Mergi la conţinutul principal

Vremuri grele pentru notarii din Braila

*acestia inregistreaza o scadere a activitatii, in medie, cu circa 40%, insa sunt cazuri, in mediul rural, unde reducerea a fost cu 70%

Criza financiara a lovit puternic, printre altii, si notarii. Cei din Braila au inregistrat, in medie, o scadere a volumului activitatii cu 40%. Situatia cea mai dificila este insa pentru notarii din mediul rural, unii dintre ei plangandu-se ca s-a ajuns la un volum de activitate ce reprezinta 30-40% din realizarile anului trecut. In acest context, unii au recurs chiar si la disponibilizari de personal. Vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Vasile Varga, ne-a explicat ca problema este ca nu se mai vinde si nu se mai cumpara nimic: "In primul rand, este vorba de ipotecile pentru persoanele fizice, care luau credit imobiliar pentru a dobandi sau a edifica o constructie si apoi de persoanele juridice care luau credit, pentru a-si eficientiza activitatea. In luna decembrie si in ianuarie, nu stiu daca au fost vreo cateva societati care sa fi avut noi linii de credit; nu mai spun despre creditele ipotecare, care au disparut din noiembrie 2008". Potrivit lui Varga, un ajutor a venit din partea expertilor imobiliari, care in luna noiembrie au actualizat lista oficiala cu valoarea de piata a imobilelor si apartamentelor din Braila, in functie de zona, insa multi proprietari nu tin cont de ea: "Expertii tehnici imobiliari au prezentat o lista a noilor preturi, iar la Braila, potrivit evaluarilor facute de acesti specialisti, preturile au scazut cu 23-25%, pentru ca asta este noua valoare a imobilelor din municipiu. Unii, insa, nu lasa din pret. Desi vine un raport de expertiza care spune cat face un apartament, proprietarul mentine pretul de la jumatatea anului trecut, asa ca nu reuseste sa vanda. Raportul de expertiza al expertilor imobiliari este valabil pentru trimestrul I 2009, asa ca in trimestrul II, este posibil ca lista de preturi sa se modifice din nou. Si as vrea sa precizez un lucru: lumea vorbeste despre aceasta evaluare ca fiind "grila notarilor", pentru ca noi lucram cu ea. Nu este grila noastra, noi ne-o insusim, dar ea este intocmita de expertii imobiliari. Nu noi am impus-o, ci ne-a fost impusa de Societatea Nationala a Expertilor Tehnici, care da aceste grile, pentru toate localitatile, la Finantele Publice si suntem obligati sa lucram dupa ele".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro