Zona Liberă Brăila a împlinit 18 ani de la înfiinţare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zona Liberă Brăila a împlinit 18 ani de la înfiinţare

Conducerea actuală a Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere" Brăila a celebrat, ieri, împlinirea a 18 ani de funcţionare a companiei, după înfiinţarea acesteia în baza HG 330/1994. Bilanţul activităţii din acest interval arată o serie de succese, dar şi eşecuri, la capitolul "plus" fiind menţionat gradul mare de concesionare a terenurilor în perimetrele de Zonă Liberă, administrate de regie. La celălalt pol se situează criza din 2007, generată de plecarea unor clienţi importanţi, pe fondul retragerii facilităţilor conferite de regimul de zonă liberă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. "Facilităţile de până în 2007 au reprezentat un atu important în atragerea de investitori. Odată cu integrarea României în UE, o parte dintre facilităţile oferite investitorilor din zonele libere au dispărut, acest fapt conducând la o reducere a solicitărilor pentru activităţi. După 2007 au plecat firme importante de import-export, care aduceau multe venituri la bugetul local şi naţional. În prezent, există un număr de 13 firme care deţin contract de concesiune a unor loturi de teren în Zona Liberă. Dar cea mai importantă investiţie în curs se referă la proiectul derulat de firmele Bioromoil şi Mizara Impex, care construiesc în zona trecerii cu bacul spre judeţul Tulcea o fabrică de ulei, una de biocombustibil, dar şi un centru de afaceri, toate evaluate la circa 30 milioane de euro", a declarat Florin Mircea, directorul RA "AZL" Brăila. Un alt episod din istoria regiei îl constituie eşecul urmat de succesul înregistrat cu proiectul "Parcul Industrial Brăila". Eşecul a constat în pierderea finanţării din partea UE aferentă acestui proiect finalizat doar pe jumătate. De cealaltă parte, succesul a constat în reuşita preluării în 2011 de către "AZL" Brăila a Parcului, în faza de construcţii parţiale, rebranduirea acestuia şi scoaterea lui la concesionare pe bucăţele. "O importantă realizare a fost preluarea Parcului Industrial Brăila de la Ministerul Dezvoltării. În prezent, împreună cu autorităţile municipale identificăm posibilităţi de continuare a investiţiei sau o concesionare către un potenţial investitor", a completat sursa citată.
În prezent, RA "AZL" Brăila, entitate ce funcţionează în subordinea directă a municipalităţii, are în administrare circa 115 ha, din care mai are disponibile spre concesionare puţin peste 50 de hectare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro