Mergi la conţinutul principal

«Dorobanţiul» întârziaţilor

Întârzieri în lucrările la Bulevardul Dorobanţilor. Deşi totul trebuia terminat pe final de 2013, municipalitatea s-a văzut nevoită să prelungească contractul de finanţare pentru acest proiect, precum şi contractul de lucrări. Asta pentru că au mai rămas de executat lucrările de consolidare a canalului colector de sub calea de rulare a tramvaiului pe acest bulevard. Municipalitatea spune că prelungirile sunt acoperitoare atât ca termen de execuţie, dar şi din punct de vedere al finanţării, context în care nu e niciun fel de pericol să se mai trezească sancţionată încă o dată, cunoscut fiind faptul că proiectul a primit deja o corecţie cu 25% după un control al Auditului Naţional, ceea ce a însemnat un efort financiar în plus în sarcina bugetului local, de circa 20 milioane lei.

Constructorii de la Bulevardul Dorobanţilor au primit un răgaz de mai bine de jumătate de an să termine lucrările la acest proiect, cunoscut fiind faptul că este în continuare deschis capitolul "Canalul Colector". Practic, aici trebuie făcută consolidarea canalului. Numai că lucrările nu s-au derulat după graficul gândit iniţial, fiind astfel nevoie de o prelungire. Amintim faptul că megacontractul de 100 milioane de lei de la bulevard a fost atribuit prin licitaţie asocierii formate din firmele "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft", iar proiectul trebuia predat "la gata", cum se spune, până cel târziu 7 decembrie 2013. Revenind, aşa cum au explicat surse din cadrul municipalităţii, în primă etapă a fost prelungit contractul de finanţare încheiat cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, iar noul termen acoperă întreg anul 2014. În a doua etapă, odată rezolvată problema finanţării, municipalitatea, ca beneficiar al proiectului, a încheiat un act adiţional la contractul de lucrări încheiat cu asocierea de firme care a câştigat licitaţia de la bulevard, noua scadenţă fiind pentru luna august. De altfel, ieri, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, primarul oraşului, Aurel Simionescu, a venit cu precizarea că proiectul la Dorobanţi este totuşi în termen, la fel şi plăţile către constructori: "În momentul de faţă noi nu avem datorii la acest proiect, suntem la zi cu plăţile. Lucrarea nu s-a terminat, mai este capitolul de lucrări de la Canalul Colector, care înseamnă şi acestea undeva la circa 6 milioane de lei. Aceste lucrări la canal erau prevăzute în contract, singura modificare aici fiind soluţia tehnică aplicată pentru circa 400 de metri din acest canal, unde cota este foarte joasă, la 10 metri adâncime. Dar, repet, nu este vorba de o depăşire a bugetului proiectului, cheltuiala cu lucrările la colector fiind prinsă în proiect şi - atenţie! - nu este supusă corecţiei de 25% dispusă de Auditul Naţional".
În contul celor 6 milioane de lei ar urma ca în subteran conducta să fie cămăşuită cu un material special. Teoretic, lucrările efectuate la canalul colector nu ar trebui să afecteze cu nimic circulaţia autovehiculelor şi tramvaielor pe bulevard. Practic însă, circulaţia tramvaielor nu se efectuează decât până la Podul Apollo, adică spre cartierul Chercea, linia spre Calea Galaţi fiind în continuare închisă. Şi nici nu se ştie când anume se va deschide. Revenind, aşa cum am spus, TEORETIC, lucrările la colector nu ar trebui să afecteze circulaţia la suprafaţă. Asta deoarece şantierul se va derula exclusiv în subteran, consolidarea făcându-se prin aplicarea unei membrane speciale pe interiorul tunelului. Singura porţiune pe care trebuie adoptată o altă soluţie tehnică, mai dificilă, este cea cuprinsă între intersecţiile cu străzile Theodor Aman şi Brateş, unde canalul se află la o cotă foarte joasă - 10 metri adâncime - iar înălţimea tunelului este de 1,9 metri. Primăria dă asigurări, însă, că şi pe acest tronson, lung de 400 de metri, se va lucra exclusiv în subteran, fără a fi afectată activitatea cotidiană de la suprafaţă.

Drăghincescu: "Am auzit că s-ar putea aplica o nouă corecţie de 25% pentru Dorobanţi"

Consilierul municipal independent Simona Drăghincescu a abordat ieri subiectul continuării lucrărilor la Bulevardul Dorobanţilor, în condiţiile în care proiectul şi-a depăşit termenul limită. Aceasta s-a arătat îngrijorată de situaţie, spunând că deja există zvonuri în privinţa unui scenariu sumbru potrivit căruia municipalitatea ar putea primi o nouă corecţie de 25% pentru proiectul Dorobanţi. "Probabil că pe hârtie proiectul s-a finalizat la 31 decembrie 2013, dar lucrările nu s-au terminat şi asta o vede tot oraşul. Am văzut nişte conducte de canalizare foarte mari, probabil că sunt pentru Canalul Colector. Nu înţeleg cum vor fi puse sub şinele de tramvai altfel decât dacă se scot toate şinele, adică se strică din nou. Eu am auzit - cred că este o minciună -, dar am auzit că s-ar putea aplica o nouă corecţie de 25% pentru acest proiect pe Dorobanţi, după cea care a fost deja aplicată. Nu ştiu exact despre ce este vorba, dar ar fi rău pentru municipiul Brăila. Probabil că nu se va găsi iarăşi niciun vinovat ca şi data trecută. Ştiţi foarte bine că de când s-au semnat documentele privitoare la Dorobanţi noi ne încadrăm în categoria «adio, dar rămân cu tine!». Adică am finalizat definitiv, dar nu s-a terminat lucrarea", a declarat Drăghincescu.

Bulevardul incompetenţilor

Acest proiect este marcat de un întreg scandal după ce un control al Auditului Naţional au scos la lumină probleme la Caietul de Sarcini aferent licitaţiei de atribuire a contractului de lucrări. Obiecţiunile Auditului Naţional au fost ridicate în dreptul unei prevederi care a impus ofertanţilor să facă dovada deţinerii ori închirierii unor staţii de betoane şi asfalt pe o rază de câteva zeci de kilometri în jurul oraşului. Această cerinţă, a concluzionat raportul de control, ar fi îngrădit accesul la licitaţie pentru posibilii ofertanţi. În consecinţă s-a dispus aplicarea unei corecţii de 25% din bugetul de proiect, ceea ce înseamnă aproape 20 milioane de lei. Mai departe, municipalitatea a contestat acest act administrativ şi a ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde, stupoare! a pierdut pentru că secretarul general al Primăriei, Mircea Fudulaiche şi şefa juriştilor, Angelica Pamfil, au uitat pur şi simplu de termenul din dosar. Primăria a mers pe calea excepţională a contestaţiei în anulare, dar a pierdut şi aici. Mai trebuie punctat că pentru a se acoperi, Fudulaiche a lansat o poveste halucinantă, în care un incendiu iscat de la o ţigară uitată aprinsă i-a distrus mai multe acte aflate pe biroul său, inclusiv adresa de la instanţa supremă în funcţie de care curgea termenul din dosar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro