Poligonul militar de la Vărsătura a găzduit, ieri, cea mai amplă şi complexă aplicaţie derulată în ultimii 10 ani de Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" Brăila şi structurile subordonate acesteia. Exerciţiul a vizat asigurarea trecerii fluviului Dunărea cu toate capacităţile brigăzii - pod de pontoane, portiţe mobile, bacuri şi ceamuri de mare capacitate - pentru trupe şi tehnică grea - tancuri, TAB-uri, camioane. Scenariul de luptă a prevăzut şi simularea unor atacuri pe apă, cu mine fluviale, la sol, de către grupuri de cercetare-diversiune inamice, sau din aer, de avioane inamice. Atacuri care, evident, au fost respinse de forţele brigăzii, dar şi de alte structuri ale Armatei şi Ministerului de Interne. Astfel, au fost angrenate în desfăşurarea aplicaţiei şi forţe ale Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi ale Flotilei Fluviale, care a participat cu o vedetă dragoare şi o vedetă blindată. Exerciţiul în sine a fost unul destul de spectaculos, fiind folosite muniţii de manevră pentru a da senzaţia că luptele sunt cât se poate de reale. Astfel, au fost simulate explozii de mine şi explozii de proiectile lansate de avioanele care au survolat poligonul. Totodată, s-a tras cu tehnica de luptă antiaeriană, dar şi cu mitralierele de la bordul vedetei blindate, sau cu pistoalele mitralieră din dotarea militarilor. Preţ de câteva minute, poligonul a fost învăluit în fum, iar vacarmul extrem de puternic le-a dat senzaţia celor prezenţi că asistă la un război în toată regula.
Aplicaţia a fost evaluată la faţa locului de oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, în frunte cu ministrul Mircea Duşa, care a sosit în poligonul Vărsătura în jurul orei 15.00, cu un elicopter, şi a ţinut să vadă de aproape toate momentele pregătite de geniştii brăileni şi de aliaţii lor din celelalte structuri ale MApN sau MAI. Astfel, ministrul Duşa a trecut Dunărea, alături de un camion şi un TAB, la bordul unei portiţe formate din câteva pontoane plutitoare. A mers apoi cu o şalupă a Poliţiei de Frontieră până la podul de pontoane, care se monta într-o altă zonă a poligonului. A traversat podul pe jos şi abia apoi li s-a alăturat celor de la tribuna oficială, printre care se numărau şi autorităţile judeţene şi locale brăilene - preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, prefectul Nicu Olteanu, primarul Aurel Simionescu.
Cea mai mare aplicaţie de după Revoluţie
La final, Duşa s-a declarat mulţumit de felul cum s-a derulat exerciţiul, menţionând că acesta face parte dintr-o aplicaţie mult mai amplă, denumită "Histria 15" şi derulată concomitent în mai multe poligoane şi garnizoane din ţară.
"«Histria 15» este cea mai mare şi complexă aplicaţie derulată în România, din ultimii 25 de ani. După 1990, nu a mai fost organizat un exerciţiu de o asemenea amploare, în care să fie implicate atât Ministerul Apărării Naţionale, cât şi MAI, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe şi alte ministere cu atribuţiuni în rezolvarea situaţiilor de urgenţă", a declarat Duşa, care a explicat că s-a putut organiza un exerciţiu atât de amplu şi complex deoarece, spre deosebire de alţi ani, Armata dispune acum de un buget ceva mai generos.
Pentru Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" aplicaţia a fost binevenită, ajutând la instruirea corespunzătoare a militarilor. "Pentru noi a fost o provocare foarte mare, pe care am reuşit să o trecem foarte bine. Este prima dată din 2003 încoace când am asigurat puncte de trecere atât în poligonul Vărsătura, cât şi în poligonul de la Feteşti, trebuind aşadar să transportăm un pod de pontoane pe o distanţă de 150 kilometri, de la Brăila până la Feteşti. E o experienţă foarte utilă pentru militarii noştri", a declarat şi colonelul Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" Brăila.
La aplicaţia de ieri au participat structurile din cadrul Brigăzii 10 Geniu: Batalionul 72 Geniu "Matei Basarab", Batalionul Nave Treceri Fluviale, Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru", Batalionul 52 Geniu "Tisa", Batalionul 110 Sprijin Logistic "Mareşal Constantin Prezan". Din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre au participat Brigada 1 Mecanizată "Argedava", Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt", Brigada 282 Mecanizată "Unirea Principatelor", Regimentul 53 Rachete AA "Tropaeum Traiani", Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă", Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş".