In cursul unei intilniri cu Vladimir Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a propus "oprirea livrarilor de gaze la granita ruso-ucraineana, in masura in care Ucraina sustrage gaze rusesti", au precizat agentiile de presa ruse.
"Sint de acord cu propunerea voastra, insa acest lucru trebuie facut in mod public, in prezenta observatorilor internationali", a declarat Putin.
Un oficial al companiei Gazprom declarase miercuri dimineata ca Ucraina a sistat livrarile de gaze catre Europa, creind "probleme tehnice grave" pentru gazoducte. "Noaptea trecuta Ucraina a oprit toate gazoductele catre Europa", a declarat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, adaugind ca autoritatile de la Kiev "sint singurele vinovate pentru aceasta situatie".
Rusia, care a oprit joi livrarile de gaz catre Ucraina, in lipsa unui acord asupra pretului de livrare pentru 2009, a acuzat Kievul ca deturneaza gazele care tranziteaza teritoriul sau catre clientii europeni.
In noaptea de marti si miercuri in cursul diminetii, "Ucraina a inchis toate conductele de transport (de gaze) catre Europa", a adaugat Miller.
"Gazprom continua insa sa alimenteze sistemul de transportare a gazului al Ucrainei", a adaugat el, dupa ce Ucraina a acuzat Rusia ca a oprit in totalitate livrarile de gaze, care tranziteaza teritoriul sau, catre consumatorii europeni.
Moscova acuza Kievul ca a furat din gazul rusesc care tranziteaza Ucraina pentru a fi livrat tarilor din Uniunea Europeana, informatie dezmintita de autoritatile ucrainene.
Compania Gazprom a sistat la 1 ianuarie livrarile de gaz destinate consumului intern din Ucraina, in lipsa unui acord privind pretul pentru 2009 si a intirzierii platilor. Diferendul a determinat miercuri oprirea totala a furnizarii de gaze rusesti catre Uniunea Europeana via Ucraina.
O patrime din volumul de gaz consumat in Uniunea Europeana este achizitionat din Rusia si tranziteaza, in principal, Ucraina.
Majoritatea tarilor europene resimt efectele intreruperilor de gaze rusesti, dar dependenta acestora de livrarile companiei Gazprom via Ucraina este extrem de variabila, pornind de la Marea Britanie, care nu depinde de gazul rusesc, pina la Bulgaria care are nevoie in proportie de 100 la suta de gazul rusesc. Numeroase tari din fostul spatiu sovietic si din Balcani sint printre cele mai afectate de intreruperea furnizarii de gaze.