Mergi la conţinutul principal

Ziua comunei Surdina Greci, serbata cu fast

Copii, tineri si batrini, locuitori ai comunei Surdila Greci si-au dat intilnire de ziua lor pe stadion unde primaria a organizat Ziua comunei. Manifestarile ocazionate de acest eveniment au debutat cu un campionat de oina la care echipa gazda Victoria Surdila Greci s-a luptat cu alte 3 echipe pentru trofeu: Frontiera Constanta, Luceafarul Rimnicelu si Danubius Braila. "Jocul de oina este o traditie la noi in comuna si organizarea acestei prime editii a unui campionat de oina consideram ca va mentine contant interesul pentru acest joc, cu atit mai mult cu cit noi am participat cu echipa la mai multe competitii de acest gen la nivel national. Speram ca baietii nostri vor face un joc frumos in cadrul acestei competitii si cel mai bun va invinge", a declarat la deschiderea oficiala a campionatului edilul comunei, Ionel Meirosu. De pe margine locuitorii din Surdina Greci i-au incurajat si ovationat pe membrii echipei locale de oina, care a reusit in final sa se claseze pe locul III, cu 5 puncte, dupa Frontiera Constanta, cu 9 puncte, si Luceafarul Rimnicelu cu 7 puncte.
"Oina se practica pe aceste meleaguri de peste 100 de ani, iar in sistem organizat din anul 1949 - 1950. In anul 1951 echipa comunei a participat la primele competitii nationale, apoi an de an la numeroase intreceri organizate de diferite structuri la nivel judetean, regional si national. Sport national, oina reprezinta un specific al localitatii Surdila Greci. La 7 martie 2007, la sedinta Directiei Judetene pentru Sport, a avut loc sedinta de reinfiintare a echipei de oina Victoria Surdila Greci, punindu-se astfel bazele reinvierii acestei traditii", se precizeaza intr-un material elaborat de primaria comunei. De mentionat este ca in rindul oficialitatilor care au fost prezente la aceasta competitie s-au aflat invitati din partea Consiliului Judetean Braila precum si ai echipei de parlamentari de Braila: deputatul Horia Vasioiu (PD), alaturi de consilierul judetean Mario Da'Ross.
Dupa incheierea competitiei sportive si a festivitatii de inminare a cupelor, medaliilor si diplomelor pregatite de organizator rind pe rind ansambluri artistice de cintec si dans popular au evoluat pe scena improvizata la marginea terenului unde s-a desfasurat competitia de oina: Taraful Pandelasu, Scoala populara de arta Vespasian Lungu, ansamblul vocal Gheorghe Ciuca din Ciocile, precum si ansamblul folcloric Museteanca din Insuratei, invitatul de onoare fiind cintareata de muzica populara Mioara Velicu.
De asemenea, mai multor cupluri de locuitori ai comunei, care in acest an serbeaza 50 de ani de casnicie, le-au fost inminate diplome si premii.
"Acum 95 de ani, adica prin anul 1”, traia in aceste locuri un proprietar pe nume Gheorghe Grecianu, care avea o mosie in suprafata de 5.000 ha. Dupa cum arata si numele era de origine grec. Numele localitatii s-a format prin alaturarea numelui mosiei cu cel al primului proprietar. La 1858, Enache Dumitrescu devine noul proprietar infiintind comuna prin atragerea pe mosia sa a 57 de clacasi din satele invecinate. Localitatea era populata si de cei veniti din localitatile Strimbu, Vizireni, Urziceni si Faureii-Vechi. In componenta Surdeilei Greci a mai fost si catunul Mos Toma desfiintat in 1883", se mentioneaza in monografia comunei. (Dragos TUDOSE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu