, se evidenţiază o serie de manifestări spcifice participării la cel puţin un episod de agresiune fizică. Minora a relatat că după ce mama ei a părăsit căminul conjugal, tatăl său a devenit violent verbal, adresându-i injurii şi reproşuri, iar în situaţii de conflict major, a fost bruscată şi lovită de acesta", precizează procurorul de caz.
Anchetatorii spun că agresiunea din aprilie 2015 nu este singulară. Bunicii dinspre mamă ai minorelor de 15 şi de 12 ani, de la Tichileşti, au sesizat şi ei poliţia, reclamând faptul că Sandu Cînipeanu şi-a agresat fiica cea mare. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila precizează:
"Ancheta penală a relevat că la data de 17.10.2015, Cînipeanu Sandu le-a rugat pe fiicele sale să meargă la magazin ca să-i cumpere ţigări şi întrucât acestea i-au spus că vor merge mai târziu, s-a enervat şi a lovit-o cu palmele peste faţă pe persoana vătămată ... (fata mai mare, în vârstă de 15 ani - n.r.). Fapta a fost recunoscută de inculpatul Cînipeanu Sandu, însă, pe fondul împăcării cu fiica sa, s-a constatat existenţa unei cauze care împiedică exercitarea acţiunii penale. Pentru acest motiv, s-a dispus clasarea".
Potrivit at. 193 Cod penal (alin. 1 şi 2), dacă va fi condamnat, Sandu Cînipeanu riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 5 ani de închisoare sau amendă penală. În cazul de faţă, fiind vorba de violenţe comise asupra unui membru de familie (art. 199, alin. 1 Cod penal), pedeapsa va fi majorată cu o pătrime.

Părinţi criminali şi violatori

Brăila a cunoscut, în ultimii ani, adevărate drame consumate cu precădere în familiile nevoiaşe de la ţară. Victimele sunt copii care au avut neşansa să vină pe lume în familii de beţivi, obsedaţi sexual sau indivizi cu probleme psihice. Părinţi-violatori şi părinţi-criminali au tot fost trimişi în judecată şi condamnaţi, însă destul de blând, ţinând cont de grozăviile pe care le-au făcut; nu din pricina judecătorilor, ci a legilor strâmbe, care-i avantajează pe infractori.
Arestat şi trimis în judecată pentru viol asupra unui minor şi corupţie sexuală, Ion Băjan, de 51 de ani, cioban din satul Sihleanu, comuna Scorţaru Nou, a fost condamnat iniţial la 14 ani de închisoare, de către magistraţii Tribunalului Brăila, însă Curtea de Apel Galaţi i-a redus pedeapsa la doar 7 ani şi 6 luni. În noaptea de 6/7 septembrie 2013, după ce s-a îmbătat, ciobanul le-a obligat pe două dintre fetiţele lui minore (de 14 şi de 17 ani) să facă sex cu el, de faţă cu mezina de 11 ani. Violatorul de copii îşi momise copilele în bordeiul în care locuia (individul era despărţit de mama copilelor) promiţându-le că le va cumpăra rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală; peste câteva zile, începea anul şcolar). Culmea, în urmă cu câţiva ani, ciobanul pedofil mai fusese arestat pentru tentativă de viol, însă a scăpat de puşcărie pentru că victima şi-a retras plângerea penală.
Cu un an înainte de cazul "Sihleanu", procurorii brăileni l-au trimis în judecată pe Chiric Căprian, de 44 de ani, anchetat pentru tentativă de viol, corupţie sexuală, tentativă de incest şi ameninţare. Monstrul cu chip de tată a primit, în primă instanţă, o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru că a încercat să-şi violeze copila în vârstă de 15 ani, trei ani la rând. Când bunicul fetiţei i-a luat apărarea, Căprian l-a ameninţat cu moartea, spunând că-i dă foc. Potrivit medicilor legişti, individul cu obsesii sexuale prezintă "tulburări de personalitate de tip impulsiv-exploziv", însă a avut discernământ atunci când şi-a abuzat copilul.
Un alt caz, "Daniliuc", a ajuns în atenţia anchetatorilor pe 14 aprilie 2014, când poliţia s-a sesizat din oficiu în legătură cu nemerniciile pe care un bărbat din Gropeni le-a făcut în perioada septembrie 2013 - aprilie 2014, victimă fiind copila sa în vârstă de doar 13 ani.
Rămaşi fără sprijin după ce mama şi fratele mai mare au plecat în străinătate, patru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani au ajuns atunci în Centrul de plasament în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat, după ce tatăl lor (condamnat în anul 1986 la 20 de ani de închisoare, pentru omor) a fost arestat pentru tentativă de viol în formă continuată. În vârstă de 50 de ani, Ion Daniliuc a făcut o pasiune bolnavă pentru fiica sa de 13 ani, pe care a încercat să o batjocorească după plecarea mamei în străinătate. Ani la rând, victima a fost terorizată de către tatăl beţiv, fiind nevoită să se ascundă sau să plece de acasă cu frăţiorii mai mici, ca să scape de avansurile tatălui.
Cazul femeii de 25 de ani, din comuna Bărăganu, care şi-a înfometat apoi şi-a omorât copila de 1 an şi jumătate în bătaie, reprezintă un alt episod cutremurător din analele justiţiei brăilene postdecembriste.
Ştefania Emilia Şonel a fost condamnată definitiv la 12 ani de închisoare, pentru omor comis asupra propriului copil, după ce, în martie anul trecut, primise în primă instanţă 20 de ani de puşcărie. Femeia criminală a încercat, încă de la începutul anchetei, să arunce vina pe concubin, cu toate că picase testul cu detectorul de minciuni. Pentru că a stat doar o zi la puşcărie (a fost reţinută 24 de ore, apoi cercetată în libertate), Ştefania Şonel a avut timp să-şi facă un nou iubit şi să nască alt copil, deşi anchetatorii o identificaseră cu probleme psihice. Potrivit Institutului de Medicină Legală Iaşi, mama criminală de la Bărăganu prezintă "tulburare de personalitate de tip borderline", obligarea la tratament medical într-o clinică de specialitate fiind singura modalitate de a o împiedica să ucidă din nou. De aceea, magistraţii care au pronunţat sentinţa au dispus obligarea inculpatei la tratament medical "până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol". Ştefania Şonel a fost internată la nebuni, însă nimeni nu o mai poate aduce înapoi pe copila de 1 an şi jumătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro