• brăileanul se declară indignat de felul cum se fac toaletările și tăierile copacilor, spunând că ”se taie la întâmplare, în devălmășie”, de către un personal care nu pare a fi calificat pentru genul acesta de lucrări • în replică, conducerea Seroplant afirmă că toate intervențiile se fac organizat, numai după ce se primește acceptul Primăriei • redăm integral acuzațiile brăileanului și răspunsul Seroplant
Brăileanul Daniel M., care se recomandă a fi de profesie inginer silvic, ne-a trimis la redacție o amplă expunere prin care își exprimă, în termeni de specialitate, nemulțumirea față de felul în care angajații Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei Brăila intervin asupra arborilor de pe raza municipiului, prin toaletarea sau tăierea efectivă a acestora. Redăm mai jos, integral, sesizarea silvicultorului:
„Întrucât am o pregătire în domeniul forestier - inginer silvic (specializare Exploatări Forestiere), aș dori să supun atenției și, desigur, ziarului dvs. campania de toaletare și întreținere a vegetației forestiere (arbori, gard viu) din municipiul Brăila. Ziele trecute am observat o echipă sau două de oameni cu niște utilaje specifice ce tăiau la întâmplare atât ramuri de arbori diverși - tei, platani etc., dar și porțiuni din gard viu. Aceste lucruri se întâmplau în zona dintre strada Școlilor - Piața Mare - străzile Roșiori, Ștefan cel Mare.
Iată câteva aspecte care ar trebui analizate/lămurite, din punct de vedere al interesului cetățeanului, dar și al vegetației, care e cumva victima în aceste demersuri:
1. Seroplant Brăila face o analiză premergătoare acestor campanii de toaletare, în care să vadă ce arbori trebuie tăiați și cum? Nu mai întreb dacă, așa cum se face în țările civilizate, există un inventar al arborilor în oraș.
2. Aceste campanii de toaletare ce scop/țintă au? În pădurile pe care cu toții le știm există două funcțiuni: de protecție și de producție. În orașe, în principiu, vegetația arboricolă/forestieră are rol decorativ sau și de protecție (împotriva poluării etc.); ca atare, principiile de intervenție în vegetație trebuie să se supună științei numite peisagistică, cu reguli precise și clare pentru fiecare specie, vârstă a arborilor etc. Din ceea ce se poate observa pe teren este că se taie la întâmplare, în devălmășie, practicându-se un elagaj artificial care supune arboretul unui stres cu implicații în sănătatea vegetației dar și a populației (în zonă, teii și alte specii se confruntă cu severe fenomene de uscare, iar elagajul practicat incorect poate conduce la decesul arborelui). În orașe, sau cel puțin în zona reclamată de mine, cu siguranță fiind un trafic mai intens, există un indice de poluare crescut și ca atare fiecare frunză/ramură mai groasă e importantă, fiindcă poate filtra noxele și poate crește aportul de oxigen necesar oamenilor. Cel mai sigur, aceste campanii au în interes eliminarea vegetației din jurul cablurilor sau a instalațiilor de pe stâlpii de electricitate, deci contrar interesului decorativ sau de protecție împotriva poluării. Finalul acestor campanii este sluțirea vegetației, practic rămân arborii ca niște bețe groase în picioare, cu niște frunze în etajul superior, cărora le plângi de milă. Să mai adaug că, după orice intervenție, tăieturile proaspete ale ramurilor trebuie acoperite cu un strat protectiv/spray pentru a nu lăsa deschisă scoarța sau trunchiul atacului insectelor dăunătoare? Acest lucru, întrucât l-am observat atent, nu se întâmplă NICIODATĂ!!!
În condițiile în care plantările sunt rare, mă refer aici la arbori, în 10-15 ani riscăm să lăsăm anumite străzi fără vegetație arboricolă, cu consecințe grave în toate aspectele - decorativ, anti-poluare etc. De exemplu, arbori impresionanți, deosebiți, care au marcat generații de oameni, necesită o atenție sporită și intervenții studiate, nu comportamente brutale și sălbatice. Uităm că Brăila a fost renumită pentru salcâmii ei? De ce?
3. Echipele care execută aceste toaletări nu sunt semnalizate corespunzător, nu au un echipament specific acestor tipuri de activități și, mai ales, nu știi că sunt ale Primăriei/Seroplant. Nu au nici echipament de protecție, nici însemne vizibile ca să știi că sunt legale, nu ilegale. De ce? Cât ar costa niște însemne pe care să se scrie vizibil SEROPLANT BRĂILA?
4. În aceste intervenții se ia în calcul arborele, sau cel puțin binele lui ? Un arbore are nevoie de minim 10-15 ani pentru a ajunge la o formă și o stare corespunzătoare. Deci, el fiind un martor tăcut, ce nu poate riposta în nici un fel, pare cumva condamnat. Prin lucrurile mai puțin bune pe care le aplicăm vegetației, nu tăiem doar craca arborelui, ci încet-încet, că să fiu mai direct, ne tăiem și nouă craca. Realizează autoritățile acest lucru?
5. De asemenea, foarte important, așa cum se întâmplă în Europa, este să fie consultați și cei care locuiesc în zonele toaletate, pentru că ei sunt privați de avantajele de umbră sau de aer mai curat.
6. Aceste conotații se aplică și în campania de asfaltare dintre blocuri a echipelor de la Primăria Brăila, conduse de primarul Dragomir. Personal am văzut situații cu arbori dărâmăți ce putea fi salvați, un atac asupra vegetației cu scopul de a da orașului cât mai multă suprafață cu asfalt care să încingă la maxim temperatura în perioada de vară, cum a fost cea trecută. Cu siguranță acest lucru nici nu interesează pe cei de la Seroplant. Când alții se străduiesc să salveze câte un arbore, dânșii se preocupă voinicește să îi elimine!
7. Un ultim aspect, dar nu cel de pe urmă, este și cel financiar. Aceste costuri de toaletare cum se regăsesc în beneficiile viitoare? Adică, pentru 1 litru de motorină folosit la tăiere, am crescut indicele de oxigen, am scăzut poluare cu cât procent etc.
Va invit să reflectăm la aceste aspecte cu toții, de la cetățean până la cei din conducere, cei doritori de bine și frumos pentru Brăila”.
Răspunsul Seroplant
Față de cele reclamate, cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere din partea conducerii ”Seroplant”, iar răspunsul primit îl redăm, de asemenea, integral și nemodificat, cu mențiunea că textul a fost însoțit de mai multe fotografii. Din lipsă de spațiu în varianta print a ziarului, cele mai multe dintre acestea pot fi văzute în ediția electronică a cotidianului nostru.
”Lucrările de toaletare/reducție/doborâre a arborilor situați pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila se execută de către Serviciul de Utilitate Publică Seroplant Brăila numai în baza aprobării emise în acest sens de către Primăria Municipiului Brăila sau, în cazuri excepționale, ca urmare a fenomenelor meteorologice care afectează fondul dendrologic existent. Toaletarea/reducția/doborârea arborilor situați pe domeniul public al Municipiului Brăila se realizează după o procedură specifică, la solicitările cetățenilor, asociațiilor de proprietari, agenților economici sau instituțiilor, care se transmit de către persoanele interesate Primăriei Municipiului Brăila. Comisia de constatare și aprobare a lucrărilor de toaletare, reducție sau doborâre a arborilor amplasați pe domeniul public sau privat al Municipiului Brăila, constituită prin dispoziția Primarului Municipiului Brăila, constată pe teren dacă solicitarea este motivată și sunt îndeplinite condițiile legale pentru executarea lucrării. În cazul unui răspuns afirmativ, se emite de către Primăria Municipiului Brăila aprobarea pentru executarea lucrării solicitate care se comunică Agenției pentru Protecția Mediului și Serviciului de Utilitate Publică Seroplant Brăila pentru punerea în execuție.
În mod concret, doborârea arborilor se efectuează atunci când: sunt înclinați în mod periculos și nu prezintă semne de reechilibrare; sunt uscați în totalitate sau în proporție de 60%; necesită toaletarea/doborârea ca urmare a unor calamități naturale (vânt, furtună) sau a lovirii de către autovehicule în cazul accidentelor rutiere; sunt situați pe amplasamentul unor construcții pentru care s-au obținut autorizații de construire; sunt plantați la distanță mai mică de 3 m de zidurile clădirilor și creează în mod evident prejudicii imobilelor și locatarilor; prezintă semne evidente de declin biologic, crăpături pe trunchi, scorburi pe trunchi și ramuri, constituind un potențial pericol pentru siguranța persoanelor și bunurilor; sistemul radicular afectează rețelele edilitar-urbane subterane sau imobilele, coronamentul afectează cablurile electrice și de comunicații, aspecte semnalate de cetățeni și societățile comerciale care le exploatează.
Intervențiile asupra arborilor catalogate drept “brutale și sălbatice” sunt, de fapt, intervenții dictate de starea naturală a vegetației arborilor (arbori cu fenomen de putregai, scorburoși, uscați, înclinați excesiv, cu un coronament asimetric etc.), de situații obiective, cum ar fi necesitatea ridicării coronamentului arborilor întrucât acesta afectează imobilele cetățenilor, cablurile electrice aeriene, îngreunează circulația mijloacelor de transport în comun, împiedică vizibilitatea semnelor de circulație amplasate pe căile rutiere și vizibilitatea în intersecții, sau ca urmare a fenomenelor meteo ce au afectat arborii.
În cazul în care fenomene meteo extreme ca furtuni, vijelii, vânt puternic cauzează ruperea arborilor sau a crengilor acestora care prin cădere provoacă pagube autoturismelor sau imobilelor cetățenilor, Primăria Municipiului Brăila achită prejudiciul suferit stabilit prin hotărâre judecătorească.
Se manifestă din ce în ce mai pregnant fenomenul de uscare a arborilor din cauza temperaturilor ridicate, acestea ducând la încingerea asfaltului pe timpul zilei și degajarea căldurii din asfalt pe timpul nopții, poluării generate de mijloacele de transport, precum și ca urmare a folosirii substanțelor pentru deszăpezire pe timpul iernii. Un alt fenomen care se manifestă tot mai des este cel al distrugerii intenționate a arborilor, inclusiv a celor proaspăt plantați, care sunt rupți, smulși din rădăcină, tăiați cu săbiile. Pentru prezervarea și îmbunătățirea zonelor verzi existente, după doborârea unui copac din motive obiective ce țin de starea fitosanitară a acestuia, consecințele unor fenomene meteo sau alte situații obiective, se plantează un alt arbore în loc, numărul anual de plantări de arbori fiind mult mai mare decât numărul copacilor doborâți în aceeași perioadă.
Pentru conservarea, îmbunătățirea și extinderea spațiilor verzi din Municipiul Brăila au fost întreprinse măsuri concrete constând în refacerea peisagistică a Parcului Monument, refacerea peisagistică a Grădinii Publice, realizarea suprafețelor de spații verzi în ansamblul ANL Lacu Dulce, ansamblul ANL Brăilița, ansamblul Mecanizatorilor și ansamblul Buzăului prin semănarea de gazon și plantarea de garduri vii, arbori și arbuști, reamenajarea spațiilor verzi din zona Barieră, amenajarea spațiilor verzi din cartierele orașului, realizarea de noi aliniamente stradale, amenajarea spațiilor verzi de la intrările în municipiu.