* în sezonul rece, părul are nevoie de un plus de îngrijire * utilizarea infuziilor din plante este foarte indicată, pentru că ingredientele active pătrund în firul de păr, hrănindu-l de la rădăcină până la vârfuri
Există numeroase infuzii de ceai ce pot aduce beneficii părului. Plante precum rozmarinul, urzica, dar și rădăcina de brusture, chiar mentă, pot fi folosite pentru realizarea unor infuzii cu care să vă clătiți părul după baie. Studii recente indică faptul că utilizarea ceaiului negru este benefică pentru păr, însă cu moderație, cofeina având efect benefic în ceea ce privește căderea părului. În plus, aceste infuzii îmbunătățesc textura firului de păr.
Cele mai indicate infuzii de plante pentru păr
Rozmarinul. Este excelent pentru toate tipurile de păr și pentru majoritatea problemelor. Acționează ca tonic, conferă luciu părului, stimulează creșterea acestuia și luptă împotriva mătreții
Urzică. Urzica este bogată în minerale și vitamine și conține foarte multe proteine. Îmbunătățește culoarea și textura părului, conține nutrienți ce hrănesc părul și acționează, de asemenea, împotriva mătreții. În plus, urzica poate fi un bun balsam.
Hibiscus. Infuzia de hibiscus este benefică pentru părul ondulat pe care-l descurcă fără prea multe eforturi. În plus, poate fi folosită și în cazul părului deteriorat.
Rădăcina de brusture. Rădăcina de brusture promovează creșterea și regenerarea părului și reduce căderea acestuia.
Coada-calului. Infuzia de coada-calului conține siliciu, ce întărește țesuturile organismului, inclusiv părul și pielea. Coada-calului întreține părul și sigilează cuticulele astfel încât firele de păr să nu se mai rupă.
Ceaiul negru. Ceaiul negru conține cofeină, care se pare că ar bloca un hormon considerat responsabil de pierderea părului. Astfel, căderea părului se reduce, acesta devenind mult mai moale.
Ceaiul verde calmează scalpul iritat.
Cum se realizează o infuzie
Atunci când plantele sunt uscate, infuziile se realizează foarte ușor. Se fierbe îndeajuns de multă apă și se toarnă peste planta respectivă, după care recipientul se acoperă și se lasă cam 15 minute. Chiar și în cazul pliculețelor de ceai metoda este în mare parte aceeași, doar că se folosesc mai multe pliculețe și mai multă apă. Infuziile pot fi utilizate pe post de balsam după spălarea în prealabil a părului cu un șampon cu o formulă blândă, fără parabeni. Aceste infuzii pot fi utilizate și înainte de șamponare, mai ales dacă aveți probleme precum scalpul iritat. Un astfel de gest nu ar trebui să lipsească din ritualul de îngrijire a părului. (Mai multe pe Farmaciata.ro)