Încă un test pentru justiţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încă un test pentru justiţie

Reprimarea violentă a unei manifestaţii paşnice, folosirea excesivă a forţei de către jandarmi, violenţele reprezentanţilor legii şi statului împotriva unor oameni nevinovaţi, inclusiv femei, copii şi bătrâni nu trebuie să devină un subiect pierdut printre ştirile despre lupta dintre Liviu Dragnea şi Gabriela Firea ori despre propunerea făcută de Tudorel Toader pentru şefia DNA.

„Jandarmeriada” din 10 august nu trebuie să devină o altă mineriadă a cărei cercetare şi anchetare se întinde pe câţiva ani sau câteva zeci de ani, eventual până se uită cu totul de ea. Da, asta ar dori PSD-ALDE şi Guvernul Dăncilă-Tăriceanu, asta doreşte majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR-Minorităţi, care ar vrea să îngroape cazul, asta doresc cei direct responsabili din rândul aparatului de stat administrativ şi represiv.

Se dovedeşte a fi mai interesat de subiect Parlamentul European, care a anunţat că va organiza, la începutul lunii octombrie, o dezbatere pe tema violenţelor de la protestul din Bucureşti din 10 august. Organizarea dezbaterii a fost votată în unanimitate de preşedinţii grupurilor politice din PE, adică inclusiv cei ai grupurilor din care fac parte PSD şi ALDE.

Şi asta pentru că, deşi autorităţile de la Bucureşti şi-ar dori să nu i se mai acorde atâta importanţă, evenimentul din 10 august trebuie şi merită tratat cu cea mai mare atenţie. Iar legislativul european ştie asta şi, în ciuda dezinformărilor transmise dinspre Guvernul Dăncilă, ştie cu cine are de-a face la Bucureşti.

Iar dosarul evenimentelor din 10 august este exemplul perfect despre importanţa existenţei unei justiţii independente faţă de politic. În mod cert, pe 10 august au avut loc abuzuri, în mod cert a fost folosită forţa excesivă, în mod cert s-au încălcat cu bună ştiinţă nişte legi, în mod cert a fost vorba de violenţă din partea jandarmilor şi indiscutabil au existat un scenariu, nişte ordine şi nişte organizatori – chiar dacă nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea. Într-o ţară cu o justiţie independentă, aceste abuzuri şi încălcări ale legii se pedepsesc. Într-o ţară cu o justiţie adevărată, autorii – atât cei direcţi, cât şi cei care au dat ordinele – plătesc pentru faptele lor şi sunt pedepsiţi. Într-o ţară cu o justiţie necontrolată politic asemenea abuzuri nu se mai repetă, iar politicul se vede obligat să respecte legea şi mai ales să-i respecte pe cetăţeni. Într-o ţară cu justiţie independentă, statul şi autorităţile statului nu-şi poate abuza propriii cetăţeni care manifestează paşnic.

Iar ceea ce ar trebui să înţeleagă inclusiv fanii declaraţi ai PSD şi ai acţiunii Jandarmeriei din seara de 10 august este că data viitoare, la un alt miting, puterea poate fi în mâinile altui partid, iar manifestanţii pot fi chiar ei. Şi atunci şi-ar dori ca o justiţie independentă să-i apere de abuzurile statului. Fie el şi „paralel”. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro