Mergi la conţinutul principal

We Build Civilization

Ziaristul James Fallows, care traieste in prezent in China (www.jamesfallows.com), scrie in ultimul numar din Atlantic Monthly (www.theatlantic.com/zhang) despre noua oligarhie a Chinei aflata in zbor planat spre ceea ce poate deveni cel mai de succes sistem social si economic din lume: capitalismul socialist. Aflat intimplator in Changsha, capitala provinciei Hunan, Fallows intra in contact cu Zhang Yue, unul dintre marii magnati ai Chinei contemporane, proprietarul si directorul general al companiei Broad Air Conditioning. Ca si alti mari magnati creati in China de dupa deschiderea din anii ’80 pe care Deng Xiao Ping a promovat-o ca unica solutie de salvare a sistemului comunist, Zhang a construit in afara orasului Changsha, in centrul carei statuia lui Mao Zedung este poleita in aur, o piramida egipteana si un castel asemanator cu Versailles-ul. Prin alte parti ale domeniului sau sint presarate statui ale unor personalitati ale istoriei stiintifice si culturale a umanitatii. in ziua in care Fallows poposeste in Broad Town, alti magnati chinezi sint invitati sa incerce masini Porsche si sa examineze avioane de transport pentru afaceri.
Este, insa, ceva ce il face pe Zhang diferit de ceilalti magnati chinezi care sint mai toti sprijiniti de partidul comunist in demersurile lor de a face bani. Zhang este un spirit inovator, care a avut cantitatea necesara de noroc, inventivitate si bani pentru a reusi sa isi construiasca un imperiu cu forte proprii. De asemenea, Zhang este un magnat chinez ciudat: una dintre principalele lui preocupari - pe linga grija pentru cultivarea propriilor angajati - este protejarea mediului inconjurator. Or, in conditiile in care mastodontul economic care este China se afla pe o panta ascendenta de dezvoltare - dezvoltare care inseamna, inevitabil, industrializare si poluare - a fi preocupat de producerea unor echipamente electrice care sa nu polueze mediul este, intr-adevar un lucru demn de stima.
Fallows nu inceteaza a-si exprima admiratia pentru imperiul lui Zhang. Fabrica este extrem de curata, ceea ce in China pare a fi extrem de rar, judecind dupa reactia ziaristului american. Angajatii sint gata sa intervina in probleme tehnice care se ivesc cu produsele firmei oriunde in lume, din America de Sud pina in Japonia si au control absolut asupra calitatii masinilor de aer conditionat - concepute dupa o metoda speciala, brevetata de Zhang. Salariile muncitorilor, desi nu mari (aproximativ 150 de dolari pe luna, semnificativ insa in conditiile in care Hunan este una dintre cele mai sarace provincii ale Chinei, care nu are avantajele economice ale zonelor de coasta, Shanghai sau Hong Kong) sint decente.
Si cu toate astea, e ceva in articolul lui Fallows care pe mine m-a lasat usor nedumerit si usor apasat. Nu mi-e foarte clar ce. Sa fie oare maniera militarizata in care sint instruiti muncitorii lui Zhang (pe perioada pregatirii muncitorii chiar poarta haine de paramilitar)? Sa fie fotografia cu toti angajatii, atit cei imbracati in salopete albastre, cit si cei de la birouri, in costume, aliniati de dimineata, inainte de inceperea lucrului, pentru a saluta inaltarea drapelului Chinei comuniste? Sa fie maniera de stapin feudal in care se poarta Zhang pe sine, asa cum apare el in poze? Sa fie faptul ca muncitorii de la Broad Air Conditioning locuiesc la fabrica, maninca trei mese pe zi la fabrica, se distreaza la fabrica, traiesc la fabrica? Sa fie teama ca acest patron de firma nu crede ca are nevoie de libertate, o conditei sine qua non dupa ideologia americana pentru dezvoltarea capitalismului, pentru a avea succes in afaceri? Sa fie semnul care se vede intr-una dintre fotografii care proclama in chineza si engleza: “We Build Civilization/ Noi construim civilizatia”? Sa fie teama de necunoscutele pe care le implica un sistem politic dictatorial combinat cu grija pentru cetateni si bunastarea lor? Sau sa fie teama ca as fi putut fi eu unul dintre cei in salopete albastre salutind steagul cu secera si ciocanul? (www.geocities.com/georgesipos).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro