Mergi la conţinutul principal

Ziua Națională a Greciei, sărbătorită la Biserica "Buna Vestire"

* vineri, 25 martie, este hramul Bisericii Grecești "Buna Vestire", monument reprezentativ al orașului, recent reabilitat * sâmbătă, aici se va oficia un Te-Deum cu ocazia Zilei Naționale a Greciei, cu participarea ambasadorului Greciei în România, E.S. Sofia Grammata * evenimentul va fi marcat și la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I"

 

Astăzi, Biserica Greacă "Buna Vestire", monument de arhitectură construit pe vremea domnitorului Cuza - recent reabilit și consolidat cu sprijinul autorităților și al parohiei conduse de pr. Doru Sima - își sărbătorește hramul. Iar mâine, în sfântul lăcaș se va oficia un Te-Deum cu prilejul Zilei Naționale a Greciei, la care vor fi prezenți Excelenîa Sa Sofia Grammata, Ambasadorul Greciei în România și dr. Dragoș Gabriel Zisopol, deputat, președintele Uniunii Elene din România.

Concomitent, sub genericul "Rădăcini Elene", va avea loc vernisajul unei  expoziții, la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" (Piața Traian nr. 3). Vor fi expuse lucrări de pictură și tapiserie semnate de artiștii plastici Gheorghe Andreescu, Jana Andreescu, Marilena Ioanid, Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, Dennis Teodorescu și Marius Teodorescu. Vor fi expuse, de asemenea, icoane, carte veche și obiecte din colecțiile Comunității Elene Brăila, de la familiile Jana și Gheorghe Andreescu, Marilena Ioanid, Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, Veronica Macri, realizate în cadrul Cercului de Pictură al Comunității Elene Brăila, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru.

Vor fi expuse, de asemenea, păpuși dăruite muzeului brăilean de către Ioana Istrate (colecție), Manuela Dumitrescu, Viorica Preda și Diana Coșarcă în cadrul campaniei "Obiectul meu de la muzeu". Coordonator al expoziției este Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I").

În cadrul evenimentului la care participă și conf. univ. dr. Costin Croitoru, manager interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", vor putea fi admirate dansurile tradiționale grecești prezentate de Ansamblul "Parnassos" al Comunității Elene Brăila, coordonat de prof. Filippos Delviniotis.

Ctitorită în anul 1863, pe cheltuiala Comunității Elene din Brăila, Biserica "Buna Vestire" (Greacă) și-a recăpătat strălucirea de odinioară, după ce a fost consolidată și restaurată cu fonduri europene, prin implicarea autorităților locale și a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Mărețul edificiu - monument istoric - adăpostește adevărate comori de arhitectură și de artă bisericească. Amintim aici icoanele Catapeteasmei, pictate de Gh. Tattarescu, mobilierul vechi, de lemn, placat cu aur, vitraliile și cele 11 candelabre din cristal de Boemia și de Murano. Au fost restaurate, de asemenea, coloanele de marmură, orologiul din turn împreună cu clopotele bisericii. Orologiul a fost pus în funcțiune recent, după zeci de ani de tăcere, de meșterii "Apel Industries" - reprezentanța pentru România a străvechii turnătorii de clopote "Grassmayr", din Innsbruck, Austria.

Catacombele de sub sfântul lăcaș, scările de granit și marmură și acoperișul au fost, de asemenea, reabilitate, iar anul acesta va fi restaurată și pictura murală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro