Brăilenii au fost privaţi anul acesta de tradiţionala scrumbie de Florii din cauza vremii, nu a braconajului. Cel puţin aşa susţine Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care a trimis, luni, răspunsul la o solicitare formulată de cotidianul nostru săptămâna trecută. Date fiind lipsa scrumbiei de pe tarabe şi plângerile formulate de pescarii brăileni, care susţineau că nu prind astfel de peşti din cauza braconierilor din zona Deltei, ce blochează migraţia acestor peşti cu plase puse pe toată lăţimea fluviului, am solicitat un punct de vedere oficial din partea ANPA despre cauza dispariţiei acestei specii.
"Datorită variaţiilor mari de temperatură din această perioadă, migraţia anuală a scrumbiei din Marea Neagră pe Dunăre şi braţele sale a întârziat în acest an. O temperatură constantă a apelor Dunării de 10 -12 grade Celsius va permite migraţia acestei specii pe Dunăre şi braţele sale", se arată în răspunsul oficial formulat de George Gherghişan, preşedintele ANPA Bucureşti.
Acesta a ţinut să precizeze şi perioadele de prohibiţie la pescuitul scrumbiei din acest an. "Conform prevederilor Ordinului nr. 83/2014 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2014, art. 6, prohibiţia pescuitului în scop comercial, familiar şi recreativ/sportiv a scrumbiei de Dunăre se stabileşte astfel: pe sectorul Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, mila marină 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 18 aprilie - 27 aprilie inclusiv; pe sectorul Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, kilometrul fluvial 238, pe o durată de 21 zile, în perioada 21 aprilie - 11 mai inclusiv; pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 5 mai - 4 iunie inclusiv", se arată în adresa semnată de George Gherghişan.