Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zavoaia - in carantina totala de gradul I

Week-end greu pentru veterinarii braileni. Dupa ce vineri, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti a confirmat prezenta virusului H5 intr-o gospodarie din localitatea Zavoaia, simbata, in cadrul actiunii de supraveghere intensa a zonei, un alt semnal de alarma a fost dat. Intr-o alta gospodarie din aceasta localitate, situata la distanta mare de primul focar, testele rapide au iesit pozitive. Dupa inregistrarea noului focar, a fost convocat de urgenta Comandamentul Judetean Antiepizootic care a decis extinderea masurilor de combatere a gripei aviare, prin sacrificarea intregului efectiv de pasari, incepind din data de 6 martie ora 8.30. "Situatia este grava, s-a intimplat exact ca la Tataru, nu are sens sa mai asteptam, este deja al 7-lea focar din aceasta localitate. Am decis sa impunem carantina totala si sa trecem la eutanasierea si incinerarea intregului efectiv", a precizat Gicu Dragan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
Conform datelor inregistrate la Primaria Zavoaia, numarul total de pasari din aceasta localitate depaseste 19.300, din care 14.000 sint gaini, 3.600 curci, 684 rate si 1.025 giste.

Pentru a doua oara carantina

La Zavoaia, virusul H5N1 a fost confirmat pentru prima data in ziua de 8 decembrie 2005. Prezenta virusului a fost semnalata, la intervale scurte de timp, in mai multe gospodarii (in total 5 focare), situate intr-o zona marginasa a satului, drept pentru care s-a luat masura impunerii carantinei partiale de gradul I. Au fost ucise atunci aproape 2.000 de pasari in circa 60 de gospodarii. Pentru ca puii santinela au evoluat bine, in data de 20 ianuarie 2006 carantina a fost ridicata. Nu pentru mult timp insa. Exact in urma cu o saptamina, un localnic a anuntat medicul veterinar zonal ca a gasit in curte 6 pasari moarte. Testele rapide au iesit pozitive, aceasta insemnind suspiciune de gripa aviara. Imediat intregul efectiv de pasari din gospodarie a fost ucis si incinerat. Confirmarea prezentei virusului aviar a venit de la Bucuresti in noaptea de 2 spre 3 martie, iar in dimineata zilei de 3 martie, in Zavoaia, s-a instituit carantina partiala de grad I. Focarul de gripa aviara s-a limitat la gospodaria unde a fost izolat virusul si in alte trei gospodarii vecine. In acest focar (al 6-lea) au fost eutanasiate, incinerate si ingropate 85 de pasari. A fost declarata zona de protectie pe o raza de 3 km in jurul focarului, respectiv in toata localitatea Zavoaia si zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului, respectiv localitatile: Ionesti, Batogu, Liscoteanca, Scarlatesti, Vultureni, Dudescu, Dudesti, Bumbacari si Insuratei. Ieri, insa, dupa aparitia inca a unui focar, prin ordin al prefectului, la Zavoaia, s-a impus carantina totala de gradul I.

Braila - punct fierbinte pe harta zonelor cu risc de gripa aviara

Aparitia in ultima saptamina a mai multor focare de gripa aviara, in mai multe judete ale tarii, au pus din nou pe jar autoritatile de la Bucuresti, care acum se pregatesc pentru ce este mai rau. Reintoarcerea pasarilor migratoare va creste considerabil riscul aparitiei de noi focare, drept pentru care, in sedinta de duminica,
Comandamentul Central Antiepizootic a decis sa trimita avertizari Comandamentelor Judetene Antiepizootice din zona de sud si sud-est a Romaniei, pentru intensificarea eforturilor legate de monitorizarea, prevenirea si combaterea gripei aviare.
"Aceste avertizari sint trimise In contextul Inceperii migratiei pasarilor salbatice In sens invers, dinspre sudul Europei spre nord si nord-est", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Agriculturii.
Totodata, Comandamentul Central a facut un nou apel la cetatenii din zonele cu risc important de gripa aviara, respectiv cei din judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila si Galati sa tina pasarile Inchise In curti si sa nu transporte pasari vii Intre localitati.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii