Zeci de imobile vechi din oras se pot darima la urmatorul cutremur | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zeci de imobile vechi din oras se pot darima la urmatorul cutremur

Mai mult de jumatate din cladirile vechi din municipiu prezinta risc seismic ridicat sau, si mai grav, starea in care se afla e atit de precara, incit reconsolidarea lor ar trebui sa fie o urgenta de primul rang pentru proprietarii lor. Asa cum era de asteptat, majoritatea acestor imobile se afla in centrul istoric al orasului si au fost construite la sfirsitul secolului XIX - inceputul secolului XX si nu au vazut prea multe reabilitari de atunci.
Desi cele 54 de imobile ce prezinta un risc seismic ridicat, au fost expertizate tehnic inca incepind cu anul 1992, doar 20 dintre acestea au fost consolidate pina in prezent. In ceea ce priveste situatia juridica a acestor cladiri, 26 apartin inca Directiei Serviciilor Publice (DSP), 8 apartin atit DSP, cit si unor proprietari privati, iar 19 sint proprietati private.
In cazul a 27 de imobile, expertii tehnici au facut notificari, proprietarii find instiintati in mai multe rinduri ca trebuie sa consolideze cladirile. Asa cum ne-a explicat directorul DSP, Emilena Huiu, daca pina sa fie retrocedate multe dintre imobile DSP efectuase deja lucrarile de consolidare, acum proprietarii sint obligati sa se descurce singuri: "Noi am tot facut lucrari de consolidare la cladirile cu risc seismic ridicat. Acolo unde a fost nevoie am turnat placi de beton, am intarit peretii, am refacut instalatiile sanitare, tot ce se face in astfel de situatii. Dar cladirile s-au retrocedat. Acum, la ce nu am apucat noi sa lucram, proprietarii trebuie sa isi consolideze singuri. Asta e legea. Dar mai sint si diferite programe prin care pot accesa fonduri pentru acest gen de cladiri".



Cel mai mare dintre imobilele subrede a fost intarit

Directorul DSP a mai adaugat ca, dintre cladirile care au fost doar expertizate si la care trebuie sa se intervina, o parte sint obiectul unor cereri de retrocedare, asa ca directia nu poate interveni deocamdata: "Noi mai avem 26 de cladiri dintre acestea. Insa mai exista cereri de retrocedare care se analizeaza. Asa ca nu avem de ce interveni acum, cind nu stim ce se va intimpla cu ele. Mai sint unele cladiri care sint atit de vechi, incit nu stiu cit anume sau cum se mai pot consolida. Trebuie sa verificam atent situatia".
In acest moment, mai trebuie consolidate 10 imobile care au proprietari privati, dintre care trei sint asociatii de proprietari. Este vorba de Blocul A de pe Calea Galati, Blocul C 10 din Hipodrom si Blocul D2 Hristo Botev.
Amintim ca, in ceea ce priveste un alt bloc ce prezenta un mare risc seismic - Blocul Turn de pe Calea Galati - lucrarile de consolidare s-au finalizat anul trecut. La rindul sau, DSP mai are de consolidat 14 cladiri, iar la trei imobile proprietarii privati vor trebui sa colaboreze cu DSP-ul, care mai detine cota parte din imobile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro