Mergi la conţinutul principal

Zeci de hectare împădurite, de-a lungul digului Brăila-Galaţi

• lucrările fac parte din planul de împăduriri din toamna acestui an, însă au început mai târziu din cauza secetei din ultimele luni • în total, pe raza judeţului Brăila sunt prinse în planul de împăduriri 113 hectare, dintre care 76 ha se află în lunca Dunării, zona dig-mal situată de-a lungul digului Brăila-Galaţi • restul suprafeţelor se află în zona Stăncuţa, respectiv pe lunca Buzăului, zona Tătaru - Jirlău

 

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a demarat cea de-a doua campanie de împăduriri din acest an, cu lucrări programate pentru împădurirea, la nivel naţional, a peste 1.100 de hectare, pentru care se vor utiliza aproximativ 3,7 milioane de puieţi forestieri, suma totală alocată fiind de 11,2 milioane de lei.

Lucrările de toamnă ar fi trebuit să înceapă mai târziu însă au fost amânate de seceta prelungită, nefiind îndeplinite condiţiile de umiditate a solului, necesare pentru reuşita plantării puieţilor forestieri.

Vestea bună pentru Brăila este că se numără printre judeţele unde se desfăşoară, în această perioadă, cele mai extinse lucrări de împădurire, în fondul forestier de stat. Pe primul loc se află Dolj, unde se plantează copaci pe 172 de hectare. Urmează Călăraşi, cu 132 de hectare, iar Brăila se află pe locul trei, pe plan naţional, cu 113 hectare prinse în planul de împăduriri în actualul sezon rece. 

Potrivit informaţiilor oferite de Direcţia Silvică Brăila, cea mai mare suprafaţă desemnată pentru plantări de arbori se află pe lunca Dunării, în zona Bâsca. Este vorba, mai exact, de o fâşie de teren de circa 76 de hectare situată de-a lungul digului Brăila - Galaţi, în zona dig-mal. Tot pe lunca Dunării, dar în zona dig-mal dinspre Stăncuţa, sunt prinse la împădurire 28 de hectare, iar restul suprafeţei din planul pentru perioada aceasta, adică 8 hectare, se află pe lunca Buzăului, în zona Tătaru - Jirlău. Tot Direcţia Silvică ne-a informat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Cosmina Moisei, că până la ora actuală s-au efectuat deja plantări pe 47 ha din cele 113 alocate. În total, se vor planta 150.000 puieţi, din speciile plop euroamerican, plop alb, salcie sau salcâm. Lucrările sunt executate de firmele brăilene “Patverde” SRL şi “Inter Car” SRL. Suma totală alocată pentru împădurirea celor 113 ha este de 870.000 lei.

 

Situaţia plantărilor efectuate de “Romsilva”

“Romsilva” precizează că lucrările de plantare din România se realizează primăvara, preponderent în zonele de munte şi deal, iar lucrările de toamnă se desfăşoară la altitudini mici, în zonele de câmpie şi silvostepă, distribuţia lucrărilor fiind fundamentată prin cercetări ştiinţifice şi practica silvică din ultimele decenii.

Pentru acest an, programul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru regenerarea pădurilor a prevăzut lucrări pe 12.881 de hectare, 8.443 de hectare prin regenerări naturale şi 4.448 de hectare prin regenerări artificiale, iar bugetul alocat în 2018 pentru lucrările de regenerare şi întreţinere a acestora se ridică la suma de 167,4 milioane de lei.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a cheltuit pentru lucrările de împădurire de primăvară 61,3 milioane de lei, folosiţi pentru regenerarea naturală şi artificială a 10.779 de hectare, din care regenerări naturale pe 7.212 hectare şi regenerări artificiale pe 3.567 de hectare, fiind plantaţi peste 22 de milioane de puieţi forestieri.

Toţi puieţii forestieri plantaţi în lucrările de împădurire din primăvară şi toamnă provin din pepinierele Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

În ultimii cinci ani, în pădurile de stat administrate de “Romsilva” au fost plantaţi peste 187 de milioane de puieţi forestieri, fiind regenerate 50.034 de hectare pe cale naturală şi 31.836 de hectare prin împăduriri, cheltuindu-se, în acest scop, peste 570 de milioane de lei.

Regia Naţională a Pădurilor administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850 de mii de hectare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro