«Scheletele» din dulapul IPJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Scheletele» din dulapul IPJ

Chiar şi după plecarea comisarului şef Cătălin Chivu, cel mai controversat şef din istoria recentă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, continuă să se întâmple lucruri ciudate în instituţie, cel puţin pe anumite paliere.
Vorbim aici despre ofiţeri cu state vechi în ale cercetării penale, care încap din motive dintre cele mai diverse pe mâna procurorilor anticorupţie gălăţeni, cu menţiunea că magistraţii care au coordonat anchetele în cazul alor noştri sunt, culmea, brăileni.
Dacă deunăzi relatam cazul comisarului şef Cornel Cîmpeanu, de la Judiciarul Municipiului, pus sub control judiciar până pe 1 iulie, de către DNA, sub acuzaţiile de abuz în serviciu pentru obţinerea unui folos şi favorizarea făptuitorului, la iniţiativa şefului său de atunci, cms. şef Ionel Iorga, acum se poate constata că rând pe rând, reclamanţii devin reclamaţi sau, şi mai rău, ajung să calce pe bec, astfel încât sunt nevoiţi să "zboare" din Poliţie.
De menţionat că Ionel Iorga este şi el acuzat de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală, dosar deschis tot de DNA, pentru o faptă din 2013, iar pronunţarea se va da azi, 12 mai, la Tribunalul Brăila.
"Tras binişor de păr", dosarul lui Iorga nu face decât să confirme regula că în inspectorat s-a practicat, cel puţin într-o perioadă, "datul la gioale" chiar şi fără argumente scrise, pe baza declaraţiilor unor martori.
"Eu am încercat să-mi fac treaba, am o carieră de peste 30 de ani şi-mi voi face în continuare meseria, fără rabat. Am încredere în hotărârea instanţei de judecată", ne-a spus, la un moment dat, despre cazul său, cms. şef Ionel Iorga.
Acesta a trecut printr-un arest la domiciliu, prin control judiciar, iar acum este liber, motiv pentru care s-a şi întors la serviciu, respectiv în fruntea Judiciarului de la Municipiu.

Vremea conflictelor în IPJ Brăila

Poliţistul care l-a reclamat, cms. şef Vasile Petrof, a devenit şi el - spun surse din anchetă -, la rându-i anchetat fiindcă ar fi sustras documente secrete pentru a face materialul probatoriu în cazul şefului său, comisarul Iorga. Iar tăvălugul nu se opreşte aici.
La nivelul Operativului din IPJ Brăila umblă vorba că sunt niscaiva ofiţeri care au cam dat mâna la un moment dat cu interlopii şi că războiul dintre "băieţii răi" s-ar fi mutat pe holurile instituţiei, cel puţin între ofiţerii pensionabili.
Surse autorizate din cadrul instituţiei ne-au relatat faptul că ofiţerul Cornel Cîmpeanu, fost şef al Poliţiei Rurale, care în 2011 se afla în conflict deschis cu titularul IPJ de la acea vreme, cms. Cătălin Chivu, ar fi protejat un prieten al unui interlop din Chercea, în sensul că i-ar fi influenţat pe martori să-şi schimbe declaraţiile, astfel încât făptuitorul să iasă curat. Numai că Iorga şi Chivu nu au lăsat-o aşa.
Au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), care la rându-i a trimis dosarul în instanţă.
De astă dată, DNA a precizat: "Concret, inculpatul a dirijat în mod voit declaraţiile părţii vătămate şi ale martorilor, în scopul disculpării persoanei faţă de care se efectuau cercetări, finalizând demersul său prin întocmirea unui referat cu propunere de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului, referat ce a fost trimis spre avizare conducerii Poliţiei Municipiului Brăila, în vederea înaintării către unitatea de parchet corespunzătoare".

Cîmpeanu ar fi ajutat un prieten al interlopului Piciu

Totuşi, vorbim despre protejarea unui individ cunoscut cu probleme juridice, iar "protectorul" a fost identificat taman în persoana unui poliţist cu state vechi în judiciar şi cercetări penale, nimeni altul decât cms.şef Cornel Cîmpeanu, pe atunci, în 2011, ofiţer în cadrul Biroului CP de la Municipiu, în subordinea cms. şef Ionel Iorga, proaspăt venit şi el de la Combaterea Crimei Organizate (CCO).
Menţionăm că Iorga este cunoscut opiniei publice şi după incidentul în care, şef la CCO fiind, a fost atacat în casă cu cocktail-uri Molotov, dosarul atacului nefiind soluţionat nici astăzi, deşi s-a consumat în urmă cu mai bine de 10 ani.
Cert este că nici cms. şef Cornel Cîmpeanu nu este complet "curat" în materie de personaje rău famate. Unul dintre protejaţi era acuzat în dosarul din cauza căruia a ajuns pe mâna DNA: "Era vorba despre prietenul lui Piciu din Chercea, care i-a rupt unuia picioarele. Cornel Cîmpeanu a făcut anchetă şi, după audieri, a făcut de aşa natură încât i-a învăţat pe martori ce să declare pentru ca acest prieten al lui Piciu să fie nevinovat. Cazul n-a rămas aşa, martorii au povestit mai departe cum ofiţerul i-ar fi învăţat să-şi schimbe declaraţiile. S-a ajuns la proces şi individul respectiv chiar a fost condamnat, iar Cîmpeanu a fost dat pe mâna DGA, care la rându-i a sesizat Parchetul Curţii de Apel Galaţi. Ajuns în instanţă, dosarul lui Cîmpeanu a primit, într-adevăr, soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Acesta a fost şi motivul pentru care DNA a redeschis dosarul, coroborând faptul că autorul a fost condamnat, martorii recunoscând că au fost determinaţi de Cîmpeanu să-şi schimbe declaraţiile în favoarea acestuia", ne-au relatat surse autorizate din cadrul anchetei. Demn de menţionat este faptul că Ionel Pitulice, zis "Piciu", este candidatul ALDE la Primăria Tichileşti.

Rarisim: DNA instituie măsura controlului judiciar

În fapt, Cîmpeanu ar fi încercat să-l scoată "basma curată" pe acel făptuitor, formulând o rezoluţie de scoatere de sub urmărire penală, numai că Iorga şi-a sesizat şefii, pe cms. şef Gabriel Cazan (adjunct la Municipiu) şi pe cms. şef Cătălin Chivu (pe atunci şef al Inspectoratului, acum autosuspendat din Poliţie, fiind unul dintre puţinii ofiţeri români cu specializare FBI).
Întrebat despre dosarul în care este acuzat de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, cms. şef Cornel Cîmpeanu a negat că între făptuitorul respectiv şi interlopul Piciu ar fi fost vreo legătură: "Eu las instanţa să-şi facă treaba şi nu, nici măcar n-am contestat măsura controlului judiciar", ne-a declarat cms. şef Cornel Cîmpeanu.
Curios şi rarisim în istoria DNA, în cazul "Cîmpeanu", procurorii anticorupţie au instituit măsura controlului judiciar fără a mai solicita punctul de vedere al judecătorului de drepturi şi libertăţi.
Procedura judiciară permite acest mod de luare a măsurii preventive în cazuri excepţionale, mai ales că deja se cunoştea punctul de vedere al unei instanţe de judecată.
De regulă, o asemenea măsură, instituită chiar de către procuror, este riscantă, în sensul că, odată contestată, ea nu mai poate fi resolicitată instanţei de judecată. Şi totuşi, nimeni n-a contestat controlul judiciar, nici măcar cms.şef Cornel Cîmpeanu, după cum ne declara acesta.

Supravegheat chiar de către colegii de la Brăila

Menţionăm că după ce DNA a declanşat urmărirea penală şi a instituit controlul judiciar - măsură preventivă ce îngrădeşte o serie de drepturi şi libertăţi - comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a luat, la rându-i, măsuri.
"Ofiţerul a fost pus la dispoziţia comenzii şi i s-au dat atribuţii în cadrul Serviciului Logistic", după cum ne-a comunicat personalul Biroului de Presă al IPJ Brăila.
Totodată, comanda IPJ a dispus mutarea din Operativ a cms.şef Cornel Cîmpeanu pentru a se respecta statutul poliţistului - funcţionar al statului cu regim special - dar şi termenii controlului judiciar impuşi de DNA.
"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele: să se prezinte la DNA ori de câte ori este chemat, (...) să se prezinte la biroul de supraveghere judiciară, conform programului întocmit de organul de poliţie, să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţă, să nu comunice cu acestea, direct sau indirect, pe nicio cale", se arată într-un comunicat remis reporterilor Obiectiv - Vocea Brăilei de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit comisarului Cornel Cîmpeanu, poliţiştii care asigură măsurile de supraveghere din timpul controlului judiciar sunt tot aceia de la Brăila, ofiţerul nefiind nevoit să se ducă până la Galaţi pentru a arăta că respectă măsura impusă de către procurori.
Un lucru este cert: nu puţini sunt ofiţerii de genul lui Iorga sau al lui Cîmpeanu, cu vechime în Poliţia brăileană, care au fost traşi de dreapta.
Mai mult, aceştia au ajuns să se transforme din anchetatori în anchetaţi şi chiar să-i tragă după ei şi pe alţii, astfel încât - de exemplu în dosarul Iorga - au fost chemaţi la bara instanţei inclusiv procurori din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, dar şi de la Galaţi, de la instanţe superioare. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro