Între două moţiuni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Între două moţiuni

Se pierde o zi de lucru în Parlament şi apare riscul adoptării de la sine a unor proiecte prin aşa-numita procedură tacită, aşa cum senatorii "au aprobat" proiectul scăderii TVA la 5% pentru unele produse alimentare de bază. Singurul răspuns la întrebarea de mai sus e mai degrabă filozofic: ţine de exerciţiul democratic.

Mult mai practic este, însă, exerciţiul democratic din stradă, unde destui oameni supăraţi că nu au unde munci sau că veniturile le-au fost tăiate pe nedrept şi-au vărsat oful în faţa instituţiilor statului. De mai multe luni, protestele acoperă toate domeniile, iar scandările deseori jignitoare i-au atins pe mai toţi miniştrii - în frunte cu premierul, desigur - dar şi pe preşedinte.

Furia şi nemulţumirea oamenilor sunt confirmate de rezultatele unui proaspăt sondaj IMAS, care arată că nicio personalitate politică nu se mai bucură de încrederea a mai mult de 30 la sută din populaţie. Dacă şeful statului şi prim-ministrul au scăzut sub 10 la sută, liderii opoziţiei se situează pe primele două locuri (Crin Antonescu - 29 la sută, Victor Ponta - 25). Dar sondajul a fost realizat în septembrie, înainte ca şefa Camerei Deputaţilor să numere greşit voturile pe legea pensiilor şi, evident, înainte ca liderul PSD să facă cele două gafe monumentale din ziua dezbaterii moţiunii (prezenţa, miercuri, în fruntea coloanei de demonstranţi şi invocarea târgului făcut (şi trădat) cu zece parlamentari ai puterii. Aparent, câştigător ar fi liderul liberalilor, după cum şi PNL este cotat cu 23 de procente (al doilea după PSD, care are 30), dar în cazul partidelor sondajul IMAS conţine o eroare impardonabilă: nu apare UDMR, formaţiune care la fiecare scrutin a avut constant 6-7 la sută din voturi. Dar însuşi directorul IMAS, Alin Teodorescu, recunoaşte că rezultatele se bazează pe răspunsuri (ale celor chestionaţi) date mai degrabă în semn de protest şi că, dacă în două luni ar fi alegeri, tot Băsescu şi PDL ar ieşi în frunte.

Până la eventualele alegeri mai este însă cel puţin un hop: moţiunea de cenzură de săptămâna viitoare, îndreptată împotriva Legii educaţiei naţionale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Probabil că, de data asta, Victor Ponta va încerca să facă târg cu alţi aleşi ca să-şi asigure numărul necesar de susţinători, iar cei din coaliţie ar trebui să nu se umfle în pene că au fost un exemplu de disciplină la prima moţiune, ci să fie atenţi la alte ogrăzi - cum ar fi cea a minorităţilor, altele decât UDMR. Surprizele nu sunt excluse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro