Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vocile Brailei

"Pensionarii si-au platit pensiile cu virf si indesat"

Belu Tudor, economist pensionar este nemultumit de opiniile potrivit carora nu exista bani pentru majorarea pensiilor. Acesta s-a aratat contrariat de explicatiile oferite de pd-istul Sorin Enache, fost director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila. "Se spune ca raportul dintre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor este de unu la unu. Sorin Enache spune ca are indoieli, pentru ca e posibil ca raportul sa fie de sub unu la unu. Intrebarea mea este cine spune? Daca aveti indoieli demonstrati dumneavoastra realitatea si nu aruncati pe piata afirmatia. De asemenea, dumnealui mai spune ca situatia este dramatica pentru ca un contribuabil nu poate sustine o pensie decenta. Complet eronat pentru ca pensionarii pentru limita de virsta si vechime completa in cimpul muncii si-au platit pensiile cu virf si indesat, prin contributiile onorate fara tagada timp de minimum 30 de ani, barbatii si 25 de ani, femeile din care primesc o suma a carei marime o cunoasteti, circa 5 -10 ani, pina la sfirsitul vietii. Se va spune oare cindva ce sume a incasat bugetul statului inainte de 1989, din bugetul asigurarilor sociale, cind raportul de care vorbeati contribuabil - pensionar era cu totul diferit de cel de astazi?", a spus braileanul.

"De ce ati aprobat dosarele pensionarilor pe caz de boala daca nu erau indreptatiti?"

Belu Tudor mai aduce contraargumente si in ceea ce priveste aspectele pe care le implica majorarea si cresterea economica si le reproseaza fostilor directori ai Casei Judetene de Pensii ca au acceptat dosarele nenumaratilor pensionari pe caz de boala, cu toate ca acestia nu erau indreptatiti. "Ati facut afirmatia ca majorarea implica doua aspecte. Nu. Din nou eronat. Aceasta implica mai multe aspecte. Este vorba despre faptul ca pensia medie actuala de 380 lei reprezinta sub 1/3 din salariul mediu brut pe economie, punctajul mediu pe tara fiind de 0,96 de puncte. Acesta este miezul problemei si, pina la urma, esenta motivatiei legii de majorare a pensiilor. Ce procent este necesar pentru a exista o crestere economica daca aceasta de acum nu e semnificativa? De unde blamarea in bloc a angajatorilor ca vor avea tendinta de a eluda legea? Nici dumneavoastra, nici directorii executivi ai Casei Judetene de Pensii care au fost pusi inaintea dumneavoastra dupa criterii cunoscute, nu ati intreprins nimic, astfel incit numarul pensionarilor pe caz de boala sa nu se inmulteasca. De ce le-ati aprobat dosarele daca nu erau indreptatiti? Ati mai afirmat ca inainte de a fi ancorat in realitatea persoanelor de virsta a treia trebuie sa ne uitam la realitatea economica a Romaniei. As dori sa va intreb, de ce, daca nu sinteti ancorat in realitatea pensionarilor, discutati despre ei si apreciati ca trebuie sa ramina in aceeasi situatie dezastruoasa ? Doar pentru ca ati ocupat vremelnic functia de director executiv al Casei Judetene de Pensii?", a mai spus economistul pensionar.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii