Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dasaev arestat

• judecătorii Tribunalului Brăila au decis ca Daniel Gabriel Husein - alias Dasaev - să-şi petreacă următoarele 29 de zile în spatele gratiilor, în arest preventiv • avocaţii săi au declarat că au contestat deja această măsură, la Curtea de Apel Galaţi • la intrarea în instanţă, Dasaev a susţinut în continuare că este nevinovat • pe de altă parte însă, avocatul baschetbaliştilor americani, Bogdan Botea, a declarat că sportivii se simt în pericol şi a solicitat protecţie pentru ei, însă nu s-a întâmplat nimic până în prezent • acesta a mai spus că a cerut oficial Parchetului General să preia dosarul atacului, deoarece este vorba despre materializarea crimei organizate din Brăila, şi nu doar o încăierare banală între persoane oarecare • potrivit unor surse, sportivii ar fi mai identificat încă de duminică dimineaţă un agresor, însă oficial nimeni nu confirmă

 

Dasaev a fost trimis în spatiile gratiilor pentru următoarele 29 de zile de către judecătorii Tribunalului Brăila, acuzat fiind de tentativă de omor calificat asupra a două persoane, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi port de obiecte periculoase. Daniel Gabriel Husein, cunoscut în lumea interlopă ca “Dasaev”, a fost adus ieri la instanţă, în jurul orei 13.00, cu aproximativ 2 ore înainte de expirarea celor 24 de ore de reţinere. După o oră şi jumătate, judecătorii au decis că măsura arestului preventiv este cea mai potrivită pentru el. Ancheta este abia la început, iar arestarea lui Husein e doar primul pas, căci, în total, ar fi fost în jur de 8-9 agresori în acea seară, iar poliţia e deja pe urmele unui alt suspect din dosar. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, anchetatorii încă lucrează la identificarea lor. Nu este exclusă varianta ca imaginile surprinse de camerele video să fie făcute publice pentru ca populaţia să ajute autorităţile locale să-i găsească pe ceilalţi bătăuşi, în condiţiile în care în local se mai aflau şi alte persoane care au văzut întreaga scenă violentă, însă este lesne de înţeles teama lor de a vorbi. Totodată, noi detalii despre incidentul grav petrecut în noaptea de 15-16 septembrie la terasa “The Music Pub” ies la iveală.

Deşi Dasaev a continuat să-şi susţină nevinovăţia pe treptele instanţei, atunci când a fost adus din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, aşa cum o făcuse şi în ziua de luni când s-a prezentat singur în faţa procurorilor, se pare că nici judecătorii nu l-au crezut pe cuvânt. Potrivit unor surse, rana de pe obrazul bărbatului ar fi fost provocată în noaptea incidentului, cu ajutorul unui breloc sau vârf de încălţăminte. Dasaev mai poartă încă pe corp urmele violenţei de la terasă, dar nu atât de grave ca ale sportivilor şi atât de evidente pentru a-l numi “victima” sportivilor, aşa cum s-a apărat în faţa presei. Bărbatul are câteva vânătăi, la degetul mare al unei mâini, la gât, plus alte câteva zgârieturi după ureche, în genunchi şi pe burtă. Însă, surse din cadrul anchetei ne-au precizat că Dasaev ar avea un comportament heteroagresiv - adică agresivitate îndreptată spre persoanele din jur - şi chiar autoagresiv.

Avocaţii lui Gabriel Husein au anunţat că au contestat măsura la Curtea de Apel Galaţi.

 

Avocatul sportivilor, acuzaţii grave despre probele din anchetă

O declaraţie pe acelaşi subiect a oferit şi avocatul sportivilor agresionaţi în “Music Pub”, Bogdan Botea. Acesta a susţinut că a solicitat oficial preluarea dosarului de către Parchetul General, deoarece, din punctul lui de vedere, este o materializare a crimei organizate din Brăila, şi nu doar o încăierare între persoane simple. Mai mult, Botea a spus că a cerut protecţie pentru victime, deoarece acestea se simt în pericol, însă nici până ieri nu se făcuse ceva în acest sens.

Sursa citată a adăugat că în local au existat 8 camere de supraveghere ce au surprins scenele violente din unghiuri diferite, mai puţin momentul în care cei doi sportivi americani au fost înjunghiaţi, deoarece asta s-ar fi întâmplat pe holul toaletei. Acele imagini sunt “cheia” în acest moment, căci alte probe importante au fost pierdute, acuză avocatul. Aici a făcut referire la hainele purtate de Dasaev în noaptea atacului, care ar fi putut avea sângele victimelor pe ele, iar această probă l-ar fi plasat direct la faţa locului şi lângă baschetbalişti. Întrebat la ce se referă mai exact prin  expresia”pierderea probelor”, acesta a spus că poliţiştii criminalişti ar fi trebuit să izoleze localul imediat şi nicidecum să lase pe oricine să intre în local duminică dimineaţă, după ce ei au terminat cercetarea. Botea a mai spus că un al doilea suspect a fost identificat, dar fără să precizeze numele acestuia sau alte detalii.

 

Rasismul, motivul cel mai probabil al atacului

Bogdan Botea crede că motivul altercaţiei a fost unul bazat pe rasism, anume că sportivii americani erau de culoare. Asta, pentru că pe imaginile surprinse de camere s-ar observa cum conflictul a izbucnit spontan, fără nicio altă ceartă în prealabil. “Nu exclud această posibilitate, pentru că nu a existat un motiv în prealabil pentru a începe conflictul. Şi înainte, şi după conflict, victimele nu aveau nicio legătură cu nimeni din local. Se vede că a fost un conflict spontan şi foarte puternic. Se vehiculează că cel de-al doilea suspect a fost audiat, dar nu se ştie la acest moment”, a conchis Botea.

Oficial însă, nu există alţi suspecţi identificaţi în cadrul anchetei, ci încă se fac demersuri în acest sens. Totuşi, potrivit unor surse, cel de-al doilea suspect ar fi un luptător MMA, Valentin Cătălin Bulză, care ar fi un apropiat al lui Dasaev, potrivit paginii sale de Facebook, unde sunt postate mai multe poze cu cei doi. Acesta ar fi fost recunoscut de către martori şi chiar de victime încă de duminică dimineaţă, odată cu Dasaev. “Sportivii i-au identificat pe amândoi de duminică dimineaţă. Li s-au prezentat fotografiile. A fost acolo acel domn. Era foarte «voios», în sensul că a aplicat mai multe lovituri celor 3-4 sportivi. Nu există totuşi posibilitatea ca el să fi dat cu cuţitul, pentru că în momentul atacului, el nu se afla chiar în partea aceea, era mai departe”, ne-au spus sursele. Aceleaşi persoane ne-au mai povestit că Dasaev nu a avut cuţitul de prima dată asupra lui, ci i-a fost adus, în timpul conflictului, de către un complice. “Dasaev nu avea cuţitul la el. Se ştie clar că el nu avea cuţitul asupra lui, ci i-a fost furnizat de un complice. A văzut că nu poate să-i bată. Asta s-a întâmplat. El (Dasaev - n.r.) şi-a trimis oamenii să-i pună la punct pe americani şi nu au reuşit, evident, pentru că victimele erau 4 sportivi înalţi şi foarte puternici. Atunci a luat arma albă. Americanii chiar voiau să plece, conflictul aproape se încheiase. Ei (sportivii - n.r.) nu l-au cunoscut pe Dasaev. Iar el nu se aştepta ca cineva să-i dea un pumn în faţă. De-asta a şi pus mâna pe cuţit. Ei au ripostat. Se vede pe filmare cum îl loveşte pe american foarte violent, fără niciun motiv. O să vedeţi că în zilele următoare o să apară filmările, pentru că trebuie să participe şi populaţia la identificarea lor. Sunt persoane în local care nu au avut de-a face cu conflictul şi care se tem să dea declaraţii şi care ştiu foarte bine ce s-a întâmplat”, conform sursei.

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii