Județul Brăila a ieșit din nou pe locurile fruntașe în ceea ce privește rezultatele examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. Locul 6 pe țară la Bac și locul 2 la Evaluarea Națională sunt, din nou, rezultate remarcabile, iar explicația poate fi una cât se poate de logică: elevii preferă să învețe cât mai bine pentru că au înțeles că, în general, alte șanse la un viitor cât de cât decent nu au. Fără studii, fără o diplomă și o notă bună care să le asigure o intrare la o facultate, care să-i ajute ulterior în viață, elevii brăileni nu prea au șanse să facă multe în acest oraș, în acest județ și chiar în această regiune.
Ne place sau nu, Brăila nu este și nu va fi prea curând un reper al zonei și nici un țel pentru o bună parte a actualilor elevi sau tineri absolvenți. Țelul multora dintre ei este să plece, de fapt, din Brăila, iar asta nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani. Să plece în orașe mai mari, centre universitare, și să rămână acolo și după ce termină facultatea, să se angajeze acolo, să se stabilească definitiv acolo sau să plece cu totul din țară. De aceea învață bine elevii brăileni și, an de an, rezultatele examenelor naționale confirmă asta.
Brăila nu e un oraș în care să te duci, cum sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Oradea, ci în general un oraș din care să pleci. Inclusiv statisticile spun asta: în timp ce municipiile de mai sus cresc în privința numărului populației, Brăila scade – apropo, Brăila a ieșit din top 10 orașe mari din România, fiind detronat, recent, de Oradea. S-au creat niște poli economici și sociali în țară și toți sunt departe de zona de sud-est a României – și nici Galați nu mai e ce-a fost.
Iar copiii brăileni, probabil și părinții acestora, în majoritatea lor, conștientizează că, indiferent dacă aleg să plece, să rămână sau să revină în Brăila, șansele lor la un viitor mai bun o reprezintă învățătura. Asta pentru cine nu alege calea aceea a băieților și fetelor „descurcărețe”, care nu au nevoie nici de școală, nici de note bune la Bac pentru a profesa în cea mai veche meserie din lume. La politică mă refer, în primul rând.