Mergi la conţinutul principal

Ziua Eroilor Turci, sărbătorită la Brăila

• la ceremonia organizată la Monumentul din Cimitirul Eroilor Turci de la Brăila au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și ai Uniunii Democrate Turce din România • evenimentul a marcat împlinirea a 109 ani de la victoria forţelor navale turce, la Çanakkale, în Primul Război Mondial • a fost prezent Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Emre Yurdakul

 

Ziua Eroilor Turci, sărbătorită luni, 18 martie, la Monumentul ridicat în memoria celor 754 de militari turci care-și dorm somnul de veci la Brăila.

Potrivit comunității turce, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), Fedbi Osman, şi secretarul general Ervin Ibraim au participat luni, 18 martie, la manifestările comemorative organizate de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, cu prilejul Zilei Eroilor Turci. Cei doi lideri ai UDTR au depus o coroană de flori şi au păstrat un moment de reculegere la Monumentul ridicat în cinstea eroilor turci, aflat în Cimitirul Eroilor Turci din Brăila, unde îşi dorm somnul de veci 754 de ofiţeri şi soldaţi turci.

Au mai depus coroane de flori preşedinţii Sucursalelor UDTR Galaţi şi Brăila, Gülten Abdula şi Renan Rustem. La comemorare, au mai fost prezenţi preşedintele Comisiei de religie a UDTR, Temur Ibraim, şi preşedintele Sucursalei UDTR Valu lui Traian, jud. Constanța, Şefchet Tefic. Evenimentul, organizat cu prilejul împlinirii a 109 ani de la victoria forţelor navale, la Çanakkale, s-a desfăşurat în prezenţa Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Emre Yurdakul, şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale.

„Am participat, astăzi, la ceremonia de comemorare a eroilor turci, organizată cu prilejul zilei de 18 martie, de către Consulul general al Republicii Turce la Constanța, Emre Yurdakul. Evenimentul a inclus depunerea coroanelor, intonarea imnurilor naționale, mesajul Consulului General, un moment de reculegere pentru eroii turci căzuți pe front, vizitarea mormintelor eroilor, precum și depunere de flori”, a precizat prefectul Brăilei, Iulian Timofei, prezent, de asemenea, la eveniment.

În urmă cu 109 ani, în timpul Primului Război Mondial, Anglia, Rusia și Franța aspirau la împărțirea statului otoman, cucerirea strâmtorilor şi a capitalei otomane, Constantinopol, astăzi Istanbul. Aliații au lansat un atac naval urmat de o debarcare în peninsulă, cu scopul de a cuceri Constantinopolul, prin Çanakkale, un coridor strategic dintre Marea Marmara și Marea Egee. Atacul naval a fost însă respins și, după opt luni de lupte înverșunate, soldate cu multe pierderi de ambele părți, campania terestră a fost abandonată, iar inamicii au fost alungați. Istoricii vorbesc despre o victorie strălucită, câştigată pe viață şi pe moarte de soldații Mehmetçik, ce a pus bazele Războiului Turc de Independență și proclamării Republicii Turcia, opt ani mai târziu.

În Cimitirul Eroilor Turci din Brăila sunt 12 morminte în care se regăsesc osemintele unor ofițeri turci, în timp ce 754 de militari de aceeași naționalitate au fost înhumați în gropi comune, în timpul Primului Război Mondial. În fiecare an, la Cimitirul Eroilor Turci sunt depuse coroane de flori de către reprezentanți ai Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai Consulatului Turc de la Constanţa, Muftiatului din Constanţa și ai Colegiului Naţional „Kemal Ataturk”, din Medgidia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro