Mergi la conţinutul principal

Zilele Brăilei, altfel decât până acum

• din cauza pandemiei, nu se vor mai organiza concerte şi nu vor putea fi comercializate dulciuri pe Faleză la fel ca în anii trecuţi • de Ziua Marinei, nu vor mai fi jocuri marinăreşti, ci doar parada navelor militare • totuşi, anticari din Brăila şi din toată ţara îşi expun, începând de joi, minunăţiile pe cea mai veche arteră a oraşului • concomitent, pe Faleza Dunării, se deschide Târgul Meşterilor Populari 

 

Potrivit primarului Marian Dragomir, mult-aşteptatele evenimente prilejuite de Zilele Municipiului Brăila, de anul acesta, se vor desfăşura în condiţii de pandemie.

“Zilele Municipiului Brăila se vor organiza şi în acest an, dar respectând condiţiile impuse de Guvern. Vom avea următoarele evenimente: pe Faleza Dunării va fi Târgul Meşterilor Populari, care se va desfăşura la căsuţe amplasate la o distanţă de 20 m una faţă de cealaltă pentru a asigura tot spaţiul necesar şi a nu exista niciun fel de aglomeraţie în zona respectivă. Toţi comercianţii sunt obligaţi, conform regulamentului pe care îl semnează în momentul în care primesc căsuţa, să poarte mască şi mănuşi pe toată durata desfăşurării activităţii lor”, a precizat edilul şef în cadrul conferinţei de presă de marţi. Ziua Marinei, de sâmbătă, 15 august 2020, se va desfăşura, de asemenea, altfel decât în anii anteriori.

“Un lucru foarte important legat de Faleza Dunării este cel referitor la desfăşurarea Paradei Navelor Militare şi Civile. În anii anteriori se organizau jocurile marinăreşti, însă acum, pentru a evita aglomeraţia nu se vor mai putea organiza în zona stabilită. Dar invităm brăilenii de la Debarcader - Vadul Spitalului, până la Căpitănie - Împăratul Traian pentru a se poziţiona pe Faleza Dunării, la o distanţă pe care ei o consideră corespunzătoare, astfel încât să poată urmări parada navelor care va începe la ora 10:00 şi se va finaliza la ora 11:00. Între orele 10:20 - 10:30 va exista şi o trecere a avioanelor de luptă pe deasupra Falezei. Regretăm faptul că nu se vor putea organiza acele jocuri marinăreşti, dar suntem nevoiţi ca anul acesta să amânăm, pentru că s-ar fi creat acea aglomeraţie specifică, deoarece toată lumea, mai ales copiii ar fi vrut să le vadă”, a precizat Marian Dragomir.

Primarul a mai spus că Târgul Meşterilor Populari de pe Faleză se va desfăşura doar la căsuţe. Nu vor fi date autorizaţii pentru comercializarea produselor alimentare la terase şi nici pentru comercializarea dulciurilor cu care eram obişnuiţi în anii trecuţi, pentru a se evita aglomeraţia.

 

Fără concerte în 2020, dar cu show special cu lasere

Dragomir a ţinut să precizeze că nu vor fi concerte de Zilele Municipiului Brăila.

“Nu avem voie să facem concerte la Zilele Municipiului Brăila, deoarece cu siguranţă se va depăşi numărul de 500 de participanţi şi nu cred că vrea cineva să vină pe Faleză pentru a primi amendă. Nu este cazul să organizăm sau să ne asumăm anumite riscuri. Dar, în data de 15 august, de la ora 21:00 până la 01:00, de pe clădirea Primăriei Muncipiului Brăila vor proiecta pe cer opt lasere de mare rezoluţie care vor fi vizibile de la 4 km. Astfel încât să marcăm acest eveniment printr-un spectacol care va ţine foarte mult”, a spus primarul Brăilei.

Întrebat dacă nu va fi deschisă nicio terasă de Zilele Brăilei, pe Faleza Dunării, primarul a explicat că singurele care pot funcţiona în zona respectivă sunt acelea care au contract.

“Ele nu sunt în programul evenimentelor desfăşurate de Zilele Municipiului Brăila. Dar cei de la o terasă de acolo ne-au confirmat faptul că ei nu vor deschide, deoarece nu vor să îşi asume niciun risc. Alegerea le aparţine 100%. Celelalte terase, am înţeles că vor deschide. Am avut discuţii cu ei în sensul acesta”.

 

Târgul Anticarilor va fi deschis timp de cinci zile pe Regală

Din fericire, tradiţionalul Târg al Anticarilor şi Buchiniştilor îşi va deschide porţile pe data de 13 august şi va putea fi vizitat până pe data de 17 august inclusiv.

“În paralel, pe Strada Mihai Eminescu, avem Târgul Anticarilor şi Buchiniştilor, amplasaţi la o distanţă de 10 metri unul de celălalt, asigurând toate condiţiile legale în această perioadă. În plus, avem o lansare de film şi gală totodată - premiera va avea loc la Brăila -, este vorba despre filmul «Un timp prin care am trecut» al renumitului actor Codrescu, iar regizorul este brăilean, la fel. De asemenea, vom avea spectacole ale Teatrului «Maria Filotti» pe Strada Mihai Eminescu, iar în Parcul Monument vom avea Caravana Filmului Românesc. Cu prezentarea unor filme foarte cunoscute la nivel naţional şi Teatrul de Păpuşi”, a spus Marian Dragomir.

Aşteptat cu nerăbdare de iubitorii de frumos şi de împătimiţii de istorie, Târgul Anticarilor îşi deschide, joi, 13 august, porţile, iar tarabele cu amintiri, care mai de care mai interesante, vor putea fi vizitate pe cea mai veche arteră a oraşului, Calea Regală.

Potrivit repututalui actor brăilean Florin Chirpac, fostul director al Teatrului “Cărăbuş” din Brăila, iniţiatorul evenimentului - la rândul său, un împătimit colecţionar - Târgul Anticarilor de anul acesta va fi unul deosebit, dat fiind faptul că şi-au anunţat participarea zeci de anticari autohtoni şi din toate colţurile ţării.

“Anul acesta, vom avea chiar mai mulţi anticari decât în anii trecuţi. Vor fi prezenţi brăileni întorşi de curând din străinătate, din Anglia, spre exemplu, precum şi anticari din Galaţi, Braşov, Bucureşti, Timişoara, Buzău, Iaşi, Suceava şi din alte mari oraşe ale ţării. Vor veni şi anticari cu obiecte tehnice vechi - aparate de radio, spre exemplu - tot ceea ce mintea umană a putut să născocească. Scotocesc prin poduri, caută la bunici sau prin garaje vechi şi scot la lumină aceste minunăţii. Am întâlnit o mulţime de colecţionari, cred că suntem la a 15-a ediţie a Târgului Anticarilor. Unii colecţionează timbre poştale, cărţi, mobilier, ba chiar şi cutii de chibrituri. Vor fi obiecte pentru toată lumea”, a spus Florin Chirpac, participant activ la manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Brăila. An de an, actorul brăilean a jucat rolul Zeului Neptun, la Zilele Marinei, în faţa miilor de spectatori veniţi ca să-l aclame, însă de data acesta nu va mai putea să intre în pielea îndrăgitului personaj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro