• “puhoi” de oameni pe malul Dunării, ieri, la Ziua Marinei, organizată anual la Brăila de Flotila Fluvială în colaborare cu Primăria Municipiului • activităţile au început dimineaţă, pe faleză, în dreptul Morii Violatos • după defilarea marinarilor militari şi lansarea la apă a ancorei cu flori în memoria eroilor, a început un exerciţiu tactic care a întrecut aşteptările celor prezenţi • militarii au simulat un război pe apă şi au tras cu tunurile şi cu pistoalele mitralieră, folosind, bineînţeles, gloanţe de manevră, spre deliciul copiilor şi iubitorilor de acţiune • Zeul Neptun şi-a făcut apariţia şi în acest an, patronând jocurile marinăreşti, precum şi botezul apei unui tânăr “ghiborţ”, înrolat recent în Flotila Fluvială
Faleza brăileană a fost împânzită de mii de brăileni, ieri dimineaţă, cu ocazia Zilei Marinei, serbare care coincide anual cu Zilele Brăilei. Oamenii au profitat de ziua liberă de Sfânta Maria şi au venit cu mic, cu mare, pentru a admira uniformele de un alb imaculat al forţelor navale. La eveniment au fost prezente oficialităţile locale, care au urcat la bordul navei-cazarmă plutitoare “Dâmboviţa”. Manifestările, organizate de Flotila Fluvială în colaborare cu Primăria Brăila, au început încă de dimineaţă, în jurul orei 9.30, cu defilarea marinarilor militari, cu onorul dat drapelului de luptă şi o scurtă slujbă religioasă. Eroii marinari căzuţi la datorie în războaiele secolului trecut au fost comemoraţi şi în acest an, fiind lansată la apă, în acest sens, o ancoră de flori, iar cei prezenţi au ridicat spre Ceruri o rugăciune, în gând.
Au urmat apoi demonstraţiile de luptă, “punctul culminant” pentru copiii şi adulţii iubitori de acţiune. Demonstraţia pe apă s-a desfăşurat într-o zonă cu vizibilitate mare pentru miile de oameni care au împânzit malul Dunării, iar marinarii militari nu au făcut deloc economie la gloanţele de manevră. Au tras cu tunurile şi cu pistoalele mitralieră, bubuiturile puternice răsunând în întreg oraşul.
Prin exerciţiul tactic desfăşurat de către structurile de forţe din subordinea Comandamentului Flotilei Fluviale, marinarii militari le-au arătat celor prezenţi câteva dintre misiunile specifice pentru executarea integrală a debarcării unui desant (trupe special pregătite pentru a fi debarcate pe teritoriul inamic - “DEX”) amfibiu şi sprijinul acestuia în neutralizarea unui potenţial inamic.
Joaca de-a războiul a «uns» sufletul brăilenilor iubitori de acţiune
În prima parte a exerciţiului, trei vedete fluviale au pregătit “terenul” prin bombardare, pentru trecerea raionului de desantare. Această manevră a avut ca scop distrugerea eventualelor baraje explozie sau obstacolelor pregătite de către adversar şi asigurarea protecţiei forţelor de desant pe timpul traversării.
Tot în formaţie de şir s-au deplasat şi vedetele blindate 178 şi 179, mascate de vegetaţia din apropierea fluviului, pentru a ocupa o poziţie favorabilă de luptă. Acestea au deschis focul cu tunurile pentru nimicirea unui “inamic”, aflat pe malul stâng. Din punct de vedere tactic, această acţiune se numeşte “Pregătirea de foc a raionului de debarcare” şi are ca scop asigurarea unui spaţiu sigur pentru debarcarea unui desant fluvial, potrivit reprezentanţilor Flotilei Fluviale.
Brusc, patru ambarcaţiuni cu trupe din infanteria marină şi scafandri fluviali şi-au făcut apariţia pe Dunăre, apropiindu-se foarte mult de malul pe care se afla publicul. Asta, în timp ce vedetele blindate trăgeau cu tunurile pentru a le “acoperi”.
O altă secvenţă a exerciţiului a cuprins neutralizarea unei nave şi lichidarea urmărilor atacului. Exerciţiul a presupus ca o navă inamică să atace cu artileria de la bord cele două vedete blindate, acestea din urmă ripostând cu foc, iniţial cu armamentul calibru 100 mm, ulterior cu calibre mai mici: 30 mm, respectiv 14,5 mm. În urma duelului, inamicul a fost silit să se retragă. Una dintre nave a fost avariată şi s-a declanşat un incendiu la bord. Un echipaj a acţionat pentru stingerea flăcărilor. După ce incendiul a fost lichidat, un membru al echipajului a fost rănit. Acesta a fost dus într-o zonă sigură a navei de către ceilalţi membri, unde i s-a acordat primul ajutor. Imediat, o şalupă rapidă a detaşamentului de scafandri fluviali din cadrul Centrului 39 Scafandri a venit la navă, de unde a preluat persoana rănită şi a transportat-o la mal.
De asemenea, spectatorilor li s-a explicat că scafandrii fluviali pot executa misiuni de control recunoaştere şi cercetare subacvatică, pot recupera echipamente, tehnică şi materiale şi verifică structuri imerse. Tot în competenţa acestora intră şi eliminarea obstacolelor subacvatice, căutarea, descoperirea şi marcarea încărcăturilor explozive.
După ce s-a încheiat joaca de-a războiul, a început defilarea navelor militare, dar şi a câtorva nave civile - împingătoare din dotarea unor societăţi comerciale, şalupe, ambarcaţiuni private.
Primarul Marian Dragomir, prezent la eveniment, s-a arătat încântat de programul pregătit de Flotila Fluvială şi a ţinut să transmită un mesaj tuturor brăilenilor. “Brăila este în sărbătoare. Le trasmitem tuturor cele mai frumoase gânduri, să petreacă clipe minunate. La mulţi ani, Brăila!”, a spus acesta.
Jocurile marinăreşti au făcut deliciul publicului
După episodul exerciţiului tactic, şi-a făcut apariţia, bineînţeles, Zeul Neptun, întruchipat de actorul brăilean Florin Chirpac. Acesta a ajuns la eveniment într-o ambarcaţiune în formă de peşte, însoţit de ale sale nimfe, pentru a patrona jocurile marinăreşti. Miile de brăileni adunaţi pe faleză au aşteptat cu interes tradiţionalele probe “Porcul la şcondru” şi “vânătoarea de raţe”. Startul jocurilor a fost dat chiar de Zeul Neptun.
Înainte de începerea concursurilor, aşa cum este obiceiul, un tânăr “ghiborţ” înrolat recent în Flotila Fluvială, a primit botezul apei, sub supravegherea lui Neptun. Tânărul marinar a trecut şi el prin acelaşi ritual ca şi colegii săi din anii anteriori: a fost săpunit bine, “bărbierit” cu un ditamai briciul din lemn, apoi udat din cap până în picioare, ca să ştie că de-acum apa o să fie viaţa lui.
A urmat apoi mult-aşteptata probă “Porcul la şcondru”, unde mai mulţi tineri s-au aventurat pe o bârnă unsă din belşug cu vaselină pentru a ajunge la steguleţul roşul din vârf. Miza, aceeaşi dintotdeauna: cine reuşeşte să ajungă la steag se alege cu un purcel. La fel ca în ultimii trei-patru ani, concurenţii au “trişat” şi nu au mai ţinut cont de regula care spunea că pe bârnă trebuie să se meargă în picioare până la steguleţ. Aşadar, tinerii s-au prins efectiv cu mâinile şi picioarele de bârna lunecoasă şi s-au târât până aproape de vârf. Însă nici aşa cursa nu a fost una uşoară. Rând pe rând, băieţii nu au reuşit să ajungă nici măcar până la jumătatea bârnei fără să cădă în apă, spre amuzamentul publicului de pe margine. Încercări după încercări, căzături după căzături, nimeni nu părea să reuşească, nici măcar târându-se să ajungă la steguleţ. Astfel, pentru a avea totuşi un câştigător şi a face cursa mai uşoară, organizatorii au aruncat ulterior nisip pe lemnul uns cu vaselină. Doar după ce s-a apelat la această soluţie un concurent a reuşit să ia steguleţul şi să îşi adjudece premiul, fiind recompensat cu ropote de aplauze de spectatori.
Jocurile marinăreşti s-au încheiat cu “vânătoarea de raţe”, o altă probă care a stârnit hohote de râs din partea publicului. După ce raţele au fost eliberate dintr-o şalupă, înotătorii au sărit în apă pentru a le prinde. Anul acesta, probabil şi din cauza vântului, păsările le-au dat mari bătăi de cap urmăritorilor, concurenţii fiind nevoiţi să înoate minute bune pentru a le veni de hac, spre deplinul amuzament al privitorilor de pe mal.
Maria Cârneci a concertat luni seară
Cu o seară înaintea Zilei Marinei, pe Esplanadă a cântat îndrăgita vedetă de muzică populară, Maria Cârneci. Aceasta a interacţionat cu publicul, dedicând melodii de petrecere brăilenilor, că doar erau zilele municipiului. Ce-i drept, publicul nu a fost la fel de numeros ca duminică seară, probabil şi din cauza vremii instabile. Publicul a încins o horă pe măsură chiar în faţa scenei pe care cânta vedeta, ţinând-o într-un dans de la începutul până finalul spectacolului. Repertoriul cântăreţei a cuprins melodii de dragoste, de dor, dar şi de petrecere, stârnind la final ropote de aplauze.
Un foc de artificii a încheiat manifestările de luni seară, spre încântarea celor prezenţi.
Autobuzele şi tramvaiele au circulat cu program prelungit, pentru ca brăilenii să se poată întoarce la casele lor.
De asemenea, foarte multe echipaje de poliţie, jandarmerie, poliţie locală şi paramedici au fost prezente pe faleză, pentru a putea interveni în cel mai scurt timp dacă situaţia o impunea.
Cursa canotcilor, programată de Ziua Marinei, a fost anulată
• aşa au decis organizatorii • vântul puternic şi valurile foarte mari de pe Dunăre puneau în pericol integritatea corporală a participanţilor • în aceste condiţii, Cupa rămâne la CSM Brăila
Ieri dimineaţă, de Ziua Marinei, a fi trebuit să aibe loc şi tradiţionala cursă de 20 de kilometri a canotcilor, acţiune sportivă care face parte din proiectul “Descoperă Romania”, iniţiat de Ivan Patzaichin, cu startul din Brăila şi sosirea la Galaţi. Însă ediţia a V-a a acestei curse a fost anulată de organizatori din cauza valurilor foarte mari care ar fi pus în pericol integritatea corporală a sportivilor.
Conform planului cele două canotci au ajuns luni după-amiază la Brăila, marţi dimineaţă cele două echipaje, cel brăilean şi cel gălăţean s-au prezentat pentru această acţiune, însă cursa nu s-a mai ţinut din cauza vremii nefavorabile.
“Organizatorii au decis, aşa cum era şi normal, ca această cursă să se suspende pentru a evita ulterioarele probleme nedorite. Am trecut prin emoţii la prima cursă, atunci canotca brăileană a fost la un pas să se răstoarne din cauza vântului şi a valurilor foarte mari. Sportivii noştri au făcut eforturi mari atunci ca să se menţină în cursă, la fel şi gălăţenii. Nu mai dorim să trecem prin emoţii”, ne-a declarat antrenoarea Florentina Ion.
Din echipajul canotcii brăilene urmau să facă parte Gheorghe Constantinov, Marius Pârvu, Mihai Pârvu, George Ene, Victor Văsii, Ciprian Sârbu, Valentin Ghenov, Robert Calaver, Victor Săraru, Gheorghe Viliman, Andrei Dragu şi Mircea Văleanu.
În aceste condiţii, Cupa rămâne în posesia Clubului Sportiv Municipal Brăila, câştigătorul primelor patru ediţii ale acestei competiţii.
Foto: Nicu Stupariu şi Lucian Crestez (http://www.crestez.ro/)