În plin cod roşu de viscol, ambulanţele noi 4X4 nu au putut fi folosite! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Birocraţia, la un pas de a face victime omeneşti

În plin cod roşu de viscol, ambulanţele noi 4X4 nu au putut fi folosite!

* pe 30 ianuarie, cinci ambulanţe noi cu tracţiune 4X4 au sosit la Brăila, achiziţionate de IGSU, din fonduri europene * autospecialele se află tot la ISU Brăila, deoarece încă se aşteaptă un document de la Bucureşti, după care vor fi predate Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila * între timp, vântul şi ninsoarea viscolită au provocat mari probleme în judeţ, iar un pacient cu posibil accident vascular a aşteptat salvarea înzăpezită câteva ore

 

 

Cinci ambulanţe cu tracţiune 4X4, sosite la finele lunii ianuarie la Brăila, au zăcut într-un garaj, în plin cod roşu de vânt şi viscol care a afectat un judeţ întreg. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila nu le-a putut folosi, deoarece autospecialele sunt încă în ograda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, în aşteptarea unui act pentru înregistrarea contabilă ce trebuie să sosească de la Bucureşti, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Ambulanţele 4X4 au fost achiziţionate de IGSU, prin fonduri europene, în cadrul unui proiect mult mai amplu, gândit special pentru a înnoi parcurile auto de salvări din toate serviciile judeţene din ţară. Singurul vinovat în toată această ecuaţie ar fi birocraţia, mai ales că România e renumită pentru “dosare cu şină”, “ştampile”, adeverinţe pentru orice fleac, în timp ce o bază informatică de date care să elimine din hârţogăraie ne lipseşte cu desăvârşire.

Luăm două cazuri concrete, petrecute zilele trecute, când codurile roşu şi portocaliu au albit judeţul. Un localnic din Ciocile a solicitat ambulanţa, joi, la ora 10.30, pentru că se simţea foarte rău. Posibil accident vascular. Salvarea a plecat din substaţia Dudeşti, însă a rămas înzăpezită de două ori, pe drumul spre pacient, din cauza nămeţilor formaţi pe şoselele judeţene din cauza viscolului. La ora 13.00, pacientul încă aştepta ambulanţa. Singurul care l-a salvat pe om a fost norocul. Un medic şi o asistentă din Ciocile au fost contactaţi pentru a se deplasa de urgenţă la domiciliul pacientului, aceştia ţinând permanent legătura prin telefon cu personalul SAJ. Bărbatul a fost stabilizat, iar rudele sale au anunţat echipajul medical înzăpezit că nu mai este necesară intervenţia lui, aşa că ambulanţa a făcut cale întoarsă, tot prin nămeţi, cu un utilaj de deszăpezire în faţă. Aşa cum am spus, norocul a fost cel care l-a salvat, de fapt, pe pacient, deoarece un medic l-a putut vizita la domiciliu imediat, iar simptomele pe care le prezenta au putut fi ameliorate acasă, fără transport la spital.

Cel de-al doilea caz s-a petrecut pe DN 2B, drumul ce leagă Brăila de Buzău. O ambulanţă cu medic a plecat spre Braşov, pentru a transporta un pacient. La întoarcere, drumul a durată o noapte întreagă, şi asta pentru că a rămas blocată în trafic de două ori, o dată la Bâlhacu (judeţul Buzău), dar şi în apropiere de oraşul Ianca. Abia la 7 dimineaţa, a doua zi, au reuşit să plece spre Brăila.

Pe lângă aceste două cazuri, au mai existat şi altele unde intervenţia ambulanţelor a fost îngreunată de fenomenele meteorologice periculoase. Din fericire, nu au fost situaţii grave care să necesite transportul la spital în cel mai scurt timp posibil.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Iuga, a declarat că în viitorul apropiat urmează să intre în dotarea serviciului 5 ambulanţe cu tracţiune 4X4, care în prezent se află la ISU Brăila. Întrebată de jurnalişti dacă munca echipajelor medicale ar fi fost uşurată dacă autospecialele ar fi intrat în posesia serviciului înainte ca vremea să se înrăutăţească, dr. Iuga a răspuns că “Poate că da, dar acum...Nimeni n-a ştiut că după o «iarnă de vară», va veni acest viscol. Aşa s-a întâmplat”.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian, ne-a declarat că ambulanţele cu tracţiune 4X4 au sosit la Brăila pe data de 30 ianuarie, însă se mai aşteaptă un document pentru înregistrarea contabilă, hârtie ce trebuie să sosească de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Ulterior, autospecialele pot fi predate către SAJ Brăila fără probleme.

De ce apare IGSU în ecuaţie? Deoarece instituţia este cea în sarcina căreia a picat achiziţia de noi ambulanţe pentru toate SAJ-urile din ţară, astfel încât să se producă reîmprospătarea parcurilor auto destul de învechite. În 2018, în calitate de lider de proiect, IGSU a semnat 7 contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, apelul de proiecte POR/389/8/2, prin care sunt achiziţionate ambulanţe şi alte echipamente specifice intervenţiei la urgenţele medicale în regiunile de dezvoltare Centru, Sud, Vest, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest şi Nord-Est.

Tot în cadrul acestui mare proiect, SAJ Brăila va mai primi, în viitorul apropiat, încă două ambulanţe de tip B.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro