În satele brăilene, procesul electoral de ieri s-a derulat fără patima din vremurile când lupta Iliescu versus Raţiu sau Câmpeanu aducea oamenii în stare să se ia la bătaie fizic. De data asta, o mare lehamite a domnit pe uliţe şi în secţiile de vot. Nu se poate spune că sătenii brăileni nu au ieşit la urne. Au ieşit în număr destul de mare, peste media naţională, dar cu certitudine nu au făcut-o cu prea mare tragere de inimă. "Noi am fost deja, de dimineaţă, ca să nu zicem că n-am fost. Dar oricum, degeaba ne-am dus, că de schimbat n-o să se schimbe nimic", ne-a spus Cornelia Luca, o femeie de 54 de ani, din comuna Gropeni. Era ora amiezei şi, în ciuda soarelui cu dinţi, de început de noiembrie, am găsit-o stând pe o bancă, la poartă, împreună cu două consătence. Având vârste trecute de mult de momentul pensionării, interlocutoarele Corneliei păreau ceva mai resemnate, însă o aprobau apăsat în tot ce spunea. "Am votat degeaba, alocaţiile or să fie tot 400 lei, pensiile rămân la fel, de muncă nu găsim decât cu ziua, că toate fabricile s-au închis. Noi rămânem cu voturile, politicienii cu funcţiile...", ne-a spus scârbită Cornelia Luca. "Aşa e, aşa e", o susţineau vecinele de bancă, tanti Guţa, 80 de ani, şi tanti Păuna, 75 ani.
În faţa unei curţi de vizavi, stătea tot pe o bancă, singur, Ionel Drăgan, 44 ani. Bărbatul ne-a mărturisit că încă nu a fost la vot dar că o să se ducă sigur. De ce? "Fiindcă aşa trebuie, să ne exercităm drepturile. Aşa e normal", ne-a spus omul. Nici el nu se aşteaptă la mai bine. Ca să fie mai bine ar trebui, în opinia lui Ionel Drăgan, ca sistemul politic şi administrativ să fie schimbat din temelii. "Birocraţia asta ne omoară. Sistemul sanitar e mai prost decât pe vremea lui Ceauşescu. Eu ştiu ce spun, că am proteze de plastic la ambele picioare. Înainte de 89, cu trimitere de la medic şi adeverinţă de serviciu îmi dădea statul proteze. Acum, îţi trebuie un ditamai dosarul cu tot felul de hârtii, iar ca să iei proteza mai dai şi o grămadă de bani. Ce treabă e asta? Schimbă cineva sistemul ăsta? Eu nu cred!", ne-a spus Ionel Drăgan părerea lui. A ajuns să aibă ambele picioare amputate din cauza unui proiectil rămas neexplodat din timpul războiului. În 1980, când avea doar 10 ani, bunica lui a pus o oală mare la foc, să topească untură. Aşezase pirostriile pe o moviliţă de pământ din grădina casei, fără să-i treacă prin minte că acolo ar putea fi îngropat un proiectil. "A explodat din cauza căldurii şi eu s-a nimerit să fiu în apropiere. Mi-a retezat ambele picioare şi de atunci a trebuit să îmi schimb periodic protezele. Pe vremea comuniştilor era mai simplu, sincer vă spun. De-aia zic că la vot mă duc, dar nu cred că o să se schimbe ceva", ne-a mai declarat Ionel Drăgan.
Baza stă în pensii
Alţi consăteni din Gropeni erau ceva mai optimişti. Costică Mocanu, de exemplu, era convins că, în urma votului de ieri, o să i se mărească pensia. "De-aia am votat, pentru pensie, dar şi pentru alte şi alte treburi. Că sunt atâtea de făcut, ca să trăiască şi copiii noştri mai bine", ne-a zis omul.
În Tichileşti, comuna natală a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, domnea, de asemenea, o mare lehamite legată de politică şi politicieni. Ai zice că un bun fiu al satului, aşa cum este preşedintele Stancu, ar avea capacitatea să atragă electoratul către partidul pe care îl reprezintă. Unii consăteni au, însă, multe să-i reproşeze celui care a stat zece ani în fruntea judeţului, până să intre în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "Eu am jucat fotbal la marginea satului cu Stancu, în copilărie, iar acum câţiva ani m-am dus la el, că avea firmă de comerţ cu cereale, să mă ajute să vând vreo 20 de saci cu floarea soarelui. S-a făcut că nu mă mai cunoaşte...", ne-a spus Şerban D., 63 de ani.
Până la ora 13.00, în Gropeni votaseră 23% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar la Tichileşti prezenţa la vot era de 16%. În ambele localităţi, procesul de votare se derula calm, fără incidente.
Nici în municipiul Brăila nu se înregistraseră cine ştie ce incidente la secţiile de votare. Alegătorii veneau să voteze liniştiţi, dar parcă mai puţin resemnaţi decât cei din mediul rural. "Aştept de la preşedintele pe care l-am votat să creeze locuri de muncă. Să fie pace în ţară şi să nu mai fie atâtea conflicte ca în ultimii 5 ani. Ce-i revine preşedintelui, aia să facă şi să o facă bine", ne-a spus brăileanca Maria Fazakaş, 57 de ani. Până la ora 14.00, cei mai mulţi dintre alegătorii care se prezentaseră la urne în municipiu erau de vârsta a treia. "La noi, din 1.233 alegători înscrişi pe liste, până la ora 14.00 votaseră 297, iar din aceştia cam cinci persoane au sub 30 de ani, restul au vârste de la 55 de ani în sus", ne-a spus preşedintele secţiei de votare nr. 115, din cartierul Chercea.