Mergi la conţinutul principal

Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită și la Viziru

* evenimentul s-a desfășurat pe 8 aprilie, la Centrul Educațional Comunitar din localitate * au participat deputatul PSD George-Adrian Paladi, prof. Gina Anton, inspector școlar și consilier județean, primarul comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, liderul Asociației DanRom Făurei, elevi și cadre didactice

 

Zi de sărbătoare și bucurie în comuna Viziru, unde vineri, 8 aprilie, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Romilor - Sărbătoarea etniei romilor din România, acțiune inițiată de Asociația DanRom Făurei și Asociația Centrul Comunitar ”Anton Pann” Brăila, în colaborare cu Școala Gimnazială Viziru, Primăria Comunei Viziru, cărora li s-a alăturat și deputatul PSD George-Adrian Paladi.

„De altfel, nu este prima activitate comună desfășurară de parlamentarul brăilean  în parteneriat cu Primăria Comunei Viziru”, a declarat primarul Ana-Cornelia Măcrineanu. „De exemplu, pe 1 octombrie 2021, deputatul Paladi s-a aflat la Viziru, de Ziua Pensionarului, iar pe 19 decembrie, la Festivalul de colinde, tradiții și obiceiuri «Colindul sfânt și bun». Totodată, pe 24 martie 2022, George Paladi a plantat 100 de puieți de plop la Viziru și Lanurile, în Luna plantării arborilor. Pe 5 aprilie 2022, membrii Corului «Nectar» din localitate au răspuns invitației domnului deputat Paladi și au vizitat Parlamentul României”, a relatat edilul.

Ziua de 8 aprilie s-a înscris în mod firesc în rândul acestor activități. Centrul Educațional Comunitar de la Viziru și-a așteptat oaspeții, pregătit de sărbătoare. În deschiderea evenimentului, o elevă a Școlii Gimnaziale Viziru, acompaniată de colegi, a intonat „Gelem, gelem”, imnul internațional al romilor, în prezența deputatului George-Adrian Paladi, primarului comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, prof. Gina Anton - inspector școlar pentru Minorități în cadrul ISJ Brăila și consilier județean, și a liderului Asociației DanRom, Daniel Caraivan.

Deputatul Paladi le-a urat elevilor mult succes la învățătură și le-a oferit câteva daruri, iar prof. Gina Anton le-a adresat părinților copiilor romi de la Viziru îndemnul de a-i încuraja pe micuți să studieze limba romani, istoria și cultura etniei lor. De asemenea, primarul comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, a îndemnat la toleranță. „Este nevoie să ajutăm, în loc să blamăm, să construim, în loc să victimizăm, să-i învățăm pe semenii noștri acolo unde ei nu înțeleg sau fac în mod greșit și să facem noi înșine un efort să-i înțelegem mai bine pe cei de lângă noi”, a spus Măcrineanu.

În același context, deputatul George-Adrian Paladi a reamintit că Partidul Social Democrat s-a concentrat pe implementarea unor proiecte majore de finanțare a proiectelor comunităților locale. Astfel, urmare a eforturilor PSD, Guvernul „a suplimentat, cu 15,5 miliarde de lei, fondurile pentru proiectele importante pentru orice primar, pentru orice localitate din România, reprezentând 10 miliarde de lei pentru construcția și modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze. Cu această suplimentare, finanțarea dedicată Programului «Anghel Saligny» ajunge la 65,5 miliarde de lei - peste 13 miliarde de euro”.

Primarul Ana-Cornelia Măcrineanu a precizat că deputatul George-Adrian Paladi a răspuns întotdeauna favorabil solicitărilor autorităților locale și le-a acordat sprijinul său în problemele administrative legate de proiectele locale. În acest context, edilul a enumerat proiectele inițiate de Primăria Comunei Viziru, respectiv: „proiecte spre aprobarea finanțării prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» (Proiect extindere rețea canalizare Viziru și Lanurile, Proiect modernizare drumuri Viziru și un altul, similar, pentru Lanurile), proiecte derulate prin Programul Administrația Fondului pentru mediu (Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Viziru, Amplasarea a cinci stații electrice la Viziru, Reabilitarea pentru creșterea eficienței energetice a Școlii Lanurile, reabilitarea Primăriei Comunei Viziru, înființarea a două platforme de depozitare a gunoiului de grajd) și proiecte prin Compania Națională de Investiții”.

Primarul a continuat, precizând căpentru anul 2022, Primăria de la Viziru a propus derularea altor programe: Construirea unei capele în satul Lanurile, Finalizarea lucrărilor la Stadionul sintetic, Extinderea spațiului pentru servirea mesei de către elevi la Centrul Educațional Comunitar, Extinderea iluminatului public și reparații la gardurile cimitirelor din Viziru și Lanurile, Amenajarea unui Centru civic la Lanurile etc. Nu în ultimul rând, sunt în derulare două proiecte implementate în colaborare cu Consiliul Județean Brăila: Amenajare spațiu public cu destinația de recreere în satul Lanurile (data finalizare, 20 mai 2022) și Amenajare și dotare loc de joacă și recreere Grădinița Viziru (data finalizare, 15 iunie 2022).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro