Mergi la conţinutul principal

Într-o Românie (a)normală

Într-o Românie normală, Viorica Dăncilă n-ar fi luat 23% din voturi! Într-o Românie normală, candidatul PSD n-ar fi strâns 2 milioane şi ceva de voturi, mai multe chiar decât la alegerile europarlamentare din luna mai. Într-o ţară normală, 2 milioane de oameni nu şi-ar fi dat girul pentru prostie, incompetenţă, minciună, impostură, demagogie, hoţie, discurs populist şi antieuropean. Într-o Românie normală, un asemenea candidat şi un partid cu o asemenea politică ar fi fost aruncat la groapa de gunoi a istoriei politice.

Nu e o surpriză neapărat faptul că Dăncilă s-a clasat pe locul 2. Este o surpriză însă numărul mare de voturi în favoarea sa, este o surpriză diferenţa uriaşă faţă de următorul clasat, Dan Barna, candidatul USR. Şi nu pentru că Dan Barna a avut un procent atât de mic, ci pentru că Viorica Dăncilă a avut un procent atât de mare. Că un număr atât de mare de pesedişti, de alegători, de români se identifică cu această persoană, cu ceea ce spune şi (nu) gândeşte ea.

Într-o Românie normală, la un scrutin de o asemenea importanţă, ar fi votat mai mult de jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot. Într-o Românie normală, interesul ar fi fost mai mare, ca şi atenţia acordată alegerii unei persoane care să merite să se lupte în turul 2 pentru funcţia de Preşedinte. Într-o ţară normală, prezenţa ar fi fost mult mai mare sau măcar la fel de mare precum la alegerile prezidenţiale anterioare ori la cele europarlamentare. 

Într-o Românie normală, preşedintele-candidat nu şi-ar fi dorit cu atâta ardoare să ajungă în turul 2 cu Dăncilă, chiar dacă aceasta reprezenta cel mai facil adversar. Într-o Românie normală, PNL nu s-ar fi bucurat atât de mult pentru eşecul lui Barna. Da, este eşecul lui Barna, pe care, într-o Românie normală, şi l-ar fi însuşit 100% şi ar fi plătit în vreun fel pentru el. Într-o Românie normală, „un tur 2 fără PSD” ar fi trebuit să fie mai mult decât ţelul unui singur partid.

În ciuda planului lui Iohannis şi al PNL, într-o Românie normală, indiferent de gradul de dezamăgire al celor care au votat Barna sau Paleologu în primul tur, nimănui dintre alegătorii celor doi nu ar trebui să-i treacă prin cap să voteze în turul 2 cu Dăncilă sau să nu se ducă la vot, pe ideea că, dacă tot şi-a dorit-o atât de mult ca adversar final, să se descurce singur Iohannis cu ea, doar aşa, din răzbunare. Ar fi nu o răzbunare împotriva lui Klaus Iohannis, ci o răzbunare împotriva propriei ţări, a propriului popor şi a propriei persoane.

Într-o Românie cât de cât normală, Klaus Iohannis ar câştiga detaşat cel de-al doilea mandat de preşedinte, în faţa Vioricăi Dăncilă. Dar tare mi-e teamă că România mai are mult până să devină o ţară normală. Şi dacă nici asta nu vă sperie, înseamnă că nu vom fi nicicând o ţară normală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro