Vlădescu vrea introducerea unui impozit pe averile mari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vlădescu vrea introducerea unui impozit pe averile mari


Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a vorbit joi despre posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari, pentru creşterea veniturilor bugetare, însă a subliniat că o astfel de măsură este dificil de implementat, deoarece mulţi români sunt proprietari, deşi "au un nivel economic scăzut"

"În România, spre deosebire de alte ţări, se pare că avem o emoţie, în zona politică, să impozităm proprietăţile, mai ales că o mare parte dintre locuitori sunt proprietari de case şi autoturisme, dar au un nivel economic foarte scăzut", a afirmat Vlădescu.

"Ideea unei taxe pe averile mari este vehiculată şi poate viitorul proiect privind taxarea va include şi un capitol privind impozitarea averilor mari", a adăugat el.

Astfel de impozite există în mai multe state dezvoltate, Franţa aplicând, de exemplu, un Impozit de Solidaritate pe Avere (ISF), pentru persoanele a căror avere este evaluată de Fisc la peste 790.000 euro.

Sebastian Vlădescu a subliniat şi importanţa unei mai bune taxări pe zona petrolieră, spunând că există o preocupare puternică pe acest segment şi că speră să se ia măsurile necesare.


"Nu sunt arogant, dar nu vom putea să ajutăm atât de mult cât ar trebui toate Româniile"

Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu le-a spus parlamentarilor de la Comisia de buget-finanţe că nu este arogant, răspunzând astfel unei critici venite din partea deputatului PSD Petre Petrescu, şi a subliniat că ministerul nu va putea să ajute atât de mult pe cât ar trebui "toate Româniile".

Deputatul social-democrat Petre Petrescu a intervenit în timpul audierii ministrului Sebastian Vlădescu pe marginea proiectului de buget pe 2010 şi a spus că i-a făcut o impresie foarte bună la audierile de dinainte de votul pentru Cabinetul Boc, mai ales că predecesorul său, "un ilustru inginer siderurg" nu a reuşit anul trecut să fie convingător în niciuna dintre măsurile luate de Ministerul Finanţelor. Totodată, Petrescu şi-a expimat dezamăgirea faţă de proiectul bugetului pe 2010 şi a susţinut că modul de repartizare a resurselor nu este unul trasparent. "Având în vedere modul cum a fost contruit bugetul, cred că nu aveţi o abordare corectă şi concretă vizavi de discuţiile cu noi, veţi încerca în continuare modul acesta arogant cu care fostul ministru şi o parte din secretarii de stat au tratat Comisia de buget finanţe şi parlamentarii? Pentru că trebuie să recunosc că până acum nimic din ceea ce s-a discutat în 2009 cu Ministerul Finanţelor nu s-a realizat pe discuţii concrete. 2009 a fost anul în care pentru prima dată s-au luat cu japca anume sume de la autorităţile locale printr-o hotărâre a Ministerului Finanţelor", a spus Petrescu.

"Ne aşezăm şi sunteţi bine veniţi la Ministerul Finanţelor oricând. Şi veţi vedea că nu sunt şi nu suntem aroganţi, deşi uneori pare acest lucru, ca să stăm şi să ne uităm la România şi să vedem care dintre Româniile pe care vrem să le ajutăm, chiar putem să le ajutăm. Nu vom putea să ajutăm atât de mult cât ar trebui toate Româniile", a replicat Vlădescu.

Deputatul PDL Constantin Dascălu a criticat faptul că, la ora actuală, din cei 26 miliarde lei care se duc la bugetele locale, 13-14 miliarde de lei sunt împărţite la nivelul consiliilor judeţene prin decizie politică şi a susţinut că experţii din Ministerul de Finanţe ar trebui să propună o soluţie astfel încât comunităţile locale "să nu mai fie taxate prin decizia politică".

Pe de altă parte, el a apreciat că proiectul de buget prezentat de Guvern reflectă necesitatea respectării angajamentelor internaţionale, dar şi a obligaţiilor statului de a plăti pensiile şi salariile şi a făcut apel la colegii săi ca, anul viitor, să se ferească "de măsuri populiste".

Vlădescu a replicat că Ministerul lucrează în prezent la un sistem de standarde de cost, în care va fi introdusă obligaţia finanţării cheltuielilor de bază. "În momentul în care sistemul va deveni funcţional - sper să se întâmple în primul semestru al acestui an -, atunci nu va mai exista niciun fel de autoritate locală, indiferent cât de mică, care să nu fie finanţată la nivelul cheltuielilor de bază şi în acelaşi timp având şi un sistem de distribuţie a banilor care să iasă cât mai mult din sfera politicului", a spus ministrul.

Deputatul PSD Cătălin Nechifor i-a solicitat ministrului de Finanţe lămuriri în legătură cu "măsura populistă" luată de Guvern privind creşterea ajutorului de înmormântare, răspunzând astfel acuzaţiilor de populism aduse parlamentarilor opoziţiei. "Ajutorul de înmormântare este trist, nu ştiu dacă şi populist. Este un moment trist şi nu ştiu dacă e bine să discutăm despre el", a replicat scurt Vlădescu.

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au criticat discrepanţele dintre programul de guvernare şi proiectul de buget, senatorul PSD Gheorghe Marcu arătând că, deşi Emil Boc a vorbit în repetate rânduri despre nevoia susţinerii mediului de afaceri, astfel de măsuri sunt practic inexistente, la fel şi măsurile anticriză. Marcu a criticat faptul că motivaţia principală a elaborării acestui proiect de buget este primirea tranşelor împrumuturilor externe, iar alocările bugetare pentru cei 65 de ordonatori de credite sunt "exagerat de subiective".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro