Senatul a profitat de ultima sa seara de lucru inainte de alegerile parlamentare de la 7 noiembrie pentru a adopta definitiv un proiect de construire a unui zid pe o lungime de 1.200 de kilometri de frontiera.
Masura, adoptata cu o majoritate zdrobitoare (80 de voturi pentru si 19 impotriva), ar putea fi promulgata de George W. Bush in zilele urmatoare, la timp pentru ca unii alesi sa luade aceasta initiativa la reuniunile electorale.
Zidul de separare de Mexic, a carui constructie este finantata din bugetul Departamentului de Securitate Interna, ramine unul dintre putinele elemente concrete ale vastei dezbateri pe tema imigratiei, care au provocat ample manifestatii in Statele Unite in aceasta primavara.
Textul prevede constructia zidului pina la 31 decembrie 2008, pe un tronson deosebit de vulnerabil al frontierei cu Mexicul, mai ales in desertul Arizona.
Zidul se va completa cu o "bariera virtuala" deja anuntata de Departamentul de Securitate Interna saptmina trecuta, care va cuprinde 1.800 de turnuri echipate cu camere de luat vederi si detectoare. O astfel de bariera urmeaza sa fie instalata si la granita cu Canada.
"Fiecare centimentru al frontierei noastre cu Mexic va fi aparat fie de zid, fie prin supraveghere electronica", a dat asigurari liderul majoritatii din Senat, Bill Frist.
Unii observatori subliniaza totusi ca proiectul va intimpina dificultati de finantare: bugetul pe 2007 pentru Departamentul de Securitate Interna aloca 1,2 miliarde de dolari pentru aceste lucrari de mare amploare, in timp ce masura precedenta votata de Senat, care prevedea construirea a cel putin 1.000 de kilometri de zid, a fost evaluata in primavara la 1,8 miliarde de dolari.
First a convenit ca nu este vorba decit despre o "prima etapa" a unei reforme privind imigratia mult mai completa.
Dar senatorul democrat Edward Kennedy, sustinator ardent al unui proiect mai generos, a subliniat ca "zidul nu va functiona" pentru a pune capat imigratiei clandestine, deoarece aproape jumatate dintre cei care se afla ilegal pe teritoriul american au intrat cu permise de sedere, care acum au expirat.
Ministrul mexican de Externe a declarat ca acest zid va "prejudicia relatiile bilaterale" ale tarii sale cu Statele Unite.