Chiar dacă astăzi este 1 Aprilie, faptul că, la Brăila, încă mai există oameni care iubesc natura şi cărora le pasă de spaţiile verzi, nu este o glumă. La invitaţia primarului Marian Dragomir, vineri, 29 martie 2019, o mână de gospodari, specialişti ai Seroplant, elevi de la Liceul cu Program Sportiv şi ai Liceului Tehnologic “Grigore Moisil”, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi consilieri locali au participat la o acţiune de plantare de copaci în Parcul Monument. Pe porţiunea cuprinsă între noul bazin de înot olimpic şi stadion au fost plantaţi peste 150 de pomi ornamentali, din diverse specii: cireş japonez, mesteacăn, magnolii, ienupăr, tuia, aducând astfel un plus de culoare şi frumuseţe bătrânului parc. Pe vremuri, astfel de acţiuni de strângere a gunoaielor, de curăţare a aleilor, de toaletare a copacilor şi de întinerire a parcurilor sau a spaţiilor verzi dintre blocuri, era o tradiţie; cu mic cu mare, gospodarii ieşeau în această perioadă a anului pentru câteva ore din zona de confort şi se implicau în înfrumuseţarea zonelor în care locuiau, iar rezultatele muncii lor erau vizibile şi de durată. Între timp, termenul de “muncă patriotică” a dispărut, aşa după cum s-a demonetizat şi noţiunea de patriotism, mulţi dintre noi au uitat de unde au plecat şi aşteaptă să vină alţii să le sape grădina din faţa blocului, în timp ce ei, bărbaţi cât munţii, sprijină gardurile de dimineaţa până seara.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, câţiva brăileni cu spirit civic s-au mobilizat în mediul online şi au iniţiat o acţiune de ecologizare, începând curăţenia de primăvară în zona Falezei Dunării. Ei au preluat exemplul internauţilor din întreaga lume şi provocarea lansată pe reţelele de socializare de a îndemna tinerii să cureţe gunoaiele şi apoi să transmită şi altora să facă acelaşi lucru.
Dar, curăţenia de primăvară a reprezentat dintotdeauna pentru noi, românii, un lucru firesc, de reînviere a naturii în perioada premergătoare Învierii Mântuitorului. La sate, gospodarii ardeau gunoaiele, curăţau grădinile şi plantau pomi sau însămânţau pământul, iar femeile aveau grijă să întâmpine Paştele în curăţenie, văruind şi dereticând prin case sau prin curţi. Copiii sau tinerii nu aveau nevoie să fie îndemnaţi de alţii să cureţe sau să strângă gunoaiele; ei ştiau acest lucru din familie sau de la şcoală. Între timp, vremurile şi lucrurile s-au mai schimbat. Tinerii au nevoie de provocări pe reţelele de socializare pentru a face curăţenie în jurul lor, iar locuitorii oraşelor au nevoie de invitaţia primarului pentru a planta câţiva copaci.
Spuneam la început că, la Brăila, încă mai există oameni care iubesc natura şi cărora le pasă de spaţiile verzi. Ei au făcut deja primul pas, îndemnându-i şi pe ceilalţi cetăţeni să li se alăture. Sau, cel puţin, să respecte ce au reuşit să facă alţii şi să se poarte civilizat. Dar, asta este o altă poveste.