Mergi la conţinutul principal

«Intersecţia groazei» din Ianca

Intersecţia din centrul oraşului Ianca este de mulţi ani o pată sângerie pe harta rutieră a judeţului, iar autorităţile locale caută sprijinul Bucureştiului pentru a reuşi semaforizarea zonei, astfel încât nicio altă viaţă să nu mai fie pusă în pericol. Culmea, în zona "intersecţiei groazei" se află sediul primăriei, sediul poliţiei, postul de jandarmi, ba chiar şi şcoala gimnazială din oraş. Practic, angajaţii acestor instituţii, dar şi elevii devin martori involuntari la toate incidentele petrecute acolo. Sătule probabil de atâtea imagini şocante, autorităţile din Ianca au încercat să convingă structura locală a Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi că ar trebui montate de urgenţă în intersecţie semafoare, însă răspunsul primit a fost dezamăgitor. Abia în momentul în care primarul oraşului Ianca, Fănel Chiriţă, a mers la şeful de la Bucureşti al CNADNR, proiectul menit să salveze vieţi omeneşti a primit, în final, undă verde. Cel mai recent accident în "intersecţia groazei" s-a petrecut chiar zilele acestea şi a făcut dintr-un foc şase victime. Oamenii se îndreptau spre litoral şi s-au ales, astfel, cu vacanţa compromisă.

Cea mai importantă intersecţie din oraşul Ianca a devenit spaima şoferilor şi problema care "arde" pentru administraţia locală. Deşi e semnalizată corespunzător, cu indicatoare "Drum cu prioritate" şi "Stop", în zonă se petrec foarte multe evenimente rutiere, trase la indigo, din cauza neacordării de prioritate. Deşi există indicatoare rutiere, şoferii par să nu ţină cont de ele, iar cei care circulă pe Sărăţeni "uită" să acorde prioritate autoturismelor care se deplasează pe şoseaua naţională. Astfel că sirenele ambulanţelor au răsunat des în ultimii ani în zonă. De exemplu, cel mai recent incident a avut loc chiar la începutul acestei săptămâni, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 1.20. O şoferiţă de 37 de ani, din judeţul Vrancea, "în timp ce conducea autoturismul, pe DJ 221, în oraşul Ianca, la intersecţia cu DN 2B, nu a respectat semnificaţia indicatorului «Stop», a pătruns în intersecţie şi a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar de Ion M., de 51 de ani, din Republica Moldova", potrivit scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. În urma impactului, şase persoane au ajuns la spital. Ambii şoferi au fost testaţi cu alcoolscopul, iar rezultatele au arătat că niciunul din ei nu consumase băuturi spirtoase înainte de a se urca la volan. "Poliţişti de la Poliţia oraşului Ianca au efectuat cercetări, (...) şi au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă", a adăugat scms. Jenel Sogor.
Ca după un scenariu tras la indigo s-au petrecut şi alte accidente în "intersecţia groazei". De exemplu, în al doilea weekend din iunie, două accidente s-au înregistrat la nici 24 de ore diferenţă unul de altul. Mai precis, în noaptea de 12 spre 13 iunie 2015, tot din cauza neacordării de prioritate de către conducătorul auto care circula pe DJ 221, la spital au ajuns trei persoane. Iar în noaptea de 13 spre 14 iunie 2015, poliţiştii au efectuat din nou măsurători pentru că un alt eveniment rutier se petrecuse în acelaşi loc. Din fericire, atunci nu au existat victime, ci doar maşini şifonate.
Încă o problemă gravă, care vine să completeze tabloul deja conturat, ar fi faptul că trecerile pentru pietoni din intersecţie nu au mai fost refăcute de ceva timp, iar acum de-abia sunt vizibile. De altfel, toate marcajele rutiere din Ianca, de pe DN 2B, aproape au dispărut de pe şosea, şterse sub roţile sutelor de maşini care tranzitează oraşul. Zona este cu adevărat periculoasă dacă ne gândim că la mică distanţă funcţionează o şcoală gimnazială, iar majoritatea elevilor sunt nevoiţi să traverseze această intersecţie în drumul lor spre şi de la şcoală.

