"Exprima mesajul Rusiei ca Transnistria poate sa constituie un caz vis-a-vis de ceea ce se intimpla in Kosovo. Asta a vrut domnul Voronin sa transmita prin discursurile de la Bruxelles si prin interviul din “Financial Times””, a declarat, duminica, Vasile Puscas, intr-o conferinta de presa.
El este de parere ca "domnul comunist Voronin” se comporta in pendularea aceasta intre est si vest cum se comporta Enver Hogea, fostul lider al comunistilor albanezi.
"Albania, fiind o tara mica, prinsa sandwich din punct de vedere geo-strategic, cind dadea in Uniunea Sovietica, cind dadea in Occident”, crede Puscas.
In ceea ce priveste problema kosovara, Puscas a afirmat ca ar dori sa stie care este pozitia oficiala a Romaniei. "Un ministru spunea ca Romania va adopta pozitia pe care o va adopta SUA si UE. Cum? Deocamdata nu stiu pozitia UE, care nu s-a formulat, stiu pozitia SUA. Deocamdata am pozitia Romaniei sibilinic”, a spus Vasile Puscas.
In opinia acestuia, ceea ce arata cazul Kosovo este ca a fost, de fapt, un conflict inghetat in sud-estul Europei.
"Romania este in situatia in care trebuie sa fie extraordinar de bine pregatita, si intern si international, pentru ca sint discutii de conflictualizare in sud-est si est”, a mai spus deputatul PSD.
Presedintele moldovean Vladimir Voronin, care a facut saptamina trecuta o vizita la Bruxelles, a acuzat Romania ca incearca sa submineze independenta Republicii Moldova, nerecunoscind identitatea nationala a cetatenilor sai si limba moldoveneasca. relateaza Financial Times, in editia electronica.
intr-un articol intitulat "Moldovenii, suspiciosi fata de intentiile vecinilor sai mai mari", cotidianul britanic subliniaza ca Republica Moldova este vulnerabila la presiuni atit din partea Rusiei, cu care se invecineaza la est, cit si din partea Romaniei, situata la granita de vest.
In timpul vizitei sale la Bruxelles, Voronin a denuntat incercarile Romaniei de a submina independenta Republicii Moldova, scrie cotidianul britanic. "Romania nu recunoaste identitatea noastra nationala. Nu recunoaste etnia si limba moldoveneasca. Pentru ei, nu exista o istorie moldoveneasca", a declarat Voronin pentru Financial Times.
"Relatiile noastre cu Romania sint dificile in prezent. Intelegem ca Romania este membru UE si NATO si nu ne permitem sa facem atacuri politice la adresa Romaniei. Dar am discutat acest lucru cu prietenii nostri europeni. Mai mult decit atit, vom trimite un mesaj liderilor din toate statele membre UE in urmatoarele zile, pentru a le explica situatia", a adaugat presedintele moldovean.