Mergi la conţinutul principal

În România nu există corupţie

Pesediştii lui Liviu Dragnea au luat-o razna de tot. După ce premierul Viorica Dăncilă a susţinut sus şi tare că, decât să vorbească liber şi să spună prostii, mai bine citeşte după o hârtiuţă scrisă de alţii, am crezut că se vor termina gafele agramatei din fruntea Guvernului, iar noi nu vom mai avea o perioadă bună  subiecte spumoase oferite pe tavă. Dar, minunea nu a ţinut prea mult.

Când s-a văzut încolţită de socialiştii europeni, care îi reproşau corupţia din România, Viorica a uitat că nu are fiţuica la ea şi a luat-o pe mirişte, dând răspunsuri halucinante, răspunzând că, ceea ce Vestul interpretează ca fiind corupţie este de fapt doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi.

“În România nu există corupţie. Şpaga este doar o manieră diferită cultural de a mulţumi cuiva”, le-a spus premierul Viorica Dăncilă colegilor europarlamentari din grupul socialist.

În faţa liderilor Uniunii Europene, şefa Guvernului României consideră că şpaga, mita, bacşişul, tributul, filodorma, sau...oricum i s-ar spune ... oferită pentru un serviciu reprezintă o parte importantă din cultura sau tradiţia poporului nostru. Pentru analfabeta de la Videle, şpaga este moneda de vânzare-cumpărare a tuturor serviciilor în ţara asta şi este ridicată la rang de cinste şi cultură. Lingăii lui Dragnea, cei care îşi calcă în picioare neamul şi ţara, cei care dau legi noaptea, ca hoţii şi îşi vând şi sufletul pentru a obţine favoruri şi a-şi rezolva propriile interese, consideră că au un  comportament cultural specific, dacă sunt corupţi. Noi, cei care nu furăm, nu avem dosare penale, nu am scris cărţi după gratii, nu avem un comportament cultural şi nu ne putem ridica la înălţimea infractorilor care ne conduc. Un alt infractor, Adrian Severin, spunea în urmă cu câţiva ani că, atunci când o lege este încălcată de prea multă lume (adică, de corupţi, spun eu) “înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”.

Ce fac între timp corupţii? Fac legi după chipul şi asemănarea lor şi susţin că în România nu există corupţie şi că şpaga este doar o manieră diferită cultural de a mulţumi cuiva. Şpaga este un fel de răsplată pentru medicul care te operează, un gest de mulţumire pentru funcţionarul care te ajută să nu mai stai ore întregi cu capul plecat în faţa ghişeului, pentru consilierii la care apelezi cu diverse probleme etc. Toate aceste gesturi de “omenie” şi respect ţin de ADN-ul nostru balcanic şi de cultura naţională, pe care europenii o înţeleg mai greu, iar şansa acestui popor o reprezintă actualul guvern şi premierul care ne reprezintă şi reuşeşte să facă o traducere corectă a şpăgii în faţa liderilor Uniunii Europene. Dacă astfel de aspecte nu ar fi atât de dureroase,  explicaţiile Vioricăi de la Videle ar fi de Cascadorii Râsului.

La noi, faptele de corupţie sau cele asimilate de corupţie, aşa cum sunt ele reglementate astăzi, erau definite, în forme diferite, încă din perioada în care ţările române erau conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar pedepsele erau foarte dure pentru funcţionarii care abuzau de funcţie sau care luau şpagă, aceştia putând fi excluşi pe viaţă din sistem. La vremea respectivă,  Codul Penal românesc, inspirat din legislaţiile penale prusace şi franceze şi intrat în vigoare în 1864, în timpul procesului de modernizare a statului român, a fost considerat unul dintre cele mai moderne din Europa. În unele cazuri de corupţie, cei găsiţi vinovaţi erau condamnaţi chiar la închisoare pe viaţă. Acum, PSD-ul lui Dragnea şi Guvernul Dăncilă au reuşit să schimbe legi şi să ridice şpaga la nivel de manieră culturală de a mulţumi cuiva, iar pe noi să ne arunce pe buza prăpastiei. Infractorul-şef se dă lovit în coloana vertebrală cu boli închipuite, într-un spital privat, pentru a-şi scăpa pielea de răcoarea puşcăriei, iar agramata din fruntea Guvernului spune lucruri trăznite în faţa europarlamentarilor socialişti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro