Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zeci de aparate electronice si electrocasnice "prajite" la Cotu Lung

Televizorul, frigiderul sau radiocasetofonul in stare de functinare a devenit o raritate in satul Cotu Lung. Aceasta pentru ca, in cursul weekendului abia incheiat, din cauza unei defectiuni in reteaua de alimentare cu energie electrica din sat, zeci de aparate electronice si electrocasnice au fost "prajite". La o evaluare preliminara, peste 30 dintre gospodariile din localitate au ramas fara aparatura uzuala, pornind de la un amarit de radio pina la calculator sau centrala termica. Pagubele provocate satenilor din Cotu Lung se cifreaza la peste 200 milioane de lei vechi reprezentind contravaloarea obiectelor care s-au prajit, la care s-ar putea adauga inca alte citeva zeci de milioane pentru depanarea aparaturii, acolo unde se mai poate repara ceva. Nauciti de gravitatea evenimentului, satenii nu au reusit, nici pina in prezent, sa intocmeasca o lista completa a pagubitilor sau sa faca o plingere oficiala catre distribuitorul de energie electrica.
Potrivit declaratiilor locuitorilor, simbata, 12 ianuarie, in jurul prinzului, toate aparatele electrocasnice aflate in priza din zeci de gospodarii au fost scurtcircuitate din cauza unei defectiuni survenite in reteaua de energie electrica din sat. Oamenii au povestit ca de vina a fost chiciura depusa pe crengile unui copac, sub greutatea careia o ramura groasa a cedat. Creanga a cazut peste o linie de tensiune si a rupt-o. Problema a fost ca firul rupt a cazut peste celelalte fire de tensiune si s-a produs un scurtcircuit care a provocat miniexplozia aparatelor electronice si electrocasnice aflate in priza sau in functiune la momentul incidentului. "Chiar ma uitam la televizor cind s-a produs evenimentul. Televizorul a bufnit si a scos din spate un fum gros si inecacios. L-am tras repede din priza dar era prea tirziu. Mi s-a mai ars si sistemul audio-video Home Cinema. Una peste alta, paguba este de vreo 10 milioane de lei vechi. Norocul meu este ca doar ce scosesem frigiderul din priza ca sa se dezghete pentru ca se ardea si asta. Aparatura care s-a ars inca mai este in garantie si sper sa rezolv problema cu cei de la care le-am cumparat, in cazul in care cei de la “Electrica” nu ne despagubesc", ne-a spus Costel Serban.
Probabil, una dintre cele mai consistente pagube produse in urma incidentului de simbata a fost inregistrata la familia Ivan. "Mi s-a ars masina de spalat si centrala electrica. In total, cam vreo 40 de milioane de lei vechi. Acum ca s-a ars si centrala electrica nu mai am nici caldura si nici apa calda si ne-am mutat in casa mamei", s-a plins Marioara Ivan.

"Electrica" asteapta sa fie sesizata de consumatorii din Cotu Lung

Oamenii au mai povestit ca simbata au anuntat evenimentul la "Electrica" si o echipa de interventie a ajuns in localitate in jurul orei 15.00 si a repus sub tensiune consumatorii afectati. Cu toate acestea luni, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Braila nu avea cunostinta despre faptul ca satenilor le-au fost arse aparatele electronice si electrocasnice. Conducerea sucursalei a emis un comunicat de presa prin care informa ca in cursul zilei de simbata si duminica au fost inregistrate mai multe avarii in judet generate de depunerea chiciurei pe liniile aeriene. "In ziua de simbata, 12 ianuarie, avariile din judetul Braila au dus la intreruperea alimentarii cu energie electrica a 11 localitati, 2 linii de medie tensiune integral, 6 linii de medie tensiune partial si 60 posturi de transformare. Realimentarea s-a facut la citeva ore pentru fiecare defect. In ziua de duminica, 13 ianuarie, avariile au condus la intreruperea alimentarii a 30 de localitati, 17 linii de medie tensiune si 50 postrui de transformare. S-a intervenit cu 20 de echipe, 20 de masini speciale si de teren pentru eliminarea avariilor si repunerea sub tensiune", se arata in materialul de presa semnat de Ionascu Negru, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Braila. In ceea ce priveste gravitatea problemelor generate de fenomenul meteo in localitatea Cotu Lung, conducerea sucursalei a punctat ca asteapta o sesizare din partea celor care au avut de suferit pentru a fi demarate procedurile specifice pentru solutionarea unor astfel de cazuri. In plus a subliniat ca, cel mai probabil, compania va acorda despagubiri. "Va fi constituita o comisie de analiza care se va deplasa in localitatea respectiva pentru a constata problemele generate de avaria din retea si a cuantifica efectele la nivelul punctelor de consum afectate. Pentru a fi despagubiti, titularii de contract trebuie sa prezinte si documentul care sa dovedeasca proprietatea asupra bunurilor stricate", a explicat Petre Gabril, sef serviciu in cadrul SDEE Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii