Deşi ninsoarea s-a oprit încă de duminică, în Brăila continuă debandada provocată de cele câteva zile de viscol de săptămâna trecută. Străzile principale sunt circulabile, după ce utilajele de deszăpezire au reuşit să împingă zăpada spre marginea carosabilului. Numeroşi şoferi nu scăpaseră, însă, de probleme, deoarece stratul gros de zăpadă dată într-o parte de lamele autogrederelor le blocase maşinile parcate lângă trotuar. Zăpada împinsă pe marginea carosabilului era, ieri, o adevărată barieră şi în calea pietonilor care voiau să traverseze strada. Pietonii aveau de luptat, de asemenea, cu troienele de pe trotuare, fiindcă nu toţi proprietarii de spaţii comerciale dăduseră zăpada din faţa magazinelor. Un alt pericol care îi pândea de la înălţime pe trecători era reprezentat de ţurţurii formaţi la streaşina imobilelor. Formaţiuni uriaşe de gheaţă ascuţită atârnau, în special, la marginea acoperişului Teatrului "Maria Filotti". Pentru a evita o nenorocire, angajaţii teatrului delimitaseră cu un cordon porţiunea de trotuar unde se puteau prăbuşi ţurţurii gigantici. Din păcate, doar la teatru se obosise cineva să semnalizeze pericolul. Pe lângă celelalte imobile, se circula ignorându-se complet prezenţa bucăţilor de gheaţă ce puteau oricând să cadă peste pietoni. Deocamdată, autorităţile n-au solicitat intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea ţurţurilor, aşa cum s-a procedat în anii trecuţi.
Ţurţurii de la streşinile imobilelor din zona centrală reprezintă un real pericol pentru trecători Cartierele, îngropate în zăpadă şi gunoaie
Din păcate, dacă în zona centrală s-a mai lucrat cât de cât la îndepărtarea zăpezii, în cartiere n-a prea intrat niciun utilaj. Pe străzi, atât în zonele cu blocuri, cât şi în cele cu case, tronau, ieri, grămezi uriaşe de zăpadă. Circulaţia se desfăşura cu mare dificultate sau deloc. Un efect al acestei situaţii era faptul că, de la jumătatea săptămânii trecute, firmele de salubrizare n-au mai trecut să ridice gunoaiele. În consecinţă, zonele cu pubele erau, practic, invadate de deşeuri, în principal în cartierele de blocuri, din Vidin şi Progresul, până la Obor, Hipodrom, Viziru şi Radu Negru. "De azi (ieri n.n.) am început să deszăpezim şi în cartiere, urmând să se treacă la ridicarea gunoiului. În două-trei zile, situaţia va reintra în normal", ne-a dat asigurări Dan Apostol, directorul Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală.
În judeţ, conform informaţiilor primite de la Consiliul Judeţean, se putea circula, ieri, pe toate drumurile principale, atât cele naţionale cât şi cele judeţene. Existau, în continuare, probleme pe mai multe drumuri comunale. Calea de acces spre satul Voineşti, de exemplu, era blocată de troiene înalte de aproape doi metri, după cum ne-a informat Mihai Ruse, primarul comunei Măxineni. "O să solicit o autofreză, fiindcă autogrederele nu fac faţă unor asemenea troiene", ne-a spus primarul Ruse.
Pietonii au "înotat", ieri, prin zăpada adunată în intersecţii "Şi şoferii sunt de vină!", zice PrimăriaŞoferii care nu şi-au parcat maşina corespunzător au partea lor de vină, fiindcă nu se poate acţiona mai eficient la deszăpezire, consideră conducerea Primăriei Brăila. "Am avut probleme în special pe Str. Eremia Grigorescu şi pe B-dul Dorobanţilor, unde maşinile sunt parcate chiar şi în două rânduri pe carosabil", a declarat primarul. Acesta nu a precizat, însă, unde anume consideră că ar fi trebuit să-şi lase maşinile şoferii respectivi, în condiţiile în care alte posibilităţi de parcare nu prea există în oraş.
Pentru a descongestiona străzile principale şi parcările, Primăria a început să care zăpada în afara oraşului, cu basculante de mare tonaj.
Intervenţii ale jandarmilor în sprijinul brăilenilor
Jandarmii brăileni au continuat şi în aceste zile intervenţiile pentru ajutorarea eventualelor persoane înzăpezite, dar şi pentru sprijinirea unor instituţii. Astfel, ieri, la ora 11.30, jandarmii au răspuns solicitării Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila pentru a asigura transportul a două paciente care au născut. Jandarmii au asigurat deplasarea în siguranţă a celor două mămici în localitatea Lanurile şi în oraşul Ianca. O acţiune similară a avut loc duminică, 20 decembrie, în jurul orei 11.00, tot la solicitarea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila. Jandarmii au transportat în siguranţă, alte două paciente care au născut şi pe copiii acestora, în localitatea de domiciliu, Şuţeşti. Pe parcursul deplasării, jandarmii au ajutat şi alte persoane ale căror autovehicule au fost blocate în trafic.