Astfel, ca o premiera, familiile minorilor si tinerilor detinuti au avut posibilitatea sa vada unde si cum traiesc detinutii minori si tineri.
Rudele detinutilor au vizitat sala de mese, infirmeria, citeva dormitoare, atelierele si cabinetele de terapie ocupationala. Multi dintre vizitatori au fost impresionati sa vada lucrari realizate de propriii lor copii. "El, care se infuria din orice si incepea sa trinteasca, sa aiba rabdare sa lucreze asa ceva?!", s-a mirat tatal unui detinut minor, in timp ce admira o lucrare realizata la traforaj, de fiul sau.
Parintii au fost condusi apoi si prin salile de clasa, avind acum ocazia sa se convinga ca, intr-adevar, copiii lor isi desfasoara orele de curs ca in orice scoala de masa.
La capela unitatii, mama unui minor detinut a relatat ca fiul sau i-a scris ca nu merge la slujba atit de des pe cit ar dori: "Mi-a scris ca se fac slujbe la capela de aici, dar nu participa de fiecare data, desi isi doreste asta."
Impresionant a fost cazul unei mame care a multumit cadrelor ca ii poarta de grija fiului sai, spunind ca acasa, baiatul nu avea asigurate nici macar un sfert din conditiile pe care le are in penitenciar: "Aici invata sa faca ceva util. Cind va veni acasa, va putea sa cistige si el un ban, cu ceea ce a invatat sa faca aici."
A inceput scoala
Tot luni a avut loc, la PMT Tichilesti, si deschiderea festiva a anului scolar 2006-2007, la care, pe linga parintii veniti in vizita, au participat si reprezentanti ai autoritatii locale.
Dupa slujba religioasa oficiata de preotul capelan Sorin Plesca si preotul paroh Narcis Boabes, directorul scolii, prof. Coman Sarafolean a vorbit despre importanta procesului de invatamint intr-un penitenciar in care detinutii sint minori si tineri. Nu trebuie uitat ca unii dintre detinuti nu au, la intrarea in penitenciar, nici macar o clasa.
Atit prefectul Nicolae Mitroi, cit si viceprimarul Daniela Vasioiu i-au asigurat pe detinutii de la Tichilesti de intreg sprijinul, din partea autoritatilor brailene, pentru reintegrarea lor in societate.
La actiunea de la PMT Tichilesti au mai participat subprefectul Dumitru Popa, secretarul CJ, Nicu Filote, consilierul judetean Sandel Grosu, inspectorul scolar general Liliana Tudoran, reprezentanti ai Serviciilor de Probatiune de pe linga tribunalele Galati si Braila, si ai altor institutii ce colaboreaza cu Penitenciarul de la Tichilesti.
"Pe linia deschiderii catre societatea civila, am continuat seria activitatilor incepute in ianuarie 2006, organizind "Ziua portilor deschise". Am ales ca aceasta actiune sa coincida cu prima zi de scoala si pentru ca Legea 275/2006 de executare a pedepselor, care va intra in vigoare luna viitoare, acorda o importanta deosebita activitatilor de instruire scolara si de calificare.
Spre exemplu, absolventii unui semestru scolar vor beneficia de 30 zile reducere din perioada de executare a pedepsei. De asemenea, absolventii unui curs de calificare sau de recalificare vor beneficia de 15 zile reducere a perioadei de detentie, pentru fiecare curs absolvit.
Doresc sa subliniez ca am fost onorati sa vedem ca societatea civila a receptionat corect mesajele noastre si sa vedem ca avem printre invitati persoane de prim rang ale vietii publice brailene", a declarat directorul adjunct al PMT Tichilesti, Mihai Dinulescu.