Semafor pentru salvarea de vieţi

Cea mai bună soluţie, identificată de primarul George Fănel Chiriţă, ar fi montarea de semafoare în intersecţie, totul pe banii oraşului, însă după cum susţine oficialul, autoritatea locală nu a primit răspuns favorabil din partea administratorului de drumuri (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - CNADNR, secţia Brăila şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa) pentru a demara proiectul. "Anul acesta, au avut loc trei accidente trase la indigo. Am făcut demersurile necesare, însă cei de la Compania de Drumuri nu ne-au dat un răspuns favorabil, fiind vorba de intersecţia unui drum principal cu unul secundar. Noi am vrut să montăm semafoare, pe cheltuiala primăriei, dar nu am primit avizul de la Constanţa. Vin cetăţeni străini, iar pe timpul nopţii în special, nu mai observă indicatorul «Stop» şi intră direct în intersecţie ca şi cum ei ar avea prioritate. Asta deşi intersecţia e iluminată. În anii anteriori, au fost accidente şi mai urâte, un stâlp chiar a fost doborât de un autoturism. Consiliul Local e dispus să monteze aceste semafoare, însă administratorul drumului Constanţa nu este de acord. În fiecare an am prins în bugetul local o sumă de bani pentru acest proiect, dar nu primim aprobarea. Nici marcaje nu avem pe toată raza administrativă. Nu se văd trecerile de pietoni, nici liniile continue ori discontinue. Domnul prefect a scris la Constanţa şi a primit răspuns că drumul e în lucru, dar nu se lucrează pe el de luni de zile...", ne-a declarat Chiriţă.
Reporterii "Obiectiv" au cerut un punct de vedere pe această temă structurii regionale de la Constanţa a CNADNR, însă reprezentanţii instituţiei au spus că nu ştiu nimic de vreo solicitare. "Vă comunicăm că nu a fost depusă solicitarea pentru semaforizarea intersecţiei DN 2B cu DJ 221", a fost răspunsul prompt, venit din partea Regionalei Constanţa.
Ulterior demersurilor noastre, primarul Chiriţă a fost la CNADNR Bucureşti, pentru a-şi spune "of-ul" şi a primit răspunsul mult aşteptat. "Am fost miercuri (22 iulie - n.r.) la Bucureşti, în audienţă la directorul general adjunct şi mi-a spus să întocmesc proiectul pentru că primesc avizul lor", ne-a spus oficialul de la Ianca. În ceea ce priveşte marcajele rutiere, administratorul de drum a transmis că vor fi refăcute urgent.

Cel mai grav accident din Ianca s-a petrecut chiar în "intersecţia groazei"

• în zorii zilei de 29 iulie 2008, fix în urmă cu 7 ani, s-a petrecut cel mai grav accident din Ianca, în intersecţia cu pricina, tot pe fondul neacordării de prioritate

Scenariul celui mai grav accident petrecut în Ianca este acelaşi cu cel al evenimentelor rutiere înregistrate în cea mai importantă intersecţie din oraş. La ora 4.00 dimineaţa, pe 29 iulie 2008, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost rănite grav, după ce un microbuz ce transporta pasageri de la Galaţi către Bucureşti a fost lovit de un Opel care nu i-a acordat prioritate în "intersecţia groazei". Relu P., din Focşani, şoferul unui autoturism Opel Astra, care circula pe DJ 221, nu a acordat prioritate de trecere unui microbuz condus regulamentar pe DN 2B de către Constantin C. din Galaţi. În urma impactului, pasagera din dreapta, Angela N. de 25 ani, din Focşani, a decedat pe loc, iar şoferul autoturismului s-a lovit grav la cap şi membre, intrând în comă. A fost transportat de urgenţă la spital, însă eforturile de a-l salva au fost zadarnice.
Alte trei persoane, pasageri în microbuz, au ajuns la spital, cu răni grave.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro