"Oina se practica pe aceste meleaguri de peste 100 de ani, iar in sistem organizat din anul 1949 - 1950. In anul 1951 echipa comunei a participat la primele competitii nationale, apoi an de an la numeroase intreceri organizate de diferite structuri la nivel judetean, regional si national. Sport national, oina reprezinta un specific al localitatii Surdila Greci. La 7 martie 2007, la sedinta Directiei Judetene pentru Sport, a avut loc sedinta de reinfiintare a echipei de oina Victoria Surdila Greci, punindu-se astfel bazele reinvierii acestei traditii", se precizeaza intr-un material elaborat de primaria comunei. De mentionat este ca in rindul oficialitatilor care au fost prezente la aceasta competitie s-au aflat invitati din partea Consiliului Judetean Braila precum si ai echipei de parlamentari de Braila: deputatul Horia Vasioiu (PD), alaturi de consilierul judetean Mario Da'Ross.
Dupa incheierea competitiei sportive si a festivitatii de inminare a cupelor, medaliilor si diplomelor pregatite de organizator rind pe rind ansambluri artistice de cintec si dans popular au evoluat pe scena improvizata la marginea terenului unde s-a desfasurat competitia de oina: Taraful Pandelasu, Scoala populara de arta Vespasian Lungu, ansamblul vocal Gheorghe Ciuca din Ciocile, precum si ansamblul folcloric Museteanca din Insuratei, invitatul de onoare fiind cintareata de muzica populara Mioara Velicu.
De asemenea, mai multor cupluri de locuitori ai comunei, care in acest an serbeaza 50 de ani de casnicie, le-au fost inminate diplome si premii.
"Acum 95 de ani, adica prin anul 1”, traia in aceste locuri un proprietar pe nume Gheorghe Grecianu, care avea o mosie in suprafata de 5.000 ha. Dupa cum arata si numele era de origine grec. Numele localitatii s-a format prin alaturarea numelui mosiei cu cel al primului proprietar. La 1858, Enache Dumitrescu devine noul proprietar infiintind comuna prin atragerea pe mosia sa a 57 de clacasi din satele invecinate. Localitatea era populata si de cei veniti din localitatile Strimbu, Vizireni, Urziceni si Faureii-Vechi. In componenta Surdeilei Greci a mai fost si catunul Mos Toma desfiintat in 1883", se mentioneaza in monografia comunei. (Dragos TUDOSE)