* mâine, 29 iunie, la ceas de mare sărăbătoare, brăilenii sunt așteptați la hramul Catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel * Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Casian, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi
Slujbă arhierească în marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Așezată pe Strada Petru Maior, colț cu Strada Polonă, Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel își cinstește, mâine, luni, 29 iunie, patronii spirituali. Sfânta Litrughie va fi oficiată de însuși Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cinstea sărbătorii, comitetul parohial, precum și consiliul bisericii, îndrumați de părintele paroh, vor împărți pachete cu alimente pentru nevoiașii parohiei. Tot mâine, va fi oficiat un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii Catedralei Sfinții Apostoli, trecuți la Domnul.
Fostă Catedrală a Brăilei, biserica Sfinții Apostoli este ctitorită pe locul unui mai vechi lăcaș de cult, ridicat între anii 1835-1836, pe terenul dăruit brăilenilor de primarul de atunci („cinstitul maghistrat al orașului Brăila”). Ctitori au fost oameni de vază ai orașului, comercianți și proprietari de hanuri: Petre Buiangiu cu soția Petcuța și fiul Ioniță și hagi Hristu Ceapâru.
În anul 1869, vechea biserică a fost demolată, iar trei ani mai târziu a fost desființat și vechiul cimitir, din prima jum. a sec. XIX, odată cu săparea fundației la noul lăcaș de cult. În semn de aducere-aminte, în anul 1909, preotul Ștefan Bârzănescu a ridicat o cruce de marmură albă exact pe locul unde fusese vechiul altar.
Proiectul noii biserici (mai mari și mai încăpătoare) a fost realizat de arhitectul A. Tabai, iar terenul a fost donat de văduva Petcuța Buiangiu (Petca, în bulgărește, înseamnă „Paraschiva”). Petcuța a tecut la Domnul în 1875, când zidurile noului lăcaș erau ridicate până la doi metri. Sfințită provizoriu în anul 1881, Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel a fost terminată cu fonduri strânse din donații particulare, colecte publice și ajutoare de la Primărie, ba chiar și cu bani proveniți de pe urma unei loterii publice.
Catedrala a fost înzestrată, în anul 1886, cu clopotul de 800 de kilograme și orologiul comandat la Munchen, în Bavaria (Germania), montat apoi în cele două turle. Cupola mare a bisericii a fost acoperită cu tablă de aramă în anul 1893, însă, douăzeci de ani mai târziu, mai precis în 1918, armatele de ocupație au dezvelit sfântul lăcaș și au luat și cele două clopote de bronz, ca să le ducă la topit și să le transforme în tunuri.
Vitraliile Catedralei Sfinții Apostoli au fost donate, în anul 1894, de un alt mare brăilean, Petre Bancotescu, iar decorurile interioare datează din 1895. Biserica a fost refăcută după Marele Război din anii 1916-1919 și dotată cu instalație electrică (1922). În 1936, a fost construită casa parohială. Cutremurul din noiembrie 1940 a pricinuit mari stricăciuni bisericii, aceasta fiind la un pas de a fi demolată, imediat după instaurarea dictaturii comuniste. Numai stăruința preoților slujitori au salvat-o de la pieire. Iar din anul 1950, Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel a devenit catedrala Brăilei, titlu deținut, acum, de Catedrala Nașterea Domnului din Bariera Călărașilor.