Noile modificări la Legile Justiţiei, operate ieri de Guvernul Dragnea-Dăncilă, total netransparent, prin ordonanţă de urgenţă, dovedesc încă o dată că Puterea PSD-ALDE nu are deloc scrupule în războiul pe care îl duce cu Justiţia, în apărarea propriilor penali. Mai ales că modificările vin după ce legile în cauză tocmai ce au fost votate în Parlament. Nişte legi care oricum au fost concepute doar pentru a slăbi Justiţia, nicidecum pentru a-i veni în ajutor. Legi emise de aceeaşi Putere politică, după bunul plac.
O ordonanţă de urgenţă aprobată într-o şedinţă extraordinară de guvern, fără ca textul ordonanţei să fie făcut public înainte sau după, fără să existe un aviz din partea CSM – căruia proiectul de OUG i s-a trimis abia vineri, fără ca cineva, în afară de cei care au conceput-o, să ştie exact despre ce este vorba. Totul, cică, după cum au susţinut premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, pentru “a pune în acord cele trei legi ale justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, emise într-o opinie preliminară încă din luna iulie, recomandări pe care le-au criticat sau le-au ignorat până acum, dar fără să mai aştepte ca plenul Comisiei de la Veneţia să se reunească tocmai pentru a aproba respectiva opinie preliminară din vară. Iar Comisia se întruneşte peste doar 4 zile.
Şi, culmea, sunt multe aspecte criticate de Comisia de la Veneţia, de GRECO (Grupul statelor împotriva corupţiei), de CSM, de asociaţiile de magistraţi, de Parchetul General, de experţi, de toată lumea, de care guvernanţii nu au ţinut cont nici în emiterea celor 3 legi, nici în ordonanţa de urgenţă de ieri.
Pentru că se loveşte din nou în DNA şi DIICOT, din nou în procurori şi din nou în dosare grele, precum cel al Revoluţiei, dosarul Tel-Drum şi dosarul privind evenimentele din 10 august. Se instituie iar un control politic asupra procurorilor şi, automat, asupra rezoluţiilor date de aceştia în dosare sensibile.
De fapt, guvernul PSD-ALDE şi-a bătut joc, din nou, de toată lumea. Pe faţă, direct, cu tupeu, cu o nesimţire soră cu iresponsabilitatea. Şi asta fix în ziua în care acelaşi Tudorel Toader a transmis preşedintelui propunerea sa de numire în fruntea DNA a Adinei Florea, propunere pentru care CSM şi-a dat avizul negativ pe motiv de “sincope în raportarea candidatului la valori precum onestitate şi imparţialitate”. Din nou, nu a contat nimic; au primat doar tupeul, aroganţa şi nesimţirea celor aflaţi încă la Putere.
Un gest de fapt de total dispreţ la adresa acestei ţări şi a viitorului ei. O acţiune concertată a unor indivizi ce operează precum un grup infracţional organizat. O bătaie generală de joc care va continua atât timp cât PSD şi implicit ţara vor fi conduse de un infractor.