Astăzi se sărbătoreşte pe plan internaţional Ziua Mondială a Zonelor Umedă, motiv pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila să organizeze, la Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul", o activitate de educaţie ecologică ce consă în prezentarea de materiale multimedia referitoare la semnificaţia acestei zilei, precum şi la importanaţa zonei umede Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Pe 2 februarie 1971, în Iran, la Ramsar, s-a semnat o convenţie asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Ţările care au semnat de-a lungul timpului ceea ce avea să rămână cu denumirea de Convenţia Ramsar aveau obligaţia de a propune cel puţin o zonă de importanţă internaţională, denumită sit Ramsar, pentru care trebuiau stabilite măsuri de conservare. România a semnat Convenţia Ramsar în 1991, iar în prezent are desemnate 19 situri Ramsar. Unul dintre acestea este Insula Mică a Brăilei, care a fost înscrisă pe Lista Ramsar în 2001, fiindu-i recunoscută pe plan mondial importanţa ca habitat pentru păsările acvatice în toate anotimpurile.
"În acest an, Ziua Mondială a Zonelor Umede se celebrează sub deviza «Zone umede pentru viitorul nostru», accentuând ideea că supravieţuirea umanităţii depinde de conservarea zonelor umede, întrucât acestea îndeplinesc multiple roluri: purifică şi furnizează apă, oferă peşte şi orez pentru hrănire, acţionează asemenea unor acumulatori de apă prevenind inundaţiile şi seceta, protejează ţărmurile, stimulează diversitatea speciilor şi reprezintă mijloace naturale de absorbire a carbonului din atmosferă", precizează Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.