Agresate fizic şi verbal, silite să-şi ducă în spate soţii beţivi, brăilencele abuzate îşi caută dreptatea sunând la poliţie sau adresându-se autorităţilor. Iar rezultatele încep să apară.
Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a noului Cod penal (la 1 februarie 2014), un brăilean a fost trimis în judecată pentru "violenţele exercitate asupra unui membru al familiei", în baza art. 199 c.p. Doru Laurenţiu Popa, 46 de ani, de profesie tehnician veterinar, a fost dat pe mâna instanţei de judecată pentru că şi-a lovit cu pumnii şi cu picioarele, în două rânduri, concubina cu care convieţuieşte de patru ani, într-un bloc de pe Aleea Culturii (cartier Viziru). Femeia a scos certificat medico-legal şi-i solicită agresorului 2.000 de lei "pentru suferinţele suportate".
"Violenţele în familie apar pe fondul consumului de alcool şi al tarelor educaţionale. Bărbatul este complexat de faptul că femeia are slujbă - fie ea şi una prost plătită, la confecţii - iar el stă acasă", este opinia psihologului Marian Taifas.
În acest sens, Ordinul de protecţie emis de instanţa de judecată ar putea fi "colacul de salvare" al femeilor abuzate.
Bătută cu pumnii şi cu picioarele
Potrivit dosarului penal nr. 1780/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara zilei de 5 septembrie 2014, ora 19:00, brăileanca C.C.M. a avut unele "discuţii contradictorii" cu concubinul ei, Doru Laurenţiu Popa. Cearta a degenerat în violenţă fizică extremă, bărbatul de 46 de ani bruscând-o şi lovind-o cu pumnii şi cu picioarele pe femeia lipsită de apărare. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:
"În urma leziunilor suferite, persoana vătămată s-a prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila unde, în ziua de 8 septembrie 2014, fiind examinată, s-au constatat leziuni pe faţa internă a braţului stâng şi trei leziuni în zona dorsală. Din certificatul medico-legal rezultă că leziunile constatate s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi necesită pentru vindecare 1 - 2 zile de îngrijiri medicale".
Zece zile mai târziu, pe data de 15 septembrie 2014, la ora 20:00, brăileanul a agresat-o din nou pe concubina lui. "Când inculpatul a revenit acasă, au avut din nou discuţii contradictorii pe tema relaţiei lor de concubinaj, ocazie cu care a agresat-o fizic. De data aceasta, partea vătămată nu s-a mai prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila, pentru a fi examinată medico-legal", precizează reprezentantul acuzării. În aceeaşi seară, femeia bătută de concubinul ei a sesizat poliţia.
În timpul urmăririi penale, brăileanca C.C.M., victima violenţei domestice, a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 2.000 de lei "reprezentând suferinţele fizice suportate, cât şi daune morale".
Surse judiciare ne-au confirmat, ieri, că dosarul "Popa" este primul caz de violenţă în familie ajuns pe rolul instanţei Judecătoriei Brăila, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal, la 1 februarie 2014.
Potrivit prevederilor noului Cod penal, bărbatul agresiv poate primi o pedeapsă de 3 luni până la 2 ani de închisoare sau amendă penală, în cazul în care va fi condamnat. Totodată, "dacă faptele prevăzute de art. 193 (lovirea sau alte violenţe - n.r.) sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime", precizează noul act normativ. Şi încă ceva: în cazul agresiunilor împotriva membrilor familiei, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Ca şi până acum, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Ordin de protecţie pentru femeile abuzate
Contactat ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, inspector principal Jenel Şogor, ne-a confirmat că, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal, respectiv 1 februarie 2014, şi până la finele anului, au fost sesizate, prin apeluri la 112, sute de cazuri de violenţă în familie. "În această perioadă, au fost sesizate 361 de cazuri de loviri sau alte violenţe, (potrivit art. 193 Cod penal), respectiv cazuri de violenţă în familie. Ca şi victime, au fost: 86 de sex masculin, 251 de sex feminin şi 24 de minori", ne-a precizat insp. principal Jenel Şogor. Practic, 251 de brăilence au sunat disperate la poliţie, după ce au fost bătute de soţi, concubini sau rude apropiate.
Trebuie precizat faptul că sesizarea făcută la 112 este urmată de întocmirea unui dosar penal din oficiu, dacă ea conţine elementele constitutive ale unei infracţiuni. Majoritatea cazurilor sesizate nu au ajuns mai departe, în instanţă, pentru că părţile s-au împăcat. Ignoranţă sau frică, totuna.
Psihologul Marian Taifas ne-a confirmat, ieri, că s-a confruntat, în ultima vreme, cu mai multe cazuri de violenţă domestică, victimele fiind mai ales femei abuzate de partenerii de viaţă. "Violenţele în familie apar pe fondul consumului de alcool şi al tarelor educaţionale. Bărbatul este complexat de faptul că femeia are slujbă - fie ea şi una prost plătită, la confecţii - iar el stă acasă. Vrea să arate «cine este stăpânul» şi atunci recurge la violenţe. În ultima vreme, au existat mai multe cazuri de violenţă domestică, nu atât violenţe la nivel fizic, cât violenţe verbale", ne-a precizat cunoscutul psiholog brăilean.
"Evoluţia sărăciei, pierderea valorilor familiei, modelele culturale caracterizate prin grad scăzut de educatie, patologiile vieţii de familie (consumul de alcool, de droguri) conduc familia către grad mare de vulnerabilitate, violenţa intrafamilială fiind o gravă consecinţă a factorilor enumeraţi", este de părere Simona Cimpoae, director general DGASPC. Sursa citată ne-a declarat că anul trecut, în evidenţele DGASPC Brăila au fost înregistrate zece cazuri de violenţă intrafamilială, opt în mediul urban şi două în mediul rural. În toate aceste cazuri, din nefericire, au fost implicaţi şi copiii, sub forma abuzului emoţional. Au fost efectuate intervenţii -consiliere psihologică, socială şi juridică a victimei în nouă din cele zece cazuri sesizate, persoanele abuzate fiind orientate şi către alte instituţii competente.
Astfel, în patru cazuri, DGASPC Brăila le-a sfătuit pe femeile agresate să solicite instanţei de judecată emiterea ordinului de protecţie. În toate cele zece cazuri de violenţă domestică aflate în atenţia Protecţiei Copilului, s-a obţinut, în final, refacerea familiei dezbinate.
"Violenţa poate fi prevenită şi făcută să regreseze, limitându-i, în acelaşi timp, consecinţele. Noul dispozitiv legislativ în materie de violenţă intrafamilială, de protecţie a victimelor violenţei domestice, de protecţie a copilului, organizează cadrul acţiunilor menite să conducă la limitarea violenţei", a mai precizat Simona Cimpoae.