Anuntul lui Medvedev, facut miercuri in cadrul primului sau discurs adresat natiunii, va fi un element in cadrul planului pentru organizarea revenirii actualului premier la conducerea statului.
"Planul (...) includea alegerea unui succesor care sa aplice schimbarile constitutionale si reformele sociale nepopulare pentru ca apoi Putin sa poata reveni la Kremlin pe o perioada indelungata", a asigurat cotidianul de afaceri Vedomosti, citind surse anonime.
"Medvedev ar putea demisiona afirmind ca din cauza schimbarii Constitutiei, noi alegeri pot avea loc in 2009", a continuat articolul, care sustine ca strategia ii apartine consilierului lui Putin, Vladislav Surkov.
"Din cite stiu, nu sint alegeri programate anul viitor. Vladimir Vladimirovici (Putin, n. red.) este prim-ministru si vrea sa activeze ca prim-ministru. Dmitri Anatolievici (Medvedev, n. red.) vrea sa lucreze ca presedinte", a comentat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvint al lui Putin.
Intrebat in legatura cu o eventuala candidatura la presedintie a sefului Guvernului pe viitor, acesta a raspuns: "Mandatul prezidential (al lui Medvedev, n. red.) abia a inceput. Este imposibil sa vorbim despre asta acum".
Putin si-a incheiat in acest an mandatul la Kremlin, in pofida unei popularitati-record, deoarece, dupa opt ani de mandat, nu putea exercita un al treilea mandat consecutiv de presedinte. Dar, din punct de vedere juridic, nimic nu il poate impiedica pe Putin sa participe, ulterior, la alegeri, fie si anticipate.
"Campania electorala a lui Putin a inceput deja", au declarat una dintre surse pentru Vedomosti, anticipind ca premierul rus va rosti un discurs cu puternice accente electorale la 20 noiembrie, in cadrul congresului partidului sau, Rusia Unita.