Din dorinţa de a relansa economia, de la 1 septembrie am redeschis larg porţile pandemiei Covid-19. Dar altfel nu se mai putea! Sunt în joc sute de mii de locuri de muncă! După atâtea luni de izolare şi distanţare socială, mulţi dintre noi au luat cu asalt terasele, spaţiile publice şi, pe măsură ce restricţiile de izolare au fost uşor-uşor ridicate, cohorte de turişti au luat cu asalt plajele Mării Negre, au invadat staţiunile de la munte, lăsându-şi astfel grijile, temerile şi fricile acasă. Mulţi vor încă să sfideze virusul blestemat din teribilism sau din simplă inconştienţă şi circulă fără mască în locuri publice sau în mijloace de transport în comun, punând astfel în pericol vieţile celor din jur. Cu puţin timp înainte de deschiderea noului an şcolar, din dorinţa de a evada din rutina zilnică, ne-am trezit să încălcăm orice regulă epidemiologică şi de bun-simţ şi ne găsim scuze pentru tot felul de comportamente iresponsabile. Sigur, unii, nu toţi! Ne minţim că virusul nu există, că am trăit luni de zile într-un coşmar greu de descris şi încercăm să revenim la o viaţă normală, deşi suntem conştienţi că nimic nu va mai fi la fel ca înainte.
Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, Direcţiilor de Sănătate Publică şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar, iar comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor coordona evaluarea în teritoriu a unităţilor de învăţământ.
Fie că este vorba despre scenariul roşu, galben sau verde, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare localitate, pe 14 septembrie, pentru elevii din învăţământul preuniversitar va începe anul şcolar 2020 – 2021.
Un an cu triaj observaţional, un an în care părinţii trebuie să decidă dacă îşi pot aduce copiii în clasă pe propria răspundere sau îi pot lăsa să stea acasă şi să urmărească în sistem online cursurile. Indiferent de măsurile luate, copiii trebuie să participe la cursuri, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu ca elevii să meargă la şcoală până în clasa a XII-a.
Din păcate, de la declanşarea aşa-ziselor relaxări, în România, nivelul infectărilor cu COVID 19 a crescut alarmant, zeci de persoane pierzându-şi viaţa din cauza coronavirusului.
În aceste condiţii nu este exclus ca în următoarea perioadă să se declanşeze un val de îmbolnăviri. Depinde de noi dacă vom reuşi să depăşim această perioadă şi cum vom proteja copiii care urmează să înceapă un nou an şcolar. Hai că se poate! Masca, spălatul pe mâini...ştiţi lecţia!