Mergi la conţinutul principal

Zi Naţională mai cu ştaif şi la Brăila

• în ciuda vremii mohorâte, mii de oameni au ieşit din case pentru a asista la parada militară, la spectacolul de muzică şi dansuri folclorice şi pentru a vizita târgul de iarnă organizat de Primărie • şi porţiile gratuite de fasole au avut succes, dar parcă lumea nu s-a mai înghesuit la fel ca altădată • mai aglomeraţie a fost la concertul lui Dinu Iancu Sălăjanu

 

Anul acesta, au participat la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale parcă mai mulţi brăileni ca niciodată. Platoul din Piaţa Independenţei, acolo unde s-au desfăşurat manifestările, a fost aproape neîncăpător pentru cei veniţi să vadă spectacolul de muzică populară susţinut de artistul Dinu Iancu Sălăjanu şi instrumentiştii săi şi continuat de ansamblul „Condruz” din Gemenele şi solişti ai Casei de Cultură a Municipiului Brăila.

Înainte de acest spectacol, care a început în jurul orei 11.00, s-au derulat tradiţionalele ceremonii militare deschise, ca de obicei, de slujba oficiată de un sobor de preoţi şi continuate cu discursul prefectului Mădălina Cochino şi cu un scurt program artistic oferit de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, dirijată de col. Petrea Gogu. La fel ca în multe alte ocazii de acest gen, fanfara condusă de apreciatul dirijor brăilean a cântat diverse marşuri sau melodii folclorice, fie static, fie prin mişcări controlate ale rândurilor de muzicieni, care au dat un plus de culoare spectacolului. La un moment dat, fanfarei i s-a alăturat şi un grup de dansatori în costume populare, ce au reuşit să anime şi mai mult atmosfera. Din păcate, nu toată lumea prezentă a putut vedea această reprezentaţie, dată fiind configuraţia platoului şi prezenţa plutoanelor de militari care aşteptau să intre la defilare, ea putând fi pe deplin vizionată doar de oficialităţile civile şi militare. Chiar şi aşa, micul spectacol oferit de fanfară şi de dansatorii care au însoţit-o a fost aplaudat de majoritatea celor prezenţi.

La parada ce a urmat, de pe Calea Călăraşilor, au participat plutoane reprezentative ale tuturor unităţilor din cadrul Garnizoanei, începând cu geniştii şi continuînd cu celelalte arme: cercetaşi, artilerişti, marinari militari, pompieri şi jandarmi.

Oficialităţile civile şi militare au depus apoi coroane de flori la monumentul sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu. După momentul solemn, s-a dat startul spectacolului de muzică populară, iar cei care s-au aşezat din timp la coadă au început să îşi primească porţiile de fasole cu cârnaţi şi câte un pahar cu vin fiert.

 

Mai mulţi cu muzica şi mai puţini cu fasolea

Ce s-a putut remarca ieri, de Ziua Naţională, a fost că numărul celor care au vrut neapărat să guste din fasolea oferită gratuit de Primărie a fost mult mai mic decât al celor care au înconjurat mica scenă amenajată pe platoul din faţa Palatului Administrativ, acolo unde a fost spectacolul de muzică folclorică şi dans oferit de Dinu Iancu Sălăjanu şi ceilalţi artişti. Spiritul sărbătorii naţionale a părut să se impună la Brăila, în ciuda vremii mohorâte şi a frigului pătrunzător. Pe platoul din faţa Palatului administrativ, brăilenii s-au prins, la un moment dat în horă, alături de dansatorii ansamblului venit din comuna Gemenele, iar pe spaţiul verde al Bulevardului Independenţei, micii cercetaşi brăileni au desfăşurat un tricolor lung de câţiva zeci de metri.

În paralel cu ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României, s-a deschis şi târgul de iarnă organizat de Primărie unde, aşa cum anunţaseră oficialităţile, au primit standuri doar meşterii populari care au de oferit produse tradiţionale. Meşteri olari, cioplitori în lemn sau blănari ofereau, ieri, la vânzare mărfuri despre care spuneau că le-au făcut singuri. Printre cele mai căutate standuri s-a dovedit a fi cel al lui Alexandru Vlagu, din Cahul, Republica Moldova, care a venit la Brăila cu produse cioplite în lemn atât de multe cât să umple o tarabă. „Atâtea am putut aduce, fiindcă sunt făcute de mine personal şi mai multe n-am avut timp să cioplesc”, ne-a spus meşterul, care avea la vânzare linguri, mojare pentru pisat usturoi, făcăleţe, funduri pentru tocat legume şi alte asemenea. Se putea remarca o finisare deosebită a acestor produse, iar meşterul ne-a mărturisit că, pentru a fi atât de netede, le-a frecat cu ulei de in şi ceară, o metodă folosită din bătrâni în zona Basarabiei. Spre deosebire de celelalte standuri, la cel al basarabeanului a răsuna şi muzica unor lăutari care au „performat” la faţa locului, unul cu toba, celălalt cu acordeonul, reuşind să dea o notă de bună dispoziţie care trezea curiozitatea muşteriilor, făcându-i să se apropie şi să remarce produsele meşterului lemnar.

La târgul de iarnă au produse expuse şi producători brăileni. De exemplu, există un stand de unde se poate cumpăra lavandă, cultivată de o familie de fermieri din zona comunei Şuţeşti. Târgul va fi deschis până pe 6 decembrie. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro