În sfârşit, un prim pas spre cultură! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În sfârşit, un prim pas spre cultură!

Deschiderea clubului "Understage", mai exact a "rezervaţiei culturale Understage" (după cum a esenţializat specificul locaţiei Cristian Robu-Corcan în articolul de după consumarea evenimentului) ar putea marca pe harta culturală a Brăilei, cu toate nuanţele de rigoare, un moment de revoluţie. Altfel spus, picătura de New Age de care acest oraş, împietrit în umorile cumetriilor de cămin cultural şi în autismul greţos al instituţiilor de profil, are nevoie ca de aer. Nu pentru a epata, ci pentru a intra într-o etapă evolutivă, care în alte părţi ale ţării nu reprezintă altceva decât expresia unei normalităţi înscrise în tiparele bunului simţ al vieţii urbane. Spun "ar putea", deoarece totul depinde de cât de determinaţi vor fi regizorul Radu Nichifor şi artistul plastic Ion Sănduleac, iniţiatorii acestui proiect, să implementeze un management de absorbţie a diversităţii. Se zice că după cum va arăta recepţia de deschidere a unui club cu profil cultural, aşa va fi şi prestanţa lui. Consumatorii avizaţi de cultură şi de - să-l numim astfel - clubbing cultural, cunosc exactitatea acestei "paradigme". Aşadar, după cum a decurs startul proiectului şi după cum se anunţă grila culturală în viitor, în opinia mea, n-avem de ce să ne facem griji, căci "Understage" pare a fi pe banda albă ce duce spre drumul cel bun (însă un drum extrem de delicat!).

De 20 de ani, în vitrina culturală a Brăilei se perindă într-un flux ameţitor şi letal oricărei forme de expresie artistică şi, în definitiv, pretenţiilor civice ale unei comunităţi umane: intelectuali umpluţi cu rumeguş frecându-se vioi de picioarele şefilor judeţeni, poetese mistuite de fiori telenovelistici şi poeţi peltici cu "eul" înecat în prozodii liceale, diletanţi furioşi cu flegma pe buză şi piatra în sacoşă, pictori isterici în mâna cărora nu ştiu cum se face, dar penelul se transformă într-o mistrie, eseişti inculţi şi agramaţi, critici trepanaţi de alegorii proletcultiste, prozatori păşunişti pentru care logica unei propoziţii e motiv de apoplexie şi angoasă, etc.

Ce ne lipseşte? Simplu şi, în acelaşi timp, riscant de-a fi adus în discuţie. Ne lipseşte tocmai acea categorie pe care Alexandru Paleologu o considera importantă, ca generator de ambianţă, pentru crearea unei culturi fertile şi, prin extensie, pentru anularea, ca influenţă, a "speciilor" enumerate anterior. Pe scurt, snobii. Rectific: SNOBII. De 20 de ani, în Brăila e secetă de snobi. De ce tocmai snobii? Deoarece snobii, chiar dacă nu pot fi giraţi cu înţelegerea profundă a unui fenomen cultural, prin atitudinea lor conectată mereu la ritmul actual al pieţei simbolice a culturii, reuşesc performanţa - prin imitaţie şi, uneori, prin gust - de a păstra cultura într-o continuă mişcare. Într-o cultură, snobii au efectul unui energizant şi reprezintă orizontul mereu deschis al sincronismului. O reîmprospătare necesară. Amânarea blazării. Repet: ca atitudine.
Revenind la "Understage", trebuie clarificat un detaliu menţionat mai sus. Am putea defini managementul de absorbţie a diversităţii ca fiind capacitatea de a face creatorii de diverse tipuri şi snobii să coabiteze fără a se bănui, prea des, de tentativa complotului.
E îndeajuns şi nu e puţin lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro