După 10 ani de pauză, vor ieşi din nou excavatoare pe poarta "Promex-ului". Uzina are un proiect cu un partener olandez pentru un excavator multifuncţional, asamblat aici, la Brăila. Deja a fost creat un prototip ce poartă numele CAESAR, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, pornind de la motor până la panoul de comandă, şi care a făcut furori la târgurile europene de profil. Luna viitoare, "Promex" ar urma să încheie un contract cu partenerul olandez pentru realizarea a cinci astfel de utilaje.
Ultimul excavator făcut la uzina brăileană a ieşit pe poarta fabricii undeva prin 2004. Ambiţiile uzinei nu se opresc aici: pentru 2014 conducerea companiei este hotărâtă să acceseze fonduri europene pentru retehnologizare şi vrea să întărească legăturile de afaceri cu partenerii tradiţionali, astfel încât la moment de bilanţ să iasă pe profit. Intră pe www.obiectivbr.ro pentru a vedea o filmare ce surprinde testele făcute pe noul excavator.
Uzina "Promex" reporneşte producţia de excavatoare. Compania are în derulare un proiect cu olandezii de la "Hencon", iar împreună au realizat prototipul modelului de excavator S 700, denumit CAESAR, ce ar urma să fie produs în serie la Brăila. Colaborarea a demarat încă din 2012, iar la scurt timp uzina a făcut botezul primului exemplar al acestui model. Ca şi caracteristici este dotat cu motor de la John Deer cu şapte trepte de viteză, un sistem hidraulic performant şi cabină a operatorului dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Ca noutate, braţul lui Caesar permite montarea mai multor accesorii cu ajutorul cărora se pot executa diferite operaţiuni, inclusiv tăieri de copaci, toaletarea drumurilor publice, sau curăţirea de vegetaţie a canalelor de irigaţie. Mai nou, la un târg de utilaje de construcţii din Olanda, "Caesar" a făcut senzaţie în rândul vizitatorilor. Aşa cum a explicat conducerea uzinei brăilene, realizarea prototipului a necesitat o investiţie de circa 160.000 de euro, suportată de partea olandeză, care, practic, este beneficiarul lui "Caesar". Acum compania olandeză caută clienţi pentru noul model construit în halele de la Brăila şi se pare că i-au şi găsit: "Proiectul a fost unul mixt, pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda. Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Acum, în decembrie, vom semna cu partenerul olandez un contract pentru realizarea primelor 5 exemplare ale acestui excavator", ne-a declarat Ion Maistru, general manager al "Promex" SA Brăila.
"Hencon" este o companie olandeză producătoare de echipamente pentru industria grea, cu prezenţă în Europa, Asia şi Africa. Are clienţi giganţi precum BHP Billiton, Rusal, Alcoa, Tinto, Rio sau Alro.
Proiecte ambiţioase pentru 2014
Repornirea sectorului producţie excavatoare reprezintă însă doar un capitol din proiectul de management pe termen scurt şi mediu al actualei echipe de conducere. Aşa cum a explicat Ion Maistru, venit recent pe fotoliul de general manager la Brăila de la uzina "24 Ianuarie", din Ploieşti (membră a grupului din care face şi "Promex" parte) ţinta este ca în 5- 6 ani "Promex" să se ridice la nivelul de business al Şantierului naval: "Vrem să ajungem la o echipă de personal formată din circa 1.500 de oameni şi la o cifră de afaceri de 18 - 20 milioane de euro anual. Este un obiectiv realizabil, din punctul meu de vedere şi deja am făcut primii paşi. De exemplu, anul acesta, din calculele pe care le-am făcut, compania va intra pe profit după o pierdere în 2012 de circa 1 milion de euro, iar bugetul pe anul viitor este de 14 milioane de euro, la fel cu o previziune de profit. De la venirea mea în unitate am rearanjat un pic schema de personal, în sensul că a scăzut ponderea personalului TESA în raport cu cel direct productiv. Vrem ca anul viitor să avem o echipă formată din circa 700 de salariaţi (aproape 600 în prezent - n.r.) din care doar 10% TESA. Am umblat şi la media de vârstă a personalului uzinei şi de la 52 - 53 de ani prin angajările din ultimul timp am urcat la 46 de ani media de vârstă. Şi salariile au fost mărite cu 10 - 15%, ajungând acum la o medie de 1.800 - 2.000 lei şi ţin foarte mult ca lefurile să fie plătite la timp", a spus sursa citată. În plus, Maistru a punctat faptul că a fost pus accentul din nou pe clienţii şi partenerii tradiţionali ai uzinei, context în care deja companiile respective au anunţat comenzi în creştere pentru anul 2014. "Când am venit se înregistrau întârzieri chiar şi de câteva luni la livrarea comenzilor către clienţii tradiţionali ai companiei pentru că efortul se îndreptase spre finalizarea altor comenzi care necesitau o precizie de ceasornicărie. În scurt timp, întârzierile au fost eliminate, iar asta s-a simţit imediat la comenzile primite de la clienţi precum Komatsu sau olandezii de la IHC, care aproape şi-au dublat ca valori contractările la noi", a precizat managerul "Promex". Dar cel mai important capitol din strategia sa îl reprezintă accesarea fondurilor europene. Compania vrea să acceseze cât mai repede finanţarea comunitară prin intermediul unui proiect cu o valoare de circa 3,5 milioane de euro, pe parte de creşterea competitivităţii, bani care să fie investiţi în retehnologizarea liniilor de producţie a uzinei.
Reamintim că "Promex", printre altele singurul producător de excavatoare din ţară, este din 2003 membră a grupului industrial "Uzinsider", alături de companiile "Comelf" Bistriţa ori "24 Ianuarie Ploieşti".