* apreciază jurnalistul, poetul și scriitorul Mihai Vintilă, redactor-șef al revistei „LITERA13” și editorul editurii InfoEst
Din 13 ianuarie 2015, la Brăila apare revista-manifest „LITERA 13”, condusă de jurnalistul, poetul și scriitorul Mihai Vintilă, care a format în jurul său o adevărată mișcare literară. Un nucleu de creație literară, în care cititorii pot regăsi informații culturale, poezie, proză, cronică literară, semnale de carte, informație diversă. Despre revista pe care o conduce, Mihai Vintilă spune că „Litera 13” este un nume ales și nu rodul unei întâmplări și că, în literatură, în artă este loc pentru toți.
- Recent a apărut numărul 25 al Revistei “LITERA 13”. Cum a apărut ideea unei reviste manifest la Brăila?
- Ideea revistei a apărut în cadrul cenaclului “Panait Istrati” organizat de Biblioteca Județeană cu același nume, la plângerea bibliotecarului Aurel Furtună despre inexistența unei publicații literare. Discuția a avut loc în decembrie 2014, iar în 13 ianuarie 2015 apărea primul număr într-un tiraj de 300 de exemplare tipărite și alte 5.000 transmise în format electronic.
Numărul 25 conține materiale de mare valoare din care amintesc doar două: o scrisoare inedită scrisă de Vasile Băncilă și pusă la dispoziția revistei de domnul Valentin Popa și un articol al scriitorului Petre Crăciun despre colecția sa de stilouri și instrumente de scris. În numărul trecut am avut tot informații interesante pentru brăileni deoarece am publicat imagini inedite cu Panait Istrati.
- De ce “LITERA 13”? Litera 13 este o literă bună?
- „Litera 13” este un nume ales și nu rodul unei întâmplări. Am dorit să fie un nume care să nu mai fi fost în literatură și în același timp un nume care să spargă ghinionul. Așa a ieșit “Litera 13” care sperăm să fie bună.
- În jurul acestei reviste ați format o adevărată mișcare literară nu doar pentru Brăila, ci și pe plan național. Cine sunt colaboratorii dumneavoastră?
- Avem colaborări din toate zonele țării. De exemplu domnul Constantin Avădanei este din județul Hunedoara, domnul George Apostoiu din București, Valeriu Ion Găgiulescu din județul Teleorman, Petre Crăciun din județul Giurgiu, Bogdan Boeru din Constanța, A.G.Secară din Galați, Teo Cabel din Buzău și lista ar putea continua. Baza revistei o constituie însă brăilenii și aici vreau să fac o singură nominalizare, cea a domnului Dumitru Anghel, critic literar și muzical, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
- Care sunt categoriile de informații pe care le oferiți cititorilor?
- Revista se axează pe informațiile culturale, cu preponderență cele literare. Găsiți în fiecare număr poezie, proză, cronică literară, semnale de carte, informație diversă.
- Printre rubricile revistei se regăsesc ateliere literare, cronici, opinii, dar sunt prezentate și cărți publicate la editura InfoEst. Ce fel de cărți publicați la editura pe care o conduceți și cine sunt autorii?
- Editura InfoEST este o editură axată mai mult pe creațiile scriitorilor locali. Am publicat poezie, proză, în special romane, dar și teatru. Nu trebuie uitat nici sectorul publicisticii unde avem destul de multe titluri. Vă exemplific cu câteva nume de autori publicați la editura noastră: Ion Bălan, Valeriu Ion Găgiulescu, Virgil Andronescu, Alexandru Halupa, Păun Condruț, Vasile Mandric, Codruța Tudoriu, Paula Gurău, Elisabeta Dobre, Hugo Mărăcineanu, Dan Moldoveanu și nu în ultimul rând Tudorița Tarniță.
- Care sunt criteriile care vă călăuzesc atunci când sunteți solicitat să publicați o carte?
- În general criteriul estetic este cel principal. Mai sunt apoi criteriile legate de specificul volumului, de autor și de tiraj.
- Obișnuiți să refuzați un autor sau publicarea unei cărți care nu se ridică la standardele revistei sau ale editurii dumneavoastră?
- Da. Am făcut acest lucru de mai multe ori. Ultima dată am refuzat doi scriitori din Teleorman.
- De la o vreme, întâlnim autori care publică pe bandă rulantă, dar în cărțile lor ne izbim de grave probleme cu gramatica limbii române. Ce spuneți despre acest aspect?
- Aici avem două probleme. Prima este legată de autor, iar a doua de editură. Din motive lesne de înțeles, se publică ușor. Este suficientă o sumă de bani pentru a-ți vedea numele pe o carte. Unele edituri chiar sunt specializate în astfel de tipărituri. Ei bine, din motive economice, lipsesc la multe din ele redactorii de carte, lipsește un cap limpede care să facă corectura și astfel publică ceea ce primesc de la autori. Dacă autorul este agramat, aia se publică! Ce este negativ este faptul că acești autori nu înțeleg că astfel își fac rău, volumele respective fiind vectorii marginalizării lor literare. Dar ei încearcă cu altă carte și apoi cu alta, toate suferind de aceeași problemă. Astfel, avem azi pseudo-scriitori care au scris mai mult decât au citit.
- Cum reușiți să mențineți singur pe linia de plutire o revistă, în timp ce instituții sau centre de cultură invocă tot felul de pretexte pentru a închide diverse publicații?
- Acum nu mai sunt singur. În jurul meu sunt o serie de oameni care sprijină revista cu diverse sume, avem și câteva abonamente. Aici, desigur, nucleul îl constituie Mișcarea Literară Litera 13. Toți care alocăm timp revistei o facem voluntar. Nu luăm salarii. Costurile vin din tipărire, difuzare și alte cheltuieli care la fiecare număr se apropie de un salariu minim lunar. Scopul revistei “Litera 13” este de a promova pe cât posibil scriitorii brăileni.
- Cum a fost pentru dumneavoastră 2020 și care sunt proiectele pentru acest an?
- Anul 2020 a fost cel mai prost an după 1989. Singura rază de lumină a constituit-o apariția volumului meu de note de lector intitulat “Biciul de păpădie”. Pentru 2021 deja avem proiecte multiple. Am lansat, din 13 ianuarie, un canal pe Youtube “Litera 13” unde puteți găsi prezentări de cărți, informații culturale și, când se va putea, vom începe emisiuni live de la evenimentele pe care le vom organiza. Lucrăm de mai mult timp la o antologie “Litera 13” pe care sperăm la finalul acestui an să o vedem apărută. Colegii au în lucru mai multe volume de poezie care vor apărea începând, sperăm, cu luna martie.
- Ce mesaj aveți pentru cititorii revistei “LITERA 13” și pentru autorii cărților pe care le publicați la editura InfoEst?
- Să fie sănătoși și să citească! Ne găsesc și online pe litera13.ro unde pot avea acces la toate numerele revistei în format electronic. Autorilor le doresc sănătate și spor la scris și să nu uite că în literatură, în artă, este loc pentru toți!
- Vă mulțumesc pentru aceste cuvinte și vă doresc spor în activitatea pe care o desfășurați și viață lungă Revistei „LITERA 13”!
A consemnat Tudorița TARNIȚĂ