Între lege şi omenie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Între lege şi omenie

Este incredibil cum reuşesc politicienii în general să se susţină şi să se văicărească pe toate planurile, în momentul în care unul de-ai lor este prins cu mâţa în sac, sau în flagrant, cu mita la purtător. Pentru Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, care s-a întors la funcţia sa de director la spitalul din Baia Mare şi care  este acuzată că a luat mită sume foarte mari de bani din valoarea unui contract, a dat în clocot întreaga ţară. Colegii de partid au dezlănţuit o adevărată campanie de victimizare a Sorinei Pintea, care, în opinia deputatului PSD Lia Olguţa Vasilescu este “în pragul decesului”, după ce a fost văzută în cătuşe de o ţară întreagă. Nu contest faptul că fostul ministru al Sănătăţii este un om bolnav, un om distrus fizic şi psihic… Cu siguranţă, există şi prezumţia de nevinovăţie şi, aşa după cum şi-a dat cu părerea fostul premier PSD, Viorica Dăncilă, care a sărit în apărarea Sorinei Pintea, afirmând că “este inacceptabil” comportamentul “organelor abilitate”, trebuie să ţinem cont de faptul că “organele”respective sunt aceleaşi care au fost şi în timpul guvernării pesediste şi care se bucură de salarii şi pensii speciale pentru serviciile prestate. “Pe lângă lege, trebuie să existe şi omenie. Pentru că noi, ca societate, suntem datori cu omenie unii faţă de alţii”, susţine Viorica Dăncilă. Să auzi, să vezi şi să nu crezi. Care noi? Care societate? Cine sunt cei umiliţi?

Noi muncim de o viaţă, chiar şi după pensionare, pentru a ne putea achita facturile sau pentru a ne putea cumpăra medicamentele, iar ei, cei care iau şpagă, invocă omenia şi mila celor din jur, când ajung după gratii.

Noi ne cumpărăm perfuzoare sau medicamente de la farmacia din colţul străzii când ajungem în spitale, după ce am plătit zeci de ani contribuţia la sistemul de sănătate, iar ei consideră că sunt puşi într-o situaţie umilitoare şi degradantă, când sunt prinşi în flagrant şi invocă respectarea drepturilor fundamentale ale omului. În plus, toţi politicienii care ajung după gratii se îmbolnăvesc brusc. Aţi remarcat asta? Cât tip sunt la butoane, toată lumea este a lor, calcă pe cadavre pentru o bucată de ciolan, uită de omenie, uită de promisiuni... 

Săptămâna trecută, sute de oameni au răspuns apelului lansat de familia şi apropiaţii Sorinei Pintea şi s-au adunat în faţa Palatului Justiţiei din Baia Mare pentru a participa la mitingul de susţinere a fostului ministru al Sănătăţii şi fost manager de spital. Au rostit Tatăl nostru, au cântat “Deşteaptă-te, române!” şi chiar au cerut cercetarea ei în stare de libertate. Cine erau acei oameni? A împărţit Sorina Pintea şpaga cu ei sau le-a oferit servicii medicale deosebite în spitalul pe care l-a păstorit? Nici pe departe. Ei au ieşit în stradă când au aflat că starea de sănătate a Sorinei Pintea s-a înrăutăţit în ultimele zile şi că, pe fond de stres şi oboseală există riscul ca fostul ministru să ajungă în stare critică. Ei nu erau stresaţi sau obosiţi? Sincer-vorbind, cred că mulţi dintre acei protestatari sunt vai de capul lor, oameni săraci, care îşi cumpără singuri medicamentele când ajung în spital, oameni care nu au văzut în viaţa lor câteva zeci darămite sute  de mii de euro, dar care încă mai cred în promisiuni şi sunt uşor de manipulat, aşa cum sunt mulţi dintre români. Faptul că un fost ministru a ajuns după gratii, nu este o noutate. Nu este o noutate nici faptul că sănătatea persoanei respective este precară; toţi politicienii se îmbolnăvesc atunci când ajung după gratii. Trist este însă că, în loc să vedem realitatea, că Sorina Pintea este acuzată că a luat şpagă din banii pe care trebuia să îi primească bolnavii, pentru medicamentele destinate pentru a stopa o eventuală epidemie, am ajuns să îi plângem de milă. Ce rost mai are să cântăm “Deşteaptă-te, române!”?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